Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

25 υπέροχοι ουρανοξύστες: κατασκευαστικά σύμβολα.


Mπορεί η Κίνα να ολοκλήρωσε το ψηλότερο της κτίριο -το Shanghai Tower των 632 μέτρων- όμως αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Changsha, αυτό το κτίριο θα κρατήσει το τίτλο μόνο μέχρι τον Απρίλιο του 2014, όταν το 838 μέτρων Sky City  θα έχει ολοκληρωθεί. 
Μόλις αυτό συμβεί, το Sky City θα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο, ξεπερνώντας το Burj Khalifa κατά 10 μέτρα.
Ενώ κάποιοι αντιπαρατίθενται σε σχέση με τα οφέλη να κατασκευάζονται τόσο ψηλά κτίρια τόσο γρήγορα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ψηλά κτίρια συχνά προμηνύουν μια οικονομική κατάρρευση. 
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα κτίρια που αξίζουν αναφοράς.
Δεν πρόκειται για τα ψηλότερα στο κόσμο, ούτε απαραίτητα για τα ομορφότερα, δεν πρόκειται καν για τα πιο επιτυχημένα στο κόσμο - η ένταξη στη λίστα του ολέθριου Ryugyong Hotel  (Β. Κορέα) το επιβεβαιώνει αυτό. 
Όμως βρίσκονται ανάμεσα στα πιο εμβληματικά κτίρια, αντιπροσωπεύoντας τους σχεδιαστές και τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται τόσο αξιομνημόνευτα όσο τίποτε άλλο. 

EMPIRE STATE BUILDING - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. 
Ύψος: 443 m.
Kόστος κατασκευής: $ 41 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 1η Μαΐου 1931.
Η κατασκευή του Empire State Building διήρκεσε μόλις ένα χρόνο και 45 ημέρες, που αποτελεί ρεκόρ ως σήμερα για ουρανοξύστη τέτοιου ύψους. Βέβαια οι Κινέζοι σύντομα θα το καταρρίψουν, αφού οι κατασκευαστές του Sky City σχεδιάζουν να το τελειώσουν μέσα σε 10 μήνες.
To 443 μέτρων Empire State Building είναι το σύμβολο της Νέας Υόρκης. Σχεδιάστηκε από τον William Lamb του αρχιτεκτονικού γραφείου Shreve, Lamb & Harmon. Κτισμένο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αυτό το γιγαντιαίο κτίριο αποτελεί ένα Αμερικάνικο σύμβολο για 70 χρόνια, παρέχοντας ένα στέρεο στήριγμα ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω της οικονομίας των ΗΠΑ.
Κατέχει το μακροβιότερο τίτλο για το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο, από το 1931 ως το 1972.
Ο εξωτερικός φωτισμός του αλλάζει τακτικά έτσι ώστε να σηματοδοτεί διάφορα σημαντικά γεγονότα. 

CHINA CENTRAL TELEVISION HEADQUARTERS - BEIJING.
Ύψος: 234 m.
Kόστος κατασκευής: $ 600 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2012.
(photo by Iwan Baan)
Το CCTV σχεδιάστηκε από τος αρχιτέκτονες Rem Coolhaas και Ole Scheeren του αρχιτεκτονικού γραφείου OMA στο Rotterdam αποτελείται από ένα μοτίβο έξι οριζόντιων και κάθετων τμημάτων.
Αποτελεί ένα μνημειώδες κτίριο για τις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας, αν και τα 234 μέτρα της κατασκευής το κατατάσσουν στη κατηγορία των χαμηλών ουρανοξυστών. 
Αλλά το ανοιχτόχρωμο γκρι υαλοπέτασμα δένει με τον διαβόητο ομιχλώδη από το νέφος ορίζοντα της Beijing, χαρίζοντάς του ένα βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

COMMERZBANK HEADQUAERTERS - FRANKFURT, GERMANY.
Ύψος: 300.1 m.
Kόστος κατασκευής: $ 414 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 1997.
Mε τη βοήθεια ενός ιστού 50 μέτρων, τα κεντρικά της Commerzbank στη Φρανκφούρτη ξεπερνούν τα 300 μέτρα ύψος για μόλις 10 εκατοστά!
Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, με έδρα το Λονδίνο, το κτίριο είναι το ψηλότερο στη Γερμανία. Ήταν επίσης το ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη κατασκευή του Shard στο Λονδίνο το 2012. Αποτέλεσε τον πρώτο αποκαλούμενο "οικολογικό" ουρανοξύστη, κάνοντας χρήση φυσικών συστημάτων φωτισμού και εξαερισμού, ήδη από τις αρχές του 1997.
Σε αντίθεση με την ολοφάνερη έλλειψη μεγάλων ουρανοξυστών στην Ευρώπη, αυτό το κτίριο δεν είναι μόνο ένα σύμβολο για την οικονομία της Φρανκφούρτης, αλλά και μια προσπάθεια της Γερμανίας να είναι πρωτοπόρος στον οικολογικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. 

ΤΗE SHARD - LONDON
Ύψος: 310 m.
Kόστος κατασκευής: $ 666 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Νοέμβριος 2012.
Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano έκανε το πρώτο ακατέργαστο σχέδιο του Shard στο πίσω μέρος ενός καταλόγου εστιατορίου στο Βερολίνο, το 2000.
Σε μια πόλη αρχιτεκτονικά ώριμη, όπως είναι το Λονδίνο, χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο για να αποσπάσεις το μάτι από Westminster Palace ή το St. Paul's Cathedral. To Shard τα κατάφερε, ενώ έσπασε και το ρεκόρ αποτελώντας πλέον το ψηλότερο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα 310 μέτρα ύψος. 

ELEPHANT TOWER - BANGKOK
Ύψος: 102 m.
Kόστος κατασκευής: άγνωστο.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 1997.
Ο ελέφαντας αποτελεί το εθνικό ζώο της Ταυλάνδης. Έτσι δεν είναι μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος σήκωσε ένα κτίριο εμπνευσμένο από το συμπαθές παχύδερμο. Βρίσκεται στη περιοχή Lad Phrao, βόρεια στη Bangkok και υψώνει τα 102 μέτρα του πάνω από μια πολυσύχναστη λεωφόρο.
Η δημιουργία του Ταυλανδέζου μηχανικού Αrun Chaiseri, την εποχή της αποπεράτωσης του προσέφερε σύγχρονα high-tech γραφεία, εμπορικό κέντρο και έναν όροφο με πολυτελή διαμερίσματα. Το συγκεκριμένο κτίσμα ποτέ δε θα μπει σε λίστα με τους πιο όμορφους ουρανοξύστες, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μπει στις καρδιές των ντόπιων. 

CHRYSLER BUILDING - NEA YOΡKH
Ύψος: 320 m.
Kόστος κατασκευής: $ 15-20 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Μάιος 1930.
To κτίριο έγινε το ψηλότερο στο κόσμο όταν ο αρχιτέκτονας William van Alen πρόσθεσε μια κεραία 186 πόδια ψηλή, ξεπερνώντας τον Πύργο του Άϊφελ και έναν άλλο ουρανοξύστη που κατασκευαζόταν εκείνη την εποχή στη Wall Street. 
Κράτησε αυτό τον τίτλο για 11 μήνες, χάνοντας τον από Empire State Building, όμως ο παντοτινός μύθος του Chrysler Building έρχεται από τη σχεδίαση του.
Η art deco αισθητική που του προσέδωσε ο William van Alen συχνά του χαρίζει το τίτλο του πιο όμορφου ουρανοξύστη στη Ν. Υόρκη, κερδίζοντας επαίνους από ειδικούς και κοινό ως ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια.
Ο Walter P. Chrysler (αυτοκράτορας της αυτοκινητοβιομηχανίας) χρηματοδότησε τη κατασκευή του μόνος του με σκοπό να στεγάσει εκεί την έδρα της εταιρίας του. H φήμη ότι ο Chrysler ήθελε από εγωισμό να έχει τη ψηλότερη τουαλέτα στο Manhattan ώστε "να μπορεί να χ*ζει τον Henry Ford και όλο το κόσμο" δίνει απλά μια άλλη αίγλη στο μύθο! 
O σχεδιασμός του κτιρίου δανείζεται επίσης διακοσμητικά στοιχεία από τα αυτοκίνητα της εποχής εκείνης.

BITEXCO FINANCIAL TOWER - HO CHI MINH CITY, VIETNAM
 Ύψος: 262 m.
Kόστος κατασκευής: $ 220 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 31 Οκτωβρίου 2010.
Σχεδιασμένος να αντιπροσωπεύει το εθνικό φυτό της χώρας, το λωτό, αυτός ο ουρανοξύστης των 262 μέτρων είχε πρόθεση να χαρακτηρίζει την ομορφιά και την ανάπτυξη της πόλης. 
Διαθέτει ελικοδρόμιο στον 52ο όροφο το οποίο προεξέχει 22 μέτρα. To Bitexco Financial Tower δεν είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο στο Βιετνάμ (το τίτλο κατέχει τώρα το Hanoi's Keangnam Landmark), αλλά εξακολουθεί να ξεχωρίζει στο skyline του Ho Chi Minh. 

RYUGYONG HOTEL - PYONGYANG, B. ΚΟΡΕΑ
 Ύψος: 330 m.
Kόστος κατασκευής: $ 750 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: ημιτελές.
Το ξενοδοχείο κατείχε το ρεκόρ Guinness για το ψηλότερο ακατοίκητο κτίριο στο κόσμο. Αναμφίβολα αποτελεί ένα σύμβολο. Συμβολίζει όμως δεκαετίες κακοδιαχείρισης και παράταιρης επιδεικτικότητας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1987 και εγκαταλείφθηκε λίγα χρόνια αργότερα λόγω κατασκευαστικών και οικονομικών προβλημάτων. Οι εργασίες ξανάρχισαν το 2008, όταν η εταιρία τηλεπικοινωνιών Orascom της Αιγύπτου, ξόδεψε 180 εκ. δολάρια ώστε να ολοκληρωθεί η κάλυψη του κτιρίου με τη γυάλινη πρόσοψη. 
To Kempinski Hotels Group ανέλαβε τη διαχείριση της ιδιοκτησίας, αργότερα πήρε αποστάσεις, όταν η Pyongyang απειλούσε με επιθέσεις τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα. 
Η πρωτεύουσα της Β. Κορέας τη νύχτα, με τo επιβλητικό ξενοδοχείο να στέκει ακόμα σκοτεινό , περιμένοντας την ολοκλήρωσή του. 

TRANSAMERICA PYRAMID - SAN FRANCISCO
 Ύψος: 260 m.
Kόστος κατασκευής: $ 32 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 1972
H κατασκευή του ξεκίνησε το 1969 και κράτησε τρία χρόνια, ως το 1972. Aν και δε συγκρίνεται με τους σημερινούς φουτουριστικούς ουρανοξύστες, η 260 μέτρων πυραμίδα ήταν το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο της πόλης για δεκαετίες. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα William Pereira. Χωρίς να εμποδίζει ιδιαίτερα την ήρεμη περιοχή, το λεπτοκαμωμένο του στυλ σε συνδυασμό με τον αντισεισμικό σχεδιασμό που βασίστηκε στους αυστηρούς κατασκευαστικούς νόμους, επέτρεψαν να φτάσει σε ύψος που κάποτε ήταν ανήκουστο για τη πόλη. 

BANK OF CHINA TOWER - HONG KONG
 Ύψος: 367.4 m.
Kόστος κατασκευής: άγνωστο.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 1990
Ο πύργος της Bank of China ήταν το πρώτο κτίριο εκτός ΗΠΑ που ξεπέρασε τα 305 μέτρα ύψος και ήταν κάποτε το ψηλότερο κτίριο στο Hong Kong.
H ασυνήθιστα διαυγής κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το φυτό μπαμπού και συμβολίζει τη δύναμη, τη ζωτικότητα και την ανάπτυξη.
Αποτελεί για χρόνια ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης ακόμα και σε σχέση με άλλα ψηλότερα.
Το παρατηρητήριο στον 43ο όροφο προσφέρει εκπληκτική θέα σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Hong Kong.  

KINGDOME CENTRE - RIYADH, SAUDI ARABIA
Ύψος: 302.3 m.
Kόστος κατασκευής: $ 1 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2002
Ο πολεοδομικός κανονισμός του Riyadh απαγορεύει τη κατασκευή κτιρίων άνω των 30 λειτουργικών ορόφων, αλλά δεν επιβάλλει περιορισμούς ως προς το ύψος. 
Το μεγάλο κενό κοντά στη κορυφή του Kingdome Centre σημαίνει ότι το κτίριο χρησιμοποιεί κανονικά μόνο 30 ορόφους. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στο Βασίλειο της γυναίκας, με ένα εμπορικό κέντρο που λέγεται ότι έχει "σχεδόν τα πάντα που μπορεί να χρειαστεί μια γυναίκα". 
Οι άντρες απαγορεύονται αυστηρά και οι γυναίκες μπορούν να ψωνίζουν ελεύθερα χωρίς να πρέπει να είναι καλυμμένες. 
Το κτίριο σχεδιάστηκε από το γραφείο Ellerbe Becket με έδρα τη Μινεσότα των ΗΠΑ και φιλοξενεί και το ξενοδοχείο Four Seasons, ενώ το παρατηρητήριο στη κορυφή προσφέρει άπλετη θέα. 

PETRONAS TWIN TOWERS - KUALA LUMPUR, MALAYSIA
Ύψος: 458 m.
Kόστος κατασκευής: $ 1.6 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Iούνιος 1996.
Χρησιμοποιώντας τις επαναληπτικές γεωμετρικές αρχές της Μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής και της Ισλαμικής διακοσμητικής, ο αρχιτέκτονας Cesar Pelli ήθελε τους πύργους Petronas να εκπέμπουν τη κουλτούρα και τη κληρονομιά της Μαλαισίας. Οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στο κόσμο υψώνονται στο κατά τα άλλα μετριοπαθές τοπίο της πρωτεύουσας.  
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη θέα από τη γέφυρα που ενώνει τα δύο κτίρια στα επίπεδα 41 και 42 (η ψηλότερη διώροφη γέφυρα) καθώς και από το παρατηρητήριο στο επίπεδο 86. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1996 και η "sky bridge" που ενώνει τους πύργους συμβολίζει "μια πύλη προς το μέλλον".

TOKYO MODE GAKUEN COCOON TOWER - TOKYO
Ύψος: 204 m.
Kόστος κατασκευής: άγνωστο.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Οκτώβριος 2008.
Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο εκπαιδευτικό κτίριο στο κόσμο, μετά το Lomonosov State University στη Μόσχα.
Οι φοιτητές σπουδάζουν μέσα στο πύργο των 50 ορόφων και μεταφορικά μεταμορφώνονται σε κάτι μεγαλύτερο και πιο όμορφο. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του γραφείου Tange Associates (του Kenzo Tange) ο σχεδιασμός του πύργου είχε σκοπό να συμβολίζει τη καλλιέργεια των φοιτητών και την εξέλιξή τους ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά της Ιαπωνίας. 

SHANGAI WORLD FINANCIAL CENTER - SHANGAI
Ύψος: 492 m.
Kόστος κατασκευής: $ 1.2 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Αύγουστος 2008. 
Το τετράγωνο άνοιγμα στη κορυφή (που θυμίζει ανοιχτήρι φιάλης) σχεδιάστηκε ώστε να μειώνει τις πιέσεις από τον άνεμο και αρχικά ήταν στρογγυλό. Ωστόσο κάτοικοι της πόλης αλλά και ο δήμαρχος διαμαρτυρήθηκαν διότι έμοιαζε πολύ στον ανατέλλοντα ήλιο της Ιαπωνικής σημαίας. 
Μόλις 8 μέτρα πριν το όριο του μισού χιλιομέτρου, αυτό το γιγάντιο ανοιχτήρι έγινε το 2008 το ψηλότερο κτίριο στη Κίνα, σηματοδοτώντας επίσημα την ανάδειξη της πόλης σε έναν διεθνή οικονομικό κόμβο.    
Ωστόσο, πρόσφατα έχασε το τίτλο από τον γειτονικό Shangai Tower, o οποίος φτάνει στα 632 μέτρα. 

HOTEL & CASINO GRAND LISBOA - MACAU
Ύψος: 261 m.
Kόστος κατασκευής: $ 385 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2008. 
Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Dennis Lau και Ng Chun Man, η κατασκευή συνδυάζει όλα τα οπτικά εφέ που συμβολίζουν την ευημερία του να φέρεις το χρήμα μαζί σου. 
Στο Macau το Grrand Lisboa είναι το κατεξοχήν σύμβολο των φανταχτερών κερδών. Δε το λες όμορφο, όμως ποιος χρειάζεται ομορφιά όταν μιλάμε για το κυνήγι του χρήματος.
Αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στο Macau.

BAHRAIN WORLD TRADE CENTER - MANAMA, BAHRAIN
Ύψος: 240 m.
Kόστος κατασκευής: $ 150 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2008. 
Ήταν η πρώτη μεγα-κατασκευή στο κόσμο που λειτουργούσε με αιολική ενέργεια. Οι δύο πύργοι είναι εμπνευσμένοι από ιστία και φτάνουν τα 240 μέτρα ύψος.  Συνοδεύονται από τρεις τεράστιες ανεμογεννήτριες, στο μέσον, οι οποίες τροφοδοτούν περίπου το 13% των ενεργειακών αναγκών των πύργων.  

TWO INTERNATIONAL FINANCE CENTER (2IFC) - HONG KONG
Ύψος: 415 m.
Kόστος κατασκευής: $ 2.5 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2003. 
To Τwo International Finance Center είναι το απόλυτο σημείο στον ορίζοντα του Hong Kong ως ένα σύμβολο του πλούτου. Τοποθετημένο στο κέντρο της χρηματοοικονομικής ζώνης του Hong Kong, ο ουρανοξύστης των 415 μέτρων πληροί κάθε κριτήριο για μια ισχυρή οικονομία. 
Το IFC σχεδιάστηκε από τον Cesar Pelli, υπεύθυνο και για τους Petronas Twin Towers, μεταξύ άλλων.
Εκεί στεγάζονται μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και διαθέτει 88 ορόφους.

BURJ AL ARAB - DUBAI (UAE)
Ύψος: 321 m.
Kόστος κατασκευής: $ 650 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Δεκέμβριος 1999. 
To διάσημο ξενοδοχείο δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές wallpaper στις οθόνες των Η/Υ αλλά έχει εδραιωθεί ως το χαρακτηριστικό σύμβολο της χλιδής στο Ντουμπάι. Κατασκευασμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί το "ιστιοφόρο" διαθέτει ιδιωτική παραλία και ιδιωτική καμπυλωτή γέφυρα που το συνδέει με την υπόλοιπη πόλη. Επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο 24 μέτρων 300 μέτρα πάνω από το έδαφος. 

TAIPEI 101 - TAIPEI, TAIWAN
Ύψος: 508 m.
Kόστος κατασκευής: $ 1.8 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2004. 
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ώστε να μοιάζει με ένα βλαστό από μπαμπού, σύμβολο παντοτινής δύναμης στη παράδοση της Κίνας.  Η Ταϊβάν δεν έχει να επιδείξει πολλές διακρίσεις στην ιστορία της αλλά ο Taipei 101, έργο του ντόπιου αρχιτέκτονα C.Y.Lee, της έφερε μια. 
Ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης που ξεπέρασε το όριο του μισού χιλιομέτρου και αποτέλεσε τη κορυφή στο κόσμο των ψηλών κτιρίων από το 2004 ως το 2009.
Ο Taipei 101 μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι διαθέτει του πιο γρήγορους ανελκυστήρες του κόσμου. 
Χρειάζονται μόλις 37 δευτερόλεπτα για να εκτοξεύσει τους επιβαίνοντες από τον 5ο όροφο ως το πιο ψηλό σημείο στη Ταϊβάν.  

TORRE AGBAR - BARCELONA, ΙΣΠΑΝΙΑ
Ύψος: 142 m.
Kόστος κατασκευής: $ 130 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2004.
Ο Torre Agbar είναι εμπνευσμένος από έναν πίδακα που εκτοξεύεται, αγγίζοντας τον ουρανό της Βαρκελώνης. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και έχει δυο κυλινδρικές στρώσεις. H μια καλύπτει με γυαλισμένο αλουμίνιο και η άλλη με καθαρό, διαφανές γυαλί με 40 διαφορετικά χρώματα. Με σύνολο 4.500 κίτρινα, μπλε, ροζ και κόκκινα φώτα πάνω στη πρόσοψη, το κτίριο βοηθάει τη πόλη να φωταγωγείται τη νύχτα με τον τεχνητό φωτισμό να δημιουργεί τη πιο διακριτή σιλουέτα από χιλιόμετρα μακρυά.

BURJ KHALIFA - DUBAI (UAE)
Ύψος: 828 m.
Kόστος κατασκευής: $ 1.5 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Ιανουάριος 2009.
Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο αυτή τη στιγμή. Έχει πάνω από 2 φορές το ύψος του Empire State Building. 
O όρος "γιγαντιαίο" δεν αρκεί για να το περιγράψεις. Επιβάλλεται άνετα ανάμεσα στους άλλους ουρανοξύστες και έχει γίνει το σύμβολο του πλούτου στο Ντουμπάι.
Πάντως σύντομα αναμένεται να χάσει τον τίτλο του ψηλότερου στο κόσμο από το Sky City στη Κίνα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί (το 2014) θα έχει ύψος 838 μέτρα.  

30 St. MARY AXE - LONDON.
Ύψος: 180 m.
Kόστος κατασκευής: $ 212 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2003.
Παρά το καμπυλόγραμμο σχήμα του, ολόκληρο το κτίριο έχει μόνο ένα κομμάτι κυρτό γυαλί στη κατασκευή του. To κάλυμμα στη κορυφή του κτιρίου. 
Το σχήμα τού έχει χαρίσει πολλά παρατσούκλια. Επισήμως ονομάζεται 30 St. Mary Axe, το κτίριο εξογκώνεται ελαφρώς από τη βάση του  για να φτάσει τα 180 μέτρα ύψος.
Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας, ο σχεδιασμός του βοηθάει και στην ελάττωση των φορτίων του ανέμου και δεν εκτρέπει τον άνεμο στο έδαφος, κερδίζοντας έτσι τις καρδιές των πεζών του Λονδίνου. 

TURNING TORSO - MALMO, ΣΟΥΗΔΙΑ. 
Ύψος: 190 m.
Kόστος κατασκευής: $ 80 εκατομμύρια.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: 2005.
Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Santiago Calatrava ήθελε μιμηθεί τη φυσική κίνηση των ζώων αλλά και του ανθρώπου μέσα από αυτό το κτίριο. Ξεπερνώντας τα όρια της αυστηρής γεωμετρίας και της σύγχρονης τεχνολογίας, κατέληξε σε ένα αριστούργημα. Ο ουρανοξύστης που μοιάζει με ραχοκοκκαλιά κάνει στροφή 90 μοιρών από τη βάση ως τη κορυφή. Aναγκαίο για να ακολουθήσουν τη περιστροφή, τα παράθυρα γέρνουν εσωτερικά ή εξωτερικά μέχρι επτά μοίρες. 
Σε συμφωνία με την υπόσχεση της Σουηδίας για χαμηλές εκπομπές ρύπων, το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στη χώρα είναι εφοδιασμένο με 100% τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  
Ένα πραγματικό σύμβολο της σύγχρονης Σουηδίας.

 ONE WORLD TRADE CENTER - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ύψος: 541 m.
Kόστος κατασκευής: $ 3.9 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Μάιος 2013.
Κατά ένα μέρος αποτελεί μνημείο, κατά ένα άλλο μια δήλωση και βέβαια ένα συγκρότημα γραφείων δισεκατομμυρίων δολαρίων, το One World Trade Center είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτίρια του αιώνα μας. 
Σχεδιασμένο από τον David Childs (Skidmore Owings & Merrill) o ουρανοξύστης στέκεται πάνω στο σημείο που κάποτε βρισκόταν το κτίριο του 6 World Trade Center, που καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το νέο κτίριο έπρεπε να είναι τόσο λειτουργικό, όσο και όμορφο. 
"Κατανοούμε πλήρως τη συμβολική σημασία του πύργου αλλά πρέπει να είναι και ένα άκρως οικονομικό στη κατανάλωση κτίριο" είπε ο Childs. "Aν αυτό το κτίριο δε λειτουργήσει σωστά, αν οι άνθρωποι δε θέλουν να εργαστούν εκεί και να το επισκεφτούν, τότε θα έχουμε αποτύχει σαν αρχιτέκτονες."
Στοιχεία ασφαλείας, όπως βιολογικά και χημικά φίλτρα στο σύστημα εξαερισμού, ενισχυμένοι τοίχοι και κλιμακοστάσια καθώς και ένα κλιμακοστάσιο αποκλειστικά για πυροσβέστες έχουν προβλεφθεί σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης. 

MARINA BAY SANDS - SINGAPORE
Ύψος: 194 m.
Kόστος κατασκευής: $ 6.3 δισ.
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Απρίλιος 2010.
Το Marina Bay Sands είναι μια από τις πιο ακριβές ανεξάρτητες ιδιοκτησίες casino στο κόσμο. 
Λίγο ασύμμετρο με τη μια άκρη του "Sky-Park" (που μοιάζει με σανίδα του surf) να προεξέχει από τον ένα από τους συνολικά τρεις πύργους κατά σχεδόν 70 μέτρα. 
Το ξενοδοχείο διαθέτει 2.561 δωμάτια. Υπάρχει αχανής πισίνα 150 μέτρων εντός του 340 μέτρων "Sky-Park". 
Πάνω από 6 δισ. δολάρια κόστισε η κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου και 1 δισεκατομμυρίου για τη γη. Αναμένεται όμως να έχει γίνει απόσβεση ακόμα και μέχρι το 2015, με το casino μόνο να δημιουργεί ετήσια κέρδη 1 δισ. δολαρίων. 
Ο αρχιτέκτονας Moshe Safdie λέει ότι το σχεδιασμό τον εμπνεύστηκε από μια τράπουλα. 


(πηγή: edition.cnn.com)
(μετάφραση-διασκευή: Billy)
(photos αρχείο Billy Files)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου