Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

80s ελληνικό βίντεο: "Ο Σαλονικιός" (1987)

Μια δραματική ταινία του 1987 σε παραγωγή της "AR-KO Video", σε σενάριο του Φάνη Χριστοδούλου* και σκηνοθεσία του Παύλου Φιλίππου.

Μια από τις πολλές βιντεοταινίες της περιόδου, που έχει σχέση με υπόκοσμο, πορνεία, ξεκαθάρισμα λογαριασμών κλπ κλπ.
Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη κινείται γενικά πάνω από τον μέσο όρο, με δυνατά χαρτιά τον πολύ καλό Διονύση Ξανθό και τον Ντίνο Καρύδη.
Περισσότερο προσεγμένη στο επίπεδο της παραγωγής, σε σχέση με πολλές άλλες της εποχής εκείνης. με καλούς ρυθμούς δράσης.

Ο "Σαλονικιός" (Δ. Ξανθός), ένας άθρωπος του υποκόσμου, αποφυλακίζεται μετά από καιρό. Παρά το "βαρύ" όνομα που έχει στη πιάτσα, προσπαθεί να αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και να ασχοληθεί με τη χαρτοπαικτική λέσχη που διευθύνει ο αδελφός του. Όμως, οι ανοικτοί λογαριαμοί με τον Αστέρα (Ντ. Καρύδης), έναν νονό της νύχτας, δεν τον αφήνουν να κάνει πίσω.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει εν τω μεταξύ στη πιάτσα και ο Αστέρας θέλει να κάνει κουμάντο σε όλα. Συνεργάζεται ακόμα και με την αστυχομία ώστε να έχει οφέλη. 
Παρά τις προσπάθειες του Σαλονικιού να τον αποτρέψει στα σχέδια του, ο Αστέρας θα αποδειχτεί δύσκολος αντίπαλος χρησιμοποιώντας πλάγια μέσα.  
Η γνωριμία του Σαλονικιού με μια πόρνη, την οποία ερωτεύεται, θα γίνει αφορμή να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά τον κόσμο της νύχτας. Όμως, ο Αστέρας στήνει συνεχώς παγίδες. Το τελικό ξεκαθάρισμα μεταξύ των δύο, θα έχει τραγικό τέλος.

*Το όνομα Φάνης Χριστοδούλου που υπογράφει το σενάριο, είναι στην πραγματικότητα ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε ο Διονύσης Ξανθός (σύμφωνα με δήλωση του ίδιου)

Εξαιρετικός ο Ντίνος Καρύδης σε ρόλο κακού . Καλή σκηνοθεσία, με ικανοποιητικές ερμηνείες από τους υπόλοιπους ηθοποιούς (με εξαίρεση την μέτρια Κική Αλευρά στο ρόλο της πόρνης Ισαβέλλας).

Παίζουν: Διονύσης Ξανθός, Ντίνος Καρύδης, Κική Αλευρά, Σπύρος Ιωάννου, Τώνια Ζησήμου, Γιάννης Τριβέλας, Κώστας Μπακάλης, Γιάννης Σμυρναίος, Βαγγέλης Βουδούρης.

Ο Ντίνος Καρύδης σε σκηνή της ταινίας.





Billy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου