Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το Πάσχα της ελευθερίας.

Το 1945 η Ελλάδα γιόρταζε το Πάσχα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ως ελεύθερη χώρα. Οι Γερμανοί κατακτητές είχαν αποχωρήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 1944. Εκείνη τη χρονιά το Πάσχα ήτανε στις 6 Μαΐου, δηλαδή παραμονές της λήξης του 2ου Π.Π. στην Ευρώπη.
(κλικ για ζουμ)
 "ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ" έγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία" ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (6/5/1945). Και πράγματι, το νόημα της ανάστασης έπαιρνε εκείνες τις μέρες μια άλλη διάσταση.
"Το θαύμα της αναστάσεως θα γίνει φέτος για όλο τον κόσμο. Γιατί όλος ο κόσμος έχει περάσει από το σταυρό". Έτσι ξεκινούσε το άρθρο. Και συνέχιζε παρακάτω... "Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν από στιγμή σε στιγμή ν'αναστηθούνε". Όλοι περίμεναν πλέον τη παράδοση της (περικυκλωμένης από τους συμμάχους) Γερμανίας και την κατάρρευση του ναζισμού. Η αισιοδοξία είναι παντού διάχυτη.
Η εφημερίδα "Εμπρός" την ίδια μέρα έγραφε. "Κάποια καμπάνα κτυπά με φρενιτιώδη χαράν. Κάποια σάλπιγξ σημαίνει: παύσατε πυρ. Από τα αιματοβαφή πυρίμαχα συντρίμματα των χαλασμών, ξεπροβάλλουν κρίνα ανοίξεως". 
Διαφημιστική καταχώρηση του θιάσου Μουσούρη για τη περίοδο του Πάσχα το 1945. 

Άλλη μια πρόταση για διασκέδαση εκείνη τη περίοδο. Το άρωμα ελευθερίας ήταν έντονο το Πάσχα του 1945.

Billy
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου