Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

5+1 τραγούδια για το χρήμα

Η αγάπη και ο έρωτας μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο θέμα, όσον αφορά τη μουσική, όμως το χρήμα δεν αποκλείεται να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Δεκάδες τραγούδια έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με αυτό. Καλλιτέχνες απ'όλες τις εποχές και από όλα τα μουσικά ρεύματα έχουν τραγουδήσει για τα χρήματα και τα πλούτη (ή τη φτώχεια). Η λίστα είναι μεγάλη, όμως ακουλουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα

1. Dire Straits: "Money For Nothing"
Ένα από τα trademarks του βρετανικού συγκροτήματος, το "Money for nothing" αποτέλεσε μια μεγάλη εμπορική επιτυχία σε Ευρώπη (UK - No4) και Η.Π.Α (Νο1). Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1985. Εκτός από τους στίχους, χαρακτηριστικό είναι και το video clip στο οποίο γίνεται χρήση animation από ηλεκτρονικό υπολογιστή, πράγμα πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη. 
Το "Money for nothing" περιλαμβάνεται στο album "Brothers in Arms".


2. ABBA: "Money, Money, Money"
Ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος. Το όνειρο απόκτησης χρημάτων και της άνετης ζωής. "Always sunny in the rich man's world" και βέβαια, οι Σουηδοί Abba  το ήξεραν από πρώτο χέρι, εφόσον αποτελούσαν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της εποχής τους. Δεν είναι, λοιπόν έκπληξη το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο τραγούδι αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1976.


3. Donna Summer: "She Works Hard for the Money"
To "She works hard for the money" κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1983 και αποτέλεσε μία από τις χαρακτηριστικές επιτυχίες της Donna Summer. Αναφέρεται στην ιστορία μιας γυναίκας που εργάζεται σκληρά για τα χρήματά της. Υπήρξε ένα από τα πρώτα τραγούδια μαύρου καλλιτέχνη, που είχε συχνή προβολή στο MTV.


4. Pink Floyd: "Money"
Ωδή στο χρήμα ή υπενθύμιση για το πόσο κακό μπορεί αυτό να φέρει; Το σίγουρο είναι ότι το album "Dark Side of the Moon" (1973), απέφερε αρκετά χρήματα στους Pink Floyd. Το "Money" ήταν το πρώτο κομμάτι της δεύτερης πλευράς του LP και, ως single, αποτέλεσε τη πρώτη επιτυχία του βρετανικού συγκροτήματος στις Η.Π.Α.  


5. Simply Red: "Money's Too Tight (To Mention)
Το "Money's Too Tight" ήταν το πρώτο single του βρετανικού συγκροτήματος. Κυκλοφόρησε και έγινε επιτυχία από τους Simply Red το 1985 (UK - No13), όμως η αυθεντική εκτέλεση ανήκει στους Valentine Brothers, πίσω στο 1982.  Η ιστορία αφορά κάποιον που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. 


6. Eric B. & Rakim: "Paid in Full"
 Το 1987 κυκλοφόρησε το album "Paid in Full" από τους Νεοϋορκέζους Eric B. & Rakim. To ομώνυμο κομμάτι αποτέλεσε το 5ο single μέσα από αυτό και είναι βασισμένο πάνω στο ρυθμό της soul επιτυχίας "Don't Look Any Further" του Dennis Edwards (1984), Το χρήμα και πως να το αποκτήσεις, ο τίτλος του τραγουδιού έγινε πραγματικότητα για το duo της ραπ, μετά την επιτυχία που γνώρισε χάρη στο remix των Coldcut, βρετανών παραγωγών και dj (UK - No15).  





Billy
(επιλογή τραγουδιών - Billy)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου