Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ταξίδι στην ένδοξη εποχή του ελληνικού βίντεο

Παράλληλα με τις αναφορές σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, το παρόν ιστολόγιο θα κάνει μια απόπειρα καταγραφής των ελληνικών ταινιών βίντεο. 






Το βίντεο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας τη δεκαετία του '80. Οι διάφορες συσκευές που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, ήταν στην Ελλάδα αρκετά ακριβές. Όμως αποτελούσαν ένα από τα πιο ποθητά αντικείμενα των ελληνικών νοικοκυριών. Έτσι ολοένα και περισσότεροι αποκτούσαν μια τέτοια "μαγική" συσκευή. Αντίστοιχα, τα video club ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γειτονιά. 
Ξαφνικά, μια νέα "βιομηχανία" του εγχώριου θεάματος στήθηκε.  Εκατοντάδες παραγωγές πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη περίοδο. Είναι αμφίβολο αν έχει γίνει καταμέτρηση του συνολικού αριθμού αυτών των ταινιών (και είναι μάλλον δύσκολο να γίνει).  Οι ελληνικές βιντεοταινίες θα γνωρίσουν ημέρες δόξας.  Ορισμένες γίνονται μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, ενώ κάποιοι (νεότεροι) ηθοποιοί αναδεικνύονται μέσα από αυτές.
Οι περισσότερες τέτοιες ταινίες, αποτελούν φθηνές παραγωγές και αφορούν κυρίως δουλειές του ποδαριού. Η θεματολογία τους περιλαμβάνει όλα τα γούστα. Από κωμωδίες της σαχλαμάρας έως κοινωνικές με έντονο το στοιχείο της υπερβολής και του εύκολου εντυπωσιασμού. Το αποτέλεσμα, συνήθως, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα της μέτριας έως κακής ταινίας.


Παρόλα αυτά, ένα ταξίδι στην "παρεξηγημένη" δεκαετία του '80 και στους ήρωες της μικρής (βιντεο)οθόνης εκείνης της περιόδου, έχει πάντα ένα ενδιαφέρον. Προσεχώς, θα θυμηθούμε ή θα μάθουμε μερικές από τις πάμπολλες ταινίες που κυκλοφόρησαν και σήμερα είναι ξεχασμένες και άγνωστες στο ευρύ κοινό. 







Billy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου