Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η Συνοδινού & το θέατρο Λυκαβηττού.


Η Άννα Συνοδινού και ο θίασος της, η "Ελληνική Σκηνή" στο Θέατρο Λυκαβηττού. Η Συνοδινού, έχοντας παραιτηθεί από το Εθνικό Θέατρο, θέλησε να δημιουργήσει ένα δικό της χώρο ώστε να ανεβάζει ελληνικά έργα, αρχαίο δράμα αλλά και σύγχρονα.
Ο χώρος βρέθηκε στο Λυκαβηττό το 1964 και η Ελληνίδα ηθοποιός υπόγραψε συμβόλαιο με τον Ε.Ο.Τ τον Φεβρουάριο του 1965, με σκοπό αυτός να κατασκευάσει το θέατρο. Ο Ε.Ο.Τ. με τη σειρά του θα εκμίσθωνε το θέατρο που θα κατασκεύαζε στην ηθοποιό, αντί της αξίας των εξόδων κατασκευής με ορίζοντα εξόφλησης τα 20 έτη.
Τα σχέδια του θεάτρου ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτο. 
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1965 και συγκεκριμένα ήδη από τον Ιούνιο, με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.
Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που έδωσε το παρόν στην εναρκτήριο παράσταση, δήλωσε: "Η έμπνευση αυτού του Θεάτρου οφείλεται στην Άννα Συνοδινού, δόξα του ελληνικού θεάτρου, που συνδυάζει  την καλλιτεχνική ευαισθησία με την ανυποχώρητη θέληση."
Λίγο αργότερα (προς τα τέλη Ιουνίου) η Συνοδινού θα ανεβάσει και τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη (με τη συμμετοχή και της Δέσπως Διαμαντίδου, ενώ τη μουσική είχε γράψει ο Γ. Μαρκόπουλος).




Η εφημερίδα "Ελευθερία" αναγγέλλει τη δημιουργία του υπαίθριου θεάτρου στο Λυκαβηττό, στις 23 Φεβρουαρίου 1965, μετά τη συμφωνία της Συνοδινού με τον Ε.Ο.Τ.

Billy.
(Αρχείο Billy Files) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου