Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το Μεταξουργείο αλλάζει όψη

Αγνώριστες θα είναι σε λίγο καιρό οι γειτονιές του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. Η ανάπλαση τριάντα συνολικά κτιρίων, τα οποία θα στεγάσουν επιχειρήσεις τεχνολογίας και φοιτητικές εστίες, εντάχθηκε στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track) και συμφωνήθηκε η χρηματοδότησή της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica. 

Όπως ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 35 θα καλυφθούν από το Jessica, και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό και κεφάλαια της εταιρείας Oliaros, η οποία έχει αναλάβει και προωθεί το έργο αστικής ανάπλασης «KM Properties» (από τα αρχικά των περιοχών Κεραμεικού-Μεταξουργείο). 
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Euro2day.gr, «το σχέδιο της εταιρείας, μέτοχοι της οποίας είναι κεφάλαια από την Κύπρο και την Ελλάδα, προβλέπει τη δημιουργία 66 φοιτητικών διαμερισμάτωνσε ακίνητα της Oliaros σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο, καθώς και την αξιοποίηση δέκα κτιρίων που θα λειτουργούν ως clusters νέων επιχειρήσεων

Το τρίτο τμήμα του σχεδίου αφορά τη δημιουργία υπαίθριας –και όχι μόνο– αγοράς με έμφαση σε νέα και καινοτόμα ελληνικά προϊόντα, καθώς επίσης και αγοράς που θα στήνεται και θα λειτουργεί για περιορισμένο χρόνο (pop up) και θα μπορεί να λειτουργεί σαν φυτώριο για νέους εμπόρους και δημιουργούς. 

Οι δράσεις για την υλοποίηση του έργου αστικής αναζωογόνησης της περιοχής του Κεραμεικού στο Μεταξουργείο συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας του υφυπουργού Ανάπτυξης και του δημάρχου Αθηναίων. Το έργο θα ενταχθεί σε Πρόγραμμα Δημόσιων Υποδομών του δήμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, ο δήμος Αθηναίων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Oliaros. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου