Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη

Το Νοέμβριο του 1968, η Αλλατίνη παρουσίασε στην ελληνική αγορά το συσκευασμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 
Η ιστορία της εταιρίας πάει πολύ πίσω, στα 1836, όταν οι Ιταλοί αδελφοί Αλλατίνι, δημιούργησαν στη Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη την ομώνυμη αλευροβιομηχανία, ενώ οι δραστηριότητές τους επεκτάθηκαν στην κεραμουργία και άλλες εμπορικές εργασίες.
Το 1925 η πλειοψηφία των μετοχών της πέρασε σε ελληνικά χέρια, κυρίως στον επιχειρηματία Κοσμά Πανούτσο. Ο Κ. Πανούτσος είχε διατελέσει και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Απεβίωσε το 1945.
Το 1954 ξεκίνησε η ανανέωση της Αλλατίνη, η οποία είχε υποστεί ζημιές από τη καταστρεπτική πυρκαγιά του 1951. Εκείνη την εποχή, τη διεύθυνση της εταιρίας ανέλαβε η Μαρία Πανούτσου- Μάνου, κόρη του Κοσμά Πανούτσου (απεβίωσε το 1969). Η Μαρία (ή Μαριέττα) Μάνου ήταν η μητέρα του μετέπειτα πολιτικού Στέφανου Μάνου. Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται στην αλευροποιία Αλλατίνη το 1965.
Το 1966, η Αλλατίνη ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής μπισκότων στη Χαλκίδα.
Το αλεύρι για όλες τη χρήσεις αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο για τις νοικοκυρές, εφόσον τις απάλλαξε από τον "πονοκέφαλο" του διαχωρισμού σε μαλακό και σκληρό αλεύρι.
Κυκλοφόρησε σε συσκευασία του ενός κιλού. Μέσα σε κάθε συσκευασία υπήρχε και από μια διαφορετική συνταγή παρασκευής γλυκού.


(photo: διαφήμιση της Αλλατίνη, τον Δεκέμβριο του 1968 - αρχείο bill files)



Billy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου