Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σταδίου & Πλατεία Κλαυθμώνος


Aθήνα τέλη δεκαετιας '50 . Η οδός Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Εκείνη την εποχή βέβαια, μεγάλο μέρος της σημερινής πλατείας είχε διαμορφωθεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, πολύ πριν την κατασκευή του υπόγειου parking. Σε εκείνον τον χώρο βρισκόταν προπολεμικά το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1939 [φωτό κάτω]. Στη γωνία της Σταδίου (αριθμός 27) και Δραγατσανίου, η Οικία Κωνσταντίνου Καραπάνου έχει δώσει τη θέση της σε πολυώροφο κτίριο (το σημερινό Υπουργείο Εσωτερικών). Επρόκειτο για ένα κτίσμα του 19ου αιώνα και κατεδαφίστηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του '50.
Η πλατεία καθαυτή έχει λάβει κατά καιρούς διάφορες ονομασίες, όπως Πλατεία 25ης Μαρτίου και Πλατεία Δημοκρατίας. Σήμερα ονομάζεται επίσημα Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. από το 1989, αν και στη συνείδηση των Αθηναίων έχει παραμείνει ως "Κλαυθμώνος", ονομασία που πήρε επίσημα το 1885.
Το Υπουργείο Οικονομικών στη πλατεία Κλαυθμώνος, υπό κατεδάφιση, λίγο πριν τον πόλεμο. Εκεί λειτούργησε και το πρώτο Εθνικό Νομισματοκοπείο, επί Όθωνα.




Billy
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου