Η δεκαετία του '70 αποτέλεσε μια περίοδο όπου έλαβαν μέρος σημαντικά γεγονότα σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τα 70s υπό καθεστώς δικτατορίας. Λίγα χρόνια αργότερα , το καλοκαίρι του 1974, το καθεστώς αυτό θα καταρρεύσει και η δημοκρατία θα αποκατασταθεί, με βαρύ όμως τίμημα (Κύπρος, Αττίλας Ι & ΙΙ, αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ).
Billy
(photos αρχείο Billy Files)
[photo by donwhite6]
Ως τότε, πάντως, οι συνταγματάρχες είχαν φροντίσει ώστε να μη ξεχνάει ο κόσμος την "επανάσταση" της 21ης Απριλίου 1967. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλές φορές τα σύμβολα της να αποτυπώνονται στο φωτογραφικό χαρτί. Όπως στη περίπτωση της νεαρής τουρίστριας, η οποία ποζάρει δίπλα στη ταμπέλα με το "πουλί" της χούντας, το καλοκαίρι του 1971 στη Νάξο. Εκείνη τη χρονιά επισκέφτηκαν τη χώρα μας, περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες.
Ανάλογη ταμπέλα βλέπουμε να είναι τοποθετημένη και στη κεντρική οδό της Σπάρτης το 1973. (φωτό κάτω)
[photo by Don Pugh]
Επισκέπτες στον Παρθενώνα τον Σεπτέμβριο του 1972. Αριστερά στο βάθος, ο Λυκαβηττός.
To 1972 έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο, η πρώτη από τις συνολικά δύο Ολυμπιάδες που διεξήχθησαν εκείνη τη δεκαετία. Η Ολυμπιάδα του Μονάχου έμεινε στην ιστορία για την ομηρία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους τρομοκράτες που εισέβαλαν στο Ολυμπιακό χωριό.
Η κινητοποίηση των αρχών είναι άμεση, όμως η κατάληξη θα είναι όλοι όσοι κρατούνται όμηροι να σκοτωθούν. Το 1976 έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Το 1973 ο κόσμος θα γνωρίσει και τη πρώτη πετρελαϊκή κρίση, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς. Η κρίση θα είναι αποτέλεσμα του εμπάργκο που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚ με αφορμή την επίθεση των Αράβων κατά του Ισραήλ, το οποίο έληξε τον Μάρτιο του 1974. Την ίδια περίοδο (Οκτώβριος '73) στη χώρα μας έγινε ανατίμηση της δραχμής κατά 10%.
[photo by Normann]
Κόσμος διέρχεται κάτω από την Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) στη Θεσσαλονίκη το 1972.
[photo by Kostas Z]
Σκηνή από τη πόλη του Ηρακλείου στη Κρήτη, το 1973.
Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Ναύπλιο, τη δεκαετία του '70.
Μετά τη πτώση της δικτατορίας, στις 17 Νοεμβρίου 1974 διεξήχθησαν στη χώρα μας οι πρώτες δημοκρατικές βουλευτικές εκλογές, από το 1964. Νικήτρια, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ποσοστό 54.37%
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 20 Νοεμβρίου 1977, με νικήτρια πάλι τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 41.84%. Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε σε Αξιωματική Αντιπολίτευση με ποσοστό 25.34%.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 2 Νοεμβρίου 1977, η πρωτεύουσα δοκιμάστηκε έντονα από κατακλυσμό. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν οι δρόμοι καθώς και εκατοντάδες σπίτια, να ακινητοποιηθούν χιλιάδες αυτοκίνητα και να σημειωθούν σημαντικές καταστροφές, διακοπές στο δίκτυο της ΔΕΗ κλπ. Επιπλέον, υπήρξαν και αρκετά θύματα. Έτσι, Αθήνα και Πειραιάς κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
[photo by Giovanni Picuti]
Ο πλανόδιος φωτογράφος επί το έργον, για την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τον Παρθενώνα. 1976.
Toν Ιούνιο του 1978 ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης να δοκιμασθεί όταν, στις 20 του μήνα, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν έλειψαν τα θύματα, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.
[photo by Chaim Revier]
Ναύπλιο 1976. Τυπική εικόνα της Ελλάδας εκείνης της περιόδου. Το ισόγειο μαγαζί και το πανωσήκωμα με τις τσιμεντένιες κολώνες και τις αναμονές. Φυσικά δε λείπει η κεραία της τηλεόρασης που υψώνεται περήφανα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του "Καφέ-Μπαρ Ουζερί" (!)
[photo by John Winder]
Μύκονος, φθινόπωρο 1976. Το ταπεινό τρίκυκλο περιμένει το εμπόρευμα των ψαράδων, στο λιμάνι. Υπομονετικά περιμένουν λίγο μεζέ οι πελεκάνοι αλλά, φυσικά, και οι γάτες.
Στις αρχές του 1979 ο κόσμος βίωσε τη δεύτερη μεγάλη ενεργειακή κρίση. Αυτή τη φορά αιτία ήταν η Ιρανική επανάσταση. Φυσικά η χώρα μας δεν έμεινε ανεπηρέαστη, με τις τιμές των καυσίμων να γνωρίζουν σημαντική αύξηση αλλά και περιορισμούς στη κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης, υπήρξαν μέτρα για την μείωση στη κατανάλωση ενέργειας σε όλους τους τομείς όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα υγρά καύσιμα.
Σε δρόμο της Αθήνας το 1979.
Το Κάμπινγκ του Μπάτη στη Καβάλα, ιδιοκτησία του ΕΟΤ κατά τη δεκαετία του '70.
Billy
(photos αρχείο Billy Files)
Φοβερές φωτογραφίες. Γουστάρω πορτοκαλί 2002 εν μέσω ενεργειακής κρίσης..
ΑπάντησηΔιαγραφή