Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Εφιάλτης (1961)


O "Εφιάλτης" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1961, από την εταιρία "Ανζερβός".
Έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Ιανουαρίου 1962.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου.

Υπόθεση: Η Άννα Μαργκό, μια νέα κοπέλα, μένει μόνη της σε ένα ξενοδοχείο. Έχει φύγει από το σπίτι της μετά τον θάνατο του πατέρα της, έχοντας κληρονομήσει τη περιουσία του. Αυτή ήταν και η αφορμή που οι σχέσεις με τη μητέρα της έχουν παγώσει.
Ένα βράδυ δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα από την Εύη, μια παλιά της φίλη και πρώην σύζυγο του αδελφού της, Αλέξανδρου. Η Άννα φοβάται πως ο σκοπός της Εύης είναι να βάλει στο χέρι χρήματα από τη κληρονομιά.
Τότε απευθύνεται στον δικηγόρο και φίλο της, Τόνυ Καρζή, ώστε να βρει την Εύη, της οποίας έχει χάσει τα ίχνη.
Ο Καρζής μαθαίνει ότι η Εύη εργάζεται ως μοντέλο ποζάροντας σε ζωγράφους και φωτογράφους.
Τα περίεργα τηλεφωνήματα όμως από τη μεριά της συνεχίζονται, όχι μόνο στην Άννα αλλά και στη μητέρα της καθώς και στον ίδιο τον Καρζή. Όσο περνάνε οι μέρες, η φωνή της στο ακουστικό γίνεται όλο και πιο απειλητική. Σύντομα, οι απειλές θα γίνουν πράξη.
Ο Αλέξανδρος θα βρεθεί νεκρός στο σπίτι του, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον Βαλεντίνο, έναν φωτογράφο για τον οποίο είχε ποζάρει.
Ο Καρζής, βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω, όμως κάποια στιγμή θα καταφέρει να τη βρει και να της μιλήσει. Η Εύη αρνείται τα πάντα. Μη έχοντας χειροπιαστές αποδείξεις εναντίον της, θα φύγει. Εν τω μεταξύ, η Άννα, μετά τον θάνατο του αδελφού της έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη μητέρα της και ο Καρζής έχει προσφερθεί να την πάει με το αυτοκίνητό του.
Όμως η Άννα έχει εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο και εκείνος πάει αμέσως στη μητέρα της, πιστεύοντας ότι θα τη βρει εκεί, όμως μάταια. Σύντομα, οι δυο τους θα δεχτούν άλλο ένα απειλητικό τηλεφώνημα από την Εύη. Τη στιγμή της συνομιλίας χτυπάει η πόρτα και εμφανιζεται μπροστά τους η... Εύη!
Ποιά είναι, τότε, η γυναίκα στην άλλη άκρη του ακουστικού;



Παίζουν: Μιχάλης Νικολινάκος, Βούλα Χαριλάου, Θανάσης Μυλωνάς, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζαννίνο, Ντέπη Μαρτίνη, Σταύρος Ξενίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Κατερίνα Γώγου (ως Καίτη Γώγου), Δημήτρης Βουδούρης, Αλίκη Ανδρέου, Σόφη Χριστοπούλου, Νίκος Πετρίδης, Francois Owen. Φωνή στο τηλέφωνο: Κία Μπόζου.

Ίσως ένα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ του ελληνικού κινηματογράφου, των αρχών της δεκαετίας του '60. Πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ενδιαφέρουσα πλοκή, όμορφα σκηνικά, ενώ στο όλο κλίμα συμβάλει  και η μουσική του Μίμη Πλέσσα.
Καλές ερμηνείες από όλο το καστ ηθοποιών. Ξεχωρίζει η Βούλα Χαριλάου στο ρόλο της κοπέλας με διχασμένη προσωπικότητα, η οποία απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας Α΄ Γυναικείου Ρόλου της 'Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 1961.
Η Αθηνά Μιχαηλίδου κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1961, για τον ρόλο της στον "Εφιάλτη". Επίσης, η ταινία απέσπασε Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί 1961.
Η ταινία έκοψε 26.526 εισιτήρια και ήρθε στην 25η θέση, ανάμεσα σε 68 ταινίες τη σαιζόν 1961-1962.
Η Βούλα Χαριλάου στον "Εφιάλτη"
Η Αθηνά Μιχαηλίδου στον "Εφιάλτη"




Billy
(photo/screenshots: Billy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου