Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Γοητευτικές Ελληνίδες στη μεγάλη οθόνη

Ο ελληνικός κινηματογράφος, στη  διάρκεια της "χρυσής" εποχής του, ανέδειξε τους δικούς του αστέρες. Ηθοποιοί ταλαντούχοι, με ακτινοβολία, χάρισμα και, πολλές φορές, αξεπέραστη γοητεία που κατάφεραν να επιβληθούν στη μεγάλη οθόνη και να κατακτήσουν το κοινό.
Μεταξύ των γυναικών, οι λαμπερές "πρωταγωνίστριες" του εγχώριου σινεμά δεν άργησαν να ξεχωρίσουν. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έβλεπε το κασέ της να εκτοξεύεται μετά την ταινία του Φίνου, "Το ξύλο βγήκε απ'τον παράδεισο" και κέρδιζε με προσεκτικά βήματα το τίτλο της "εθνικής σταρ". Η Τζένη Καρέζη με τα φλογερά της μάτια και τις αξεπέραστες ερμηνείες της σε δράματα και κωμωδίες, κέρδισε δικαιωματικά μια θέση μεταξύ των κορυφαίων. 
Η Ζωή Λάσκαρη με την εμφάνισή της στον "Κατήφορο" του Δαλιανίδη, το 1961, είδε την καριέρα της να τραβάει τον... ανήφορο. 
Αυτές και άλλες, όπως η Μαίρη Χρονοπούλου και η Μάρθα Καραγιάννη ήταν τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα στα προτερήματα που διέθεταν, ήταν και αυτό της ομορφιάς και της γοητείας.  
Όμως, ανάμεσα στις δεκάδες ηθοποιούς εκείνης της περιόδου, υπήρξαν και άλλες με ανάλογη γοητεία και ομορφιά, αν και ποτέ δεν έγιναν πρώτα ονόματα. Παρόλα αυτά έδωσαν το στίγμα τους στις ταινίες που πήραν μέρος. 
Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, όμως θα περιοριστώ σε πέντε γυναίκες με ιδιαίτερη προσωπικότητα .

1. Σόνια Ζωίδου.
H Σόνια Ζωίδου καταγόταν από την Κομοτηνή και είχε εκλεγεί "Σταρ Ελλάς" το 1955. Ήταν η αντίζηλη της επίσημης αρραβωνιατικιάς, Ίλιας Λυβικού, στο "Ένας ήρως με παντούφλες" (1958) και η πέτρα του σκανδάλου στη "Λίμνη των πόθων" (1958) δίπλα στον Γιώργο Φούντα. Ελαβε μέρος σε 15 ταινίες τις δεκαετίες του '50 & '60 και αποσύρθηκε αθόρυβα το 1970. Αν και η καριέρα της δεν υπήρξε "εντυπωσιακή" σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές γυναικείες παρουσίες εκείνης της περιόδου. 

2. Ελένη Προκοπίου
Η Ελένη Προκοπίου γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Ίσως να μη διέθετε τη λάμψη της Λάσκαρη ή της Καρέζη, αλλά σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη. Με μεγάλα εκφραστικά μάτια και έντονη θυληκότητα, έκανε τη πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση σαν ηθοποιός το 1963, στη ταινία του Νίκου Κούνδουρου, "Μικρές Αφροδίτες", αν και είχε εμφανιστεί νωρίτερα σε άλλες ταινίες σαν χορεύτρια . Συνολικά έλαβε μέρος σε 24 ταινίες., μεταξύ των οποίων "Οι κυρίες της αυλής", "Ραντεβού στον αέρα", "Ο Εμίρης και ο κακομοίρης", "Παράνομοι πόθοι" κ.α.

3. Μέμα Σταθοπούλου
H Μέμα Σταθοπούλου γεννήθηκε στη Πάτρα στις 7 Νοεμβρίου 1942 και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η εντυπωσιακή ξανθιά ηθοποιός έκανε τη πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 1964.  Την ίδια χρονιά ο Δημήτρηςς Χορν της είχε εμπιστευτεί ρόλο στο θεατρικό "Ο δικέφαλος αετός" του Ζαν Κοκτώ. Η παρουσία της προκάλεσε αμέσως αίσθηση. Χαρακτηριστικός ρόλος στην ταινία "Ένας μάγκας στα σαλόνια" (1969) δίπλα στον Γιάννη Βόγλη. 

4. Νίκη Τριανταφυλλίδη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1963 ενώ έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές κατά τη δεκαετία του '70 και του '80 ("Άγνωστος πόλεμος", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Οι φρουροί της Αχαΐας" κ.α). Είχε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία. Διέθετε έντονα χαρακτηριστικά  και αναμφισβήτητη γοητεία. 

5. Χλόη Λιάσκου
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1946. Εκτός από ηθοποιός, σπούδασε και χορό στη σχολή της Έλλης Ζουρούδη. Διακρίθηκε μέσα από τις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, με χαρακτιριστικούς ρόλους στα μιούζικαλ της δεκαετίας του '60. Η πρώτη της εμφάνιση, πάντως, ήταν στο κοινωνικό δράμα του εν λόγω σκηνοθέτη, "Νόμος 4000".  Μακρυά από το πρότυπο της πληθωρικής γυναίκας, εντούτοις η λεπτοκαμωμένη Χλόη διέθετε τον δικό της αέρα και δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο, αποτελώντας μια από τις πιο χαριτωμένες παρουσίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. 




Billy
(αρχείο bill files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου