Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

775 επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε μια φωτογραφία. 1945

Γυναίκες, ελεύθεροι σκοπευτές (3rd Shock Army, 1st Belorussian Front)

1η σειρά:  Guard Staff Sergeant, VN Stepanov: 20 θάνατοι. Guard Sgt JP Belousov: 80 θάνατοι. Guard Sgt AE Vinogradov: 83 θάνατοι.

2η σειρά: Guard Lieutenant EK Zhibovskaya: 24 θάνατοι. Guard Sgt KF Marinkin: 79 θάνατοι.  Guard Sgt OS Marenkina: 70 θάνατοι.

3η σειρά: Guard Lieutenant NP Belobrova: 70 θάνατοι.  Lieutenant N. Lobkovsky: 89 θάνατοι.  Guard Lieutenant VI Artamonov: 89 θάνατοι. Guard Staff Sergeant MG Zubchenko: 83 θάνατοι.

4η σειρά: Guard Sergeant, NP Obukhov: 64 θάνατοι. Guard Sergeant, AR Belyakov 24 θάνατοι.

Σύνολο επιβεβαιωμένων θανάτων: 775. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη Γερμανία, στις 4 Μαΐου 1945

Εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των ανδρών, για στρατιωτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, η Σοβιετική κυβέρνηση επιστράτευσε περίπου 7.75 εκατομμύρια γυναίκες, μεταξύ των οποίων οι 800.000 υπηρέτησαν στο στρατό. Αρκετές στρατολογήθηκαν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Υπολογίζεται ότι το 1943 υπήρχαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες - ελεύθεροι σκοπευτές στο Σοβιετικό στρατό. Σε αυτές έχουν πιστωθεί πάνω από 12.000 επιβεβαιωμένοι θάνατοι. 
Η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησε τις γυναίκες ως ελεύθερους σκοπευτές εκτενώς και με εκπληκτικά αποτελέσματα. Μέσα σε αυτές και οι Nina Alexeyevna Lobkovskaya και Lyudmila Pavlichenko (από την Ουκρανία) οι οποίες σκότωσαν πάνω από 300 άντρες του εχθρού. 
Οι Σοβιετικοί θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο καθήκον ταίριαζε στις γυναίκες, εφόσον ένας καλός ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να διαθέτει υπομονή, να είναι προσεκτικός και συνετός στις κινήσεις του, πρέπει να αποφεύγει τη μάχη σώμα με σώμα και χρειάζεται υψηλότερα επίπεδα ευελιξίας από το υπόλοιπο στράτευμα. 
Οι γυναίκες θεωρούνταν ως οι έχουσες τα προσόντα και το σθένος που ήταν απαραίτητα για σκοπευτική δεινότητα ακριβείας.
Παρόλο τον ανδρικό σκεπτικισμό, ο Στρατηγός Morozov, "ο πατέρας του κινήματος των ελεύθερων σκοπευτών", προσδιόρισε τη γυναικεία ανωτερότητα στο γεγονός ότι  "το γυναικείο χέρι είναι πιο ευαίσθητο από το αντρικό. Επομένως, όταν μια γυναίκα πυροβολεί, ο δείκτης του χεριού της πιέζει τη σκανδάλη πιο ομαλά και περισσότερο σκόπιμα". 

Η πιο επιτυχημένη χρήση των ελεύθερων σκοπευτών από τους Σοβιετικούς ήταν κατά την αμυντική τους περίοδο (1941-1943), οπότε το πλεονέκτημα της άμυνας μετατοπίστηκε προς τη μεριά των Γερμανών και οι Γερμανοί ελεύθεροι σκοπευτές έγιναν πραγματικός κίνδυνος για τους προελαύνοντες Ρώσους. Οι Σοβιετικοί θεωρητικοί του στρατού, χρησιμοποιούσαν ελεύθερους σκοπευτές ώστε να εξασφαλίσουν δύναμη πυρός σε μεγαλύτερη απόσταση και να εξολοθρεύσουν ευκαιριακούς στόχους, κυρίως αξιωματικούς. 
Κατά τον 2ο Π.Π. οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί ηγέτες αλλά και οι θεωρητικοί της μάχης, ανακάλυψαν ότι ήταν δύσκολο για τους στρατιωτικούς οργανισμούς να αντικαταστήσουν έμπειρους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς στο πεδίο της μάχης. Ο Vassili Zaitsev συνεισέφερε πάρα πολύ στο δόγμα των Σοβιετικών για τους ελεύθερους σκοπευτές, παρότι δεν ήταν ούτε στρατιωτικός ηγέτης ούτε θεωρητικός.  



(απόδοση κειμένου: Billy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου