Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

To χρώμα της παλιάς Αθήνας

  Έχουμε συνηθίσει, σε μεγάλο βαθμό, να απολαμβάνουμε την Αθήνα του χτες μέσα από την ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το άσπρο & μαύρο που πάντα δίνει έναν ρομαντικό τόνο στο παρελθόν.
Όμως υπάρχουν και αρκετές έγχρωμες φωτογραφίες από αυτή την παλιά Αθήνα. Βέβαια αυτές αφορούν κυρίως τη περίοδο από τη δεκαετία '60 και μετά. Ίσως, για κάποιους, να μη προσδίδουν τη νοσταλγία με το τρόπο που το κάνουν οι ασπρόμαυρες, όμως σίγουρα προσδίδουν περισσότερο ρεαλισμό. Ας κάνουμε λοιπόν (άλλο) ένα ταξίδι στο χτες αυτής της πόλης, αυτή τη φορά όμως, χωρίς άσπρο και μαύρο.

Η αψίδα του Ανδριανού στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Αρδηττού & Λεωφ. Βασ. Όλγας με την Ακρόπολη στο βάθος, το 1970.

Λίγο χαμηλότερα, κοντά στη διασταύρωση με τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, αρχές δεκαετίας '70. Διακρίνεται ο ναός της Αγ. Φωτεινής.

 Ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών το 1971. Ο χώρος μπροστά και γύρω από το ναό δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί σε πλατεία και αποτελούσε χώρο στάθμευσης. 

Η Λεωφ. Βασ. Σοφίας τη δεκαετία του '60.

Ο Πειραιάς & το Δημοτικό Θέατρο περίπου στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Το ρολόι του Πειραιά (παλιό δημαρχείο) αρχές ή μέσα δεκαετίας '60. Στο κτίριο αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί, το 1875, το χρηματιστήριο πριν μεταφερθούν εκεί τα γραφεία του δήμου. Δυστυχώς, το 1968, αποφασίζεται η κατεδάφιση του (επί δημαρχίας Αρ. Σκυλίτση).  

Ξενοδοχείο "Αρκαδία" επί των οδών Μάρνης & Φαβιέρου, δεκαετία '60.

Σύνταγμα 1968.

Ελληνικές και Γαλλικές σημαίες ανεμίζουν στη πλατεία Συντάγματος και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Δεκαετία '60

 Κόσμος κάθεται κάτω από τις μπλε ομπρέλες, με τα ξενοδοχεία του Συντάγματος να επιβάλλουν τη παρουσία τους. To υπό ανέγερση κτίριο θα στεγάσει μελλοντικά το Athens Plaza Hotel. Φωτογραφία του 1967.

Aθήνα δεκαετία '60.

Η πλατεία Ομονοίας στη μορφή που τη χαρακτήρισε μεταπολεμικά, σε δύο έγχρωμες φωτογραφίες κατά τις δεκαετίες του '60 (πάνω) και '70 (κάτω).

Billy
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου