Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Tα 5 χειρότερα ονόματα στη μουσική των τελευταίων ετών

Όπως συνηθίζω να λέω, δεν υπάρχει "παλιά" και "καινούργια" μουσική. αλλά "καλή" και "κακή" μουσική. 
Πάντα, σε όλες τις εποχές, υπήρχε καλή και κακή μουσική, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια τα δείγματα της δεύτερης είναι μάλλον περισσότερα.  
Αντίστοιχα, υπάρχουν καλοί καλλιτέχνες και κακοί καλλιτέχνες. Οι πρώτοι ενδεχομένως να έχουν κάποιες άτυχες στιγμές, εμπορικά ή καλλιτεχνικά, όμως οι δεύτεροι δεν σημαίνει πάντα πως δεν έχουν απήχηση. Αντίθετα, ορισμένοι εξ'αυτών θεωρούνται από τα δυνατά χαρτιά της μουσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. 
Παρά την επιτυχία τους στις λίστες επιτυχιών και στις πωλήσεις, όμως, δε παύουν να είναι μερικά από τα άτυχα κεφάλαια στην σύγχρονη μουσική ιστορία. 
Τα πιο χαρακτηριστικά ονόματα, τέτοιων καλλιτεχνών, είναι τα εξής:

1. Justin Bieber

Η αποθέωση του τίποτα. Ο νεαρός Justin Bieber (γεν. 1994) είναι από τα πλέον ηχηρά ονόματα που δημιούργησε το marketing της μουσικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Εύπεπτη pop αλλά κυρίως το σωστό image. Η εικόνα είναι το παν και τα βίντεο που συνοδεύουν τα τραγούδια του συμβάλουν τα μέγιστα προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο νεαρός γόης, με το συνήθως σαχλό χτένισμα και το ηλίθιο χαμόγελο,  περιτριγυρίζεται πάντα από όμορφες κοπέλες που τον κοιτάνε σαν χαζές και ονειρεύονται να είναι δίπλα του. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τα απαραίτητα lifestyle στοιχεία και η μουσική έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εκτός από το baby face που μπορεί να λατρέψουν έως και οι μαμάδες των θαυμαστριών του, ο Bieber διαθέτει και την εφηβική φωνή, που μπορεί να προσφέρει ρίγη συγκίνησης στα απαίδευτα αυτιά των συνομήλικων του κοριτσιών, αλλά δε προσφέρει τίποτα στην μουσική καθαυτή. Mπροστά του, τα αντίστοιχα δημιουργήματα των δισκογραφικών των 80s και των 90s, όπως ο Rick Astley ή οι Take That, φαντάζουν απείρως καλύτεροι και πιο σημαντικοί. 

2. Pitbull

O Pitbull (κατά κόσμον Armando Christian Pérez) έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το "I Know You Want Me (Calle Ocho)" που κυκλοφόρησε το 2009. Πρόκειται για ένα ρυθμικό, πιασιάρικο αλλά μάλλον μέτριο χορευτικό κομμάτι. 
Έκτοτε, ο ράπερ με το ύφος του λατίνου εραστή (λόγω των καταβολών του από Κούβα μεριά) βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο, όχι μόνο με δικές του δουλειές, αλλά και μέσω συνεργασιών σε δουλειές άλλων και μάλιστα με μεγάλα ονόματα της σύγχρονης μουσικής. 
Ο Pitbull βρέθηκε ξαφνικά δίπλα στην Jennifer Lopez, τον Enrique Iglesias, την Christina Aguilera, του Usher, της Shakira και πολλών άλλων. Οι συνεργασίες αυτές είχαν και εμπορική επιτυχία, χωρίς να σημαίνει ότι αποτελούν και τις καλύτερες δουλειές των πιο πάνω καλλιτεχνών. Έτσι ο Pitbull έγινε κάτι σαν μαϊντανός. Το 2012 μόνο συνεργάστηκε σε περίπου 12 τραγούδια ενώ το 2013 σε άλλα 11, σαν προβαλλόμενος (επιπλέον των δικών του τραγουδιών). Aυτό το γεγονός είναι πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι με τα φωνητικά του δεν προσθέτει απολύτως τίποτα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αφαιρεί από το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται μάλλον για έναν από τους πλέον υπερτιμημένους στο χώρο της μουσικής τα τελευταία 5 χρόνια. 

3. Britney Spears

H Britney Spears αποτελεί μια από τις πιο προβεβλημένες τραγουδίστριες της αμερικάνικης pop από το 1999. Mε μια σειρά από μέτρια έως κακά τραγούδια, έχει γνωρίσει την επιτυχία και έχει κερδίσει μερικά βραβεία, όπως Grammy, ΜTV Music Video Awards και Billboard. 
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει στροφή στην εικόνα της, έχοντας μεταμορφωθεί από μια αθώα ξανθιά της teen pop σε μια bimbo (επίσης ξανθιά) της pop... γενικώς. 
Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε αυτήν είναι περιττή, ακριβώς όπως και η παρουσία της στα μουσικά πράγματα. 

4. David Guetta

O Γάλλος παραγωγός και dj David Guetta δεν είναι καινούργιος στο χώρο. Η παρουσία του στη χορευτική μουσική ξεκινάει ουσιαστικά τη δεκαετία του '90 αλλά γίνεται πιο έντονη μετά το 2000. 
Μεγάλη εμπορική επιτυχία, σε όλο το κόσμο, θα γνωρίσει το 2009 με το άλμπουμ "One Love". Ακολούθησε το "One More Love" (2010), "Nothing But The Beat" (2011) και "Nothing But The Beat 2.0" (2012). Όλα περιείχαν μια σειρά από εμπορικά επιτυχημένα singles. 
Παρ'όλα αυτά, ο Guetta εκπροσωπεί την κακή πλευρά της χορευτικής μουσικής, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για το καθαρά εμπορικό κομμάτι της, σε πολλές περιπτώσεις με αρκετά pop στοιχεία, με τις καλύτερες δουλειές του να κρίνονται ως απλά υποφερτές αλλά σίγουρα κάτω του μετρίου. 

5. Niki Minaj

Έλλειψη ταλέντου και έλλειψη αισθητικής είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη Νiki Minaj. To πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2010 ("Pink Friday"). Έγινε επιτυχία στις ΗΠΑ, όπως και τo επόμενο ("Pink Friday: Roman Reload") που κυκλοφόρησε το 2012 και έφτασε μέχρι τη κορυφή σε ΗΠΑ, Καναδά και Μ. Βρετανία. 
Η πληθωρική Niki χρησιμοποιεί ως όπλο τις προκλητικές εμφανίσεις σε βίντεο και φωτογραφίσεις. Δυστυχώς, αυτές δεν προσφέρουν κάτι στη μουσική. Απλά προσθέτουν περισσότερο κιτς στα ήδη ανεκδιήγητα δικά της τραγούδια. 





Billy









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου