Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Έγχρωμες φωτογραφίες της Βαρσοβίας μετά τον 2ο Π.Π. - Αύγουστος 1947

Κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π. το 84% της Βαρσοβίας καταστράφηκε. Mια σειρά από έγχρωμες φωτογραφίες αποτυπώνουν περιοχές στη πρωτεύουσα τς Πολωνίας μετά το τέλος του πολέμου τον Αύγουστο του 1947.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Ηenry N. Cobb, φωτογράφος από τη Νέα Υόρκη.

"Το καλοκαίρι του 1947 ήμουν μέλος μιας μικρής ομάδας Αμερικανών σχεδιαστών, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Hermann H. Field. Tαξιδέψαμε στην Αγγλία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία για να μελετήσουμε την εξέλιξη της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Στη Πολωνία επισκεφτήκαμε τη Βαρσοβία, τη Κρακοβία, το Κατοβίτσε, το Βρότσλαβ και το Στέτσιν.  
Αν και δε θυμάμαι ακριβώς τον χρόνο παραμονής μας στη πρωτεύουσα, θυμάμαι καλά ότι επεκτείναμε την επίσκεψή μας εκεί, για αρκετές μέρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, με σκοπό να έχουμε μεγαλύτερη επαφή με τους μηχανικούς του Γραφείου για την Ανοικοδόμηση της Πρωτεύουσας, τη δουλειά των οποίων βρήκαμε εξαιρετικά εμπνευσμένη.
Οικοδεσπότες μας στη Βαρσοβία ήταν οι αρχιτέκτονες Helena & Szymon Syrkus και περάσαμε μια αξέχαστη Κυριακή στο μικρό εξοχικό τους σπίτι, στις όχθες του Βιστούλα"
-Ηenry N. Cobb, Σεπτέμβριος 2011

Ακολουθεί μια σειρά από εκπληκτικές φωτογραφίες, που φέρνουν τους δρόμους της μεταπολεμικής Βαρσοβίας πιο κοντά....
Ο Henry χρησιμοποίησε κάμερα 35mm αξιοποιώντας φιλμ Kodachrome.




(All photographs © Henry N. Cobb, via Pei Cobb Freed & Partners)

3 σχόλια: