Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ιούλιος 1965. H συνέντευξη τύπου του Αθανασιάδη Νόβα


Ο πρωθυπουργός Γεώργιος-Αναστασιάδης Νόβας δίνει συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, στις 22 Ιουλίου 1965. Ο κ. Νόβας ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 15 Ιουλίου, μετά από εντολή του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε παραιτηθεί.
Αιτία ήταν η διαμάχη μεταξύ Παπανδρέου και Κωνσταντίνου, όταν ο πρώτος επέμενε να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας ενώ ο Βασιλιάς διαφωνούσε.
'Ετσι ξεσπάει πολιτική κρίση. Επιπλέον, στις 21 Ιουλίου διοργανώνεται στην Αθήνα μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Παπανδρέου και κατά της κυβέρνησης Νόβα, από την οποία ζητάει ο κόσμος να παραιτηθεί (συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις).
Όμως δεν άργησαν να γίνουν επεισόδια. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, υλικές ζημιές, 150 έως 200 τραυματίες και ένας νεκρός. Ο 25χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.
Παπανδρέου και Νόβας ανταλλάσσουν κατηγορίες, σχετικά με το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων.
Η κυβέρνηση φοβάται έκτροπα στη κηδεία του νεαρού φοιτητή, που θα γίνει στις 23 Ιουλίου και καλεί το λαό να τηρήσει τη τάξη. Ο κ. Νόβας δηλώνει μια μέρα πριν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ανωμαλιών. Φυσικά δε παρέλειψε να εκφράσει τη θλίψη του για το χαμό του φοιτητή, λέγοντας όμως πως η κυβέρνηση του δεν είχε καμία ευθύνη για το τραγικό συμβάν.



Billy
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου