Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Όθωνος και Αμαλίας.

(κλικ για zoom)

Το νέο απόκτημα της Αθήνας ήταν έτοιμο το 1959*. Στη θέση αυτή έστεκε για πολλά χρόνια -από το 1880- το μέγαρο Νεγρεπόντη (φωτό κάτω)
Αυτό το νεοκλασικό είχε χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινό ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου, αλλά και σαν έδρα του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (1936-1940).
Ο μεταπολεμικός εκσυγχρονισμός όμως είναι γεγονός και το νέο κτίριο που πήρε τη θέση του βλέπουμε πως τυγχάνει θερμής υποδοχής ως "ένα αρχιτεκτονικόν αριστούργημα".
Το σημείο που ανεγέρθηκε, στη καρδιά της πόλης, (Βασ. Αμαλίας 2-4 & Όθωνος) αποτελεί ένα προνομιακό σημείο άλλωστε.
Τη μελέτη και κατασκευή του μεγάρου, είχε αναλάβει η τεχνική εταιρία "Α. Αλβέρτης & Θ. Δημόπουλος" (που θα αναλάβει και τη κατασκευή του Πύργου Αθηνών μερικά χρόνια αργότερα).
Αρχιτέκτονας ο Κ. Στεργιόπουλος. Αποτελούσε από τεχνικής άποψης ένα από τα πλέον σύγχρονα κτίρια της πόλης κατά την εποχή εκείνη.
Το μέγαρο Αμαλίας & Όθωνος  με κόσμο στα μπαλκόνια του να παρακολουθεί παρέλαση (δεκ. '60)


*το άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα "Εμπρός" στις 15 Αυγούστου 1959.
Billy
(Photos αρχείο Billy Files & ΕΛΙΑ)


1 σχόλιο:

  1. Τι κρίμα να γκρεμισθεί ένα τόσο ωραίο μέγαρο και να αντικατασταθεί με μια βαρετή συνηθισμένη πολυκατοικία. Αν δεν είχαμε γκρεμίσει όλα σχεδόν τα νεοκλασικά μας κτίρια θα είμαστε τώρα σαν την Φλωρεντία η άλλες παλιές ιστορικές πόλεις της Ιταλίας που έχουν διατηρήσει ανέπαφο το ιστορικό τους κέντρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή