Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Βασιλικοί Στάβλοι.


Αυτή ήταν η εικόνα στις αρχές της οδού Σταδίου κάποτε. Η λήψη είναι από το Σύνταγμα και στο βάθος φαίνονται οι Βασιλικοί Στάβλοι. Σε πρώτο πλάνο δεξιά, εικονίζεται το μέγαρο Βούρου (Σταδίου & Βασ. Γεωργίου). 
Οι Βασιλικοί Στάβλοι ήταν εγκατεστημένοι από την Οθωμανική περίοδο στην έκταση που καλύπτει το οικοδομικό τετράγωνο Σταδίου, Αμερικής, Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου. 
Κατά τη δεκαετία του 1920 ξεκινάνε οι συζητήσεις για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των στάβλων, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν θέση στο κέντρο τη πόλης. To καλοκαίρι του 1925, το υπουργείο Συγκοινωνίας έκανε ανακοίνωση για τη προκήρυξη δημοπρασίας για την εκποίηση του οικοπέδου. Λίγο αργότερα η έκταση περιέρχεται στη κυριότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. 
Στα τέλη Ιανουαρίου 1926 το υπουργείο Στρατιωτικών προκηρύσσει διαγωνισμό "δια τη σύνταξιν προσχεδίων προς ανοικοδόμησιν του γηπέδου των τέως Βασιλικών Σταύλων...".
Το ίδιο διάστημα έχει μισθώσει το χώρο σε ιδιώτες και φιλοξενεί για λίγους μήνες το "Ιπποδρόμιον" όπου παρουσιάζονται διάφορα νούμερα με ακροβάτες, κωμικούς κ.α.
Γύρω στο καλοκαίρι του ίδιου έτους ξεκινάει η κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων, ενώ δε λείπουν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές που φέρνουν στο φως διάφορα ευρήματα (την εποπτεία είχε ο έφορος Αρχαιοτήτων κ. Κυπαρίσσης). 
Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, κέρδισαν οι νέοι -τότε- αρχιτέκτονες Βασίλειος Κασσάνδρας (1904-1973) και Λεωνίδας Μπόνης (1896-1963), με σπουδές στην Ecole de Beaux Arts του Παρισιού. 
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1927 και στη τελετή παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. 
Τη θέση των Βασιλικών Στάβλων πήρε το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας του μεσοπολέμου. 


Billy.
(Photos αρχείο Billy Files /ΕΛΙΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου