Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Φωτογραφίες και παρασκήνιο της Αλίκης

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Γι'αυτό άλλωστε και αποτελεί την Εθνική μας Σταρ (ακόμα και μετά θάνατον-τίτλος ο οποίος μάλλον θα παραμείνει αποκλειστικά δικός της για πολύ καιρό ακόμα).
Το καλοκαίρι του 1960, η Αλίκη βρέθηκε στην Αντίπαρο για τα γυρίσματα της ταινίας "Μανταλένα".
Μια μέρα καθόταν με τους υπόλοιπους συντελεστές, ώσπου κάποια στιγμή πετάγεται και ανακοινώνει ότι το βράδυ θα μαγειρέψει εκείνη. Οι υπόλοιποι έβαλαν τα γέλια.
"Γιατί γελάτε; Νομίζετε ότι δεν ξέρω;" είπε η Αλίκη. Στην ερώτηση για το τι θα φτιάξει, η Αλίκη απάντησε "ντολμαδάκια".
Τότε πετάχτηκε ο Παντελής Ζερβός και της λέει: "Και δε μου λες παιδί μου Αλίκη, τι ντολμαδάκια θα μας σερβίρεις; Κονσέρβα;"
Βέβαια, όντως δεν ήξερε πως να τα φτιάξει, όμως βρήκε τη λύση. Φρόντισε να τηλεφωνήσει στην Αθήνα ώστε να της δώσει τη συνταγή η μητέρα της! Το αποτέλεσμα είναι άγνωστο.
H Aλίκη Βουγιουκλάκη είναι γνωστό ότι γεννήθηκε το 1934 (όλες οι πηγές αυτό αναφέρουν) όμως η ίδια δήλωνε πως είχε γεννηθεί το 1937. Αυτό ίσχυε και για το δελτίο ταυτότητας που είχε εκδώσει στις 31 Οκτωβρίου 1963. Άρα η Εθνική Σταρ έκρυβε τρία χρόνια. 
Το κασέ της ήταν το μεγαλύτερο στον ελληνικό κινηματογράφο (αλλά και στο θέατρο), κερδίζοντας τα περισσότερα χρήματα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50. 
Εκτός της στάνταρ αμοιβής, η Αλίκη έπαιρνε και ποσοστά. Για παράδειγμα, το 1960 για τη "Μανταλένα" εισέπραξε 250.000 δρχ και επιπλέον ένα ποσοστό 10% επί των ακαθάριστων εισπράξεων. 

 Η Αλίκη ήταν μια πραγματική σταρ. Η μεγαλύτερη σταρ της Ελλάδας. Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι είχε κυκλοφορήσει στη χώρα μας και σαν... κούκλα, μετά το 1966.
Η έμπνευση ανήκε στην εταιρία παιχνιδιών El Greco και μάλιστα ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Ζαν (Γιάννης) Ντεσσές είχε φιλοτεχνήσει 100 φορέματα για τη συγκεκριμένη κούκλα. Περιττό να αναφερθεί ότι είχε μεγάλη επιτυχία.
Η Εl Greco την έκανε και εξαγωγή σε άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σε ταινίες της, η Βουγιουκλάκη είχε κατά καιρούς διάφορα ατυχήματα. Η αρχή είχε γίνει το 1959 όταν γύριζε την "Αστέρω".  Δύο σημειώθηκαν στα γυρίσματα της "Μανταλένας". Μια πτώση από μουλάρι και άλλη μια από βάρκα στην οποία χτύπησε το κεφάλι της. Κινδύνεψε επίσης να χτυπήσει στα γυρίσματα της ταινίας "Η Λίζα και η άλλη" επίσης από τετράποδο, αυτή τη φορά άλογο.
Ατύχημα είχε και κατά τα γυρίσματα στη "Σωφερίνα", τον Μάρτιο του 1964,  στο Ψυχικό. Λόγω κούρασης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε στη ταινία και το έριξε πάνω σε δέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι (κανονικά η Αλίκη δεν οδηγούσε πάντως). Αμέσως μετά, μεταφέρθηκε στο Σταθμό Α' Βοηθειών.



Billy
(photos αρχείο Billy Files)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου