Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κομμένο Άρτας. Το ολοκαύτωμα της 16ης Αυγούστου 1943

Το Κομμένο είναι ένα χωριό έξω από την Άρτα, στις εκβολές του Άραχθου στον Αμβρακικό.
Εκεί, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, έγινε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές, ίσως όχι τόσο γνωστή όσο τα γεγονότα στα Καλάβρυτα  ή το Δίστομο.
Τη περίοδο εκείνη, ο πληθυσμός δεν υπερέβαινε τους 700 κατοίκους.
Κάθε δεκαπενταύγουστο, ανήμερα της Παναγίας, στο χωριό γινόταν πανηγύρι.
Έτσι και το 1943, ημέρα Κυριακή, οι ντόπιοι αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών γιόρτασαν με γλέντι στην κεντρική πλατεία. Μαζί τους είχαν ανακατευτεί και αντάρτες που κατέβηκαν από τα γύρω υψώματα.
Γερμανός αξιωματικός, κατευθυνόμενος προς το Κομμένο είδε τους αντάρτες και γύρισε αμέσως πίσω με προορισμό τα Γιάννενα. Η παρουσία ανταρτών απουτελούσε κόκκινο πανί για τους Γερμανούς και , μετά την αναφορά προς τον Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Αλπινιστών, η διαταγή ήταν σαφής. 'Αμεση μεταφορά του "τάγματος θανάτου" από το χωριό Λούρο, όπου διέμενε, προς το Καμμένο.
Το βράδυ το γλέντι είχε κοπάσει, με εξαίρεση όσους βρίσκονταν στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου, που πάντρευε τη κόρη του. Εν τω μεταξύ οι Γερμανοί φόρτωναν όπλα και πυρομαχικά σε 25 αυτοκίνητα και ξεκινούσαν για το μαρτυρικό Κομμένο.
Πριν ξημερώσει οι κατακτητές βρίσκονταν εκεί ,με σαφείς διαταγές να μη γλυτώσει κανείς.
Πρώτο θύμα ο ένας εκ των δύο ιερέων του χωριού, ο παπά-Λάμπρος (πραγματικό όνομα Λ. Σταμάτης, ετών 52), που έπεσε νεκρός από ριπή πολυβόλου.  Αργότερα θα σκοτώσουν με ξιφολόγχη και τον άλλο ιερέα,τον παπά-Ζώη (πραγματικό όνομα Ζ. Δημήτρης, ετών 50).
Η συνέχεια είναι ανάλογη άλλων παρόμοιων εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα. Τίποτα και κανένας δεν γλύτωνε... άμαχοι άντρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνταν με φρικτούς τρόπους. Από τη μανία τους δε γλύτωσε το νιόπαντρο ζευγάρι και οι καλεσμένοι του Μάλλιου.στο γάμο.
Κατά το μεσημέρι, ενώ πλέον το Καμμένο έπλεε στο αίμα των κατοίκων του, οι Γερμανοί έπαιρναν ό,τι πολύτιμο έβρισκαν σε τιμαλφή, ρούχα κλπ. Επιπλέον πήραν μαζί τους εκατοντάδες ζώα (άλογα, αγελάδες, γιδοπρόβατα). Κατόπιν, έκαψαν και γκρέμισαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο.
Με την αποχώρησή τους, ο απολογισός ήταν τραγικός.
Νεκροί 317 και 118 κατεστραμμένα σπίτια (μόνο 16 γλύτωσαν).
Στα θύματα της 16ης Αυγούστου, περιλαμβάνονται:

  • 97 νήπια και παιδιά έως 15 ετών 
  • 119 γυναίκεςς από 16 έως 65 ετών
  • 87 άνδρες από 16 έως 65 ετών
  • 14 ηλικιωμένοι από 65 έως 75 ετών.
Οι 285 ήταν από το Καμμένο, 29 από γύρω χωριά και μια οικογένεια 3 ατόμων Ισραηλίτικη. 

Μάλιστα οι Γερμανοί, μετά τη σφαγή, είχαν το θράσσος να δώσουν διαταγή στην Ιταλική φρουρά της Άρτας να μη πλησιάσει κανένας το χωριό για πέντε ημέρες, με αποτέλεσμα τα πτώματα να είναι εκτεθημένα στη ζέστη και στα κάθε λογής αρπακτικά. 




Billy.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου