Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

“Έφυγε” ο Percy Sledge

Υπήρξε ένας από τους θρύλους της soul μουσικής, και έμεινε στην ιστορία με το τραγούδι – ύμνο στον έρωτα “When a man loves a woman”, αλλά τελικά στα 74 χρόνια του ο καρκίνος τον νίκησε.
Ο λόγος για τον Percy Sledge, που πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μπάτον Ρουζ της Λουιζιάνα, όπως ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του. Έπασχε από καρκίνο του ήπατος και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή εδώ και έναν χρόνο.
Το 1966 ο τραγουδιστής από το Λέιτον της Αλαμπάμα ερμήνευσε το τραγούδι που επρόκειτο να γίνει “μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σόουλ όλων των εποχών”, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Rock and Roll Hall of Fame.
Η μπαλάντα, που βρέθηκε στο νούμερο ένα των chart επί πολλές εβδομάδες, βρίσκεται σήμερα στον νούμερο 53 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών που συντάσσει το περιοδικό Rolling Stone.
Την εποχή εκείνη, όταν έγραψε τη μουσική και τους στίχους του “When a man loves a woman”, ο Percy Sledge είχε χάσει τη δουλειά του στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και την αγαπημένη του που είχε φύγει για το Λος Άντζελες. “Δεν είχα χρήματα για να την ακολουθήσω, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να την ξανακερδίσω” είχε δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα. Το τραγούδι ακούστηκε από πλήθος καλλιτεχνών τα επόμενα χρόνια, ορισμένοι από τους οποίους το τραγούδησαν μαζί με τον ίδιο, όπως ο Michael Bolton.
Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια “Warm and tender love” και “It tears me up”.
Ο Percy Sledge είχε τιμηθεί για το σύνολο του έργου του από το Rythm and Blues Foundation ενώ το 2005 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου