Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ναπολέων Ζέρβας

Ο Ναπολέων Ζέρβας γεννήθηκε το 1891 στην Άρτα. Το 1910 κατετάγη στο στρατό ως εθελοντής λοχίας των Ευζώνων. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους προήχθη επ'ανδραγαθία σε ανθυπασπιστή και στη συνέχεια πήγε στη Σχολή Υπαξιωματικών, απ'όπου αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Μετά από διαδοχικές προαγωγές, έφτασε στο βαθμό του ταγματάρχη το 1918, σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Το 1925, έχοντας πλέον το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, διετέλεσε φρούραρχος Αθηνών, διοικητής των Δημοκρατικών Ταγμάτων και υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.
Κατά το 1926 συμμετείχε στην ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Θ. Πάγκαλου (το οποίο αρχικά είχε υποστηρίξει), παίρνοντας μέρος στο Κίνημα του Γεωργίου Κονδύλη στις 22 Αυγούστου 1926. Αργότερα ο ίδιος ο Κονδύλης, που είχε πάρει την εξουσία, θέλησε να διαλύσει τα Δημοκρατικά Τάγματα τα οποία ενήργησαν υπέρ του στην ανατροπή του Πάγκαλου. Ο Ζέρβας (μαζί με τον Β. Ντερτιλή) αρνήθηκε τη διάλυσή τους αλλά μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση με μάχες επί της Βασ. Σοφίας, ο Κονδύλης διέλυσε τα τάγματα. Στη συνέχεια ο Ζέρβας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, αλλά αργότερα του δόθηκε αμνηστία.
Το 1941 ο Ζέρβας, μαζί με άλλους αξιωματικούς ίδρυσε τον Εθνικόν Δημοκρατικόν Ελληνικόν Σύνδεσμον (ΕΔΕΣ) με σκοπό την οργανωμένη αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές. Οι Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ) του ΕΔΕΣ, υπό τη διοίκηση του Ζέρβα, αναγνωρίστηκαν από το αρχηγείο της Μ. Ανατολής ως τακτικός συμμαχικός στρατός.
Το Νοέμβριο του 1942 ομάδα ανταρτών υπό το Ζέρβα, σε συνεργασία με ομάδα του ΕΑΜ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη και τη συμμετοχή Άγγλων, διενήργησαν την επιχείρηση της ανατινάξεως της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Η γέφυρα αποτελούσε κύρια οδό ανεφοδιασμού των κατακτητών.
Αργότερα η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προήγαγε τον Ζέρβα σε υποστράτηγο.
Μετά την απελευθέρωση ο Ζέρβας διέλυσε τον ΕΔΕΣ και ίδρυσε το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος (το 1945). Στις εκλογές του Μαρτίου 1946 εξελέγη βολετής Ιωαννίνων, επικεφαλής 25 βουλευτών του κόμματος. Το 1947, στη κυβέρνηση Μαξίμου μετείχε αρχικά ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και αργότερα ως υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Στις εκλογές του Μαρτίου 1950 ο Ζέρβας εξελέγη εκ νέου βουλευτής Ιωαννίνων και τον Αύγουστο του ίδιου έτους το κόμμα του προσχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Mετά το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο (αρχηγό των Φιλελευθέρων) τον Σεπτέμβριο του 1950, o Ζέρβας διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων.
Στις επόμενες εκλογές (1951) δε κατάφερε να επανεκλεγεί και έκτοτε αποσύρθηκε από τη πολιτική ζωή.
Ο Ναπολέων Ζέρβας πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 1957. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη και του αποδόθηκαν τιμές υπουργού εν ενεργεία.

Billy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου