Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ελβετία: Γραμμή Toblerone. Ένα "γλυκό" φράγμα

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελβετία ήταν περικυκλομένη από χώρες του Άξονα. Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία αλλά και το κατεχόμενο κομμάτι της Γαλλίας. Οι Ελβετοί εργάστηκαν ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας εισβολής. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, ήταν και η "Γραμμή Toblerone". Η επίσημη ονομασία ήταν "Γραμμή Promenthouse", όμως αυτή άλλαξε λόγω της ομοιότητας με τα πυραμοειδή κομμάτια της σοκολάτας Toblerone,
Πρόκειται για οχυρωματικά έργα μήκους 10 χιλιομέτρων, που διασχίζουν το καντόνι του Vaud. Έγιναν από τον ελβετικό στρατό κατά τη δεκαετία του '30.
Στην Ελβετία ανησυχούσαν με την άνοδο του ναζισμού και τη πιθανότητα μιας εισβολής, κατοχής ή διαίρεσης της χώρας μετά τον πόλεμο (παρά το γεγονός ότι ήταν ουδέτερη χώρα). Οι ανησυχίες αυτές αυτές δεν ήταν εντελώς αβάσιμες, εφόσον ο Χίτλερ είχε όντως καταστρώσει σχέδια για εισβολή στην Ελβετία.


Η κάθε τσιμεντένια "πυραμίδα" του φράγματος, ζυγίζει 16 τόνους και ο σκοπός τους ήταν να εμποδίζουν την εισβολή των τανκς. Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται παγίδες για τα άρματα, αυτά μπορούν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια με τη χρήση πυρομαχικών και τη μετατροπή τους σε μπάζα. Οπότε πρόκειται περισσότερο για ένα έργο που δημιουργούσε σημαντικές δυσκολίες παρά για ένα απόρθητο τοίχος.  Τέτοια αμυντικά έργα υπάρχουν σε όλη την Ελβετία, όμως για ευνόητους λόγους τα συναντάει κανείς περισσότερο κοντά στα σύνορα της χώρας.
Σήμερα, η "Γραμμή Toblerone" αποτελεί ένα διατηρητέο έργο. Η αρχή έγινε από ιδιώτες, σε συνεργασία με τον στρατό αλλά και σπόνσορες. Ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές γενιές θα γνωρίζουν για την άμυνα και την οχύρωση της χώρας τους, κατά τη περίοδο του πολέμου.







Billy
photos-πηγή : schwingeninswitzerland.wordpress.com

1 σχόλιο: