Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τρια χρόνια bill-files (2011-2014)

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη του παρόντος ιστολογίου.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2011 αναρτήθηκε η πρώτη δημοσίευση, ένα κείμενο του Γρηγόρη Μαλούκου. 
Είχε δημοσιευτεί αρχικά τον Νοέμβριο του 2006 στο διαδικτυακό περιοδικό e-magazino.gr, με το οποίο συνεργαζόμουν και σημείωσε μεγάλη αναγνωσιμότητα και αρκετές αναδημοσιεύσεις έκτοτε. Το κείμενο προήλθε μετά από επαφή που είχα με τον Γρηγόρη, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το  συγκεκριμένο θέμα (βλ. σύνδεσμο πιο πάνω) και είχε γράψει εκτενώς σχετικά με αυτό, στο ελληνικό κομμάτι του διεθνούς φόρουμ skyscrapercity.com .
Φυσικά τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν ενέκρινε την ιδέα η διαχειρίστρια -τότε- του e-magazino, Ιωάννα Μπαλτσάκη. 
Το bill-files ξεκίνησε αυθόρμητα, απλά για το κέφι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία, αν και έχει δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα. 
Το παρελθόν κατέχει μεγάλο μερίδιο στο ιστολόγιο, όχι γιατί είμαι κολλημένος σε αυτό αλλά γιατί πάντα μπορείς να μάθεις ενδιαφέροντα πράγματα από αυτό και μπορούν να βγουν επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 
Το ταξίδι στην παλιά Αθήνα, μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, είναι πάντα γοητευτικό. Μεγάλο μέρος των θεμάτων αφορά το χτές αυτής της πόλης. Εξίσου γοητευτικό είναι όμως και το παρόν αλλά και το μέλλον της, γι'αυτό το λόγο το bill-files παρακολουθεί και δημοσιεύει οτιδήποτε σημαντικό έχει να κάνει με την εξελιξή της. Η νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη του ιδρύματος Νιάρχου, στο Φάληρο, οι εξελίξεις στο μετρό με τους νέους σταθμούς και τις μελλοντικές επεκτάσεις, η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η αξιοποίηση του Ελληνικού, είναι μερικά παραδείγματα. 
Απόψεις και κριτική για τα καλά ή άσχημα αυτής της πόλης, αλλά και επιτόπου καταγραφή των εξελίξεων, όποτε αυτό είναι δυνατό, όπως για παράδειγμα το φωτορεπορτάζ για τους νέους  σταθμούς του μετρό (Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό), τον Ιούλιο του 2013 (φωτό πάνω -  © Billy)
 Όμως, το ταξίδι στο χτες δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά και άλλες τοποθεσίες της Ελλάδας.
Εικόνες του παρελθόντος, ορισμένες φορές από ξένους φωτογράφους που επισκέφτηκαν κάποτε τη χώρα μας και απαθανάτησαν πόλεις, χωριά, ανθρώπους και καθημερινές σκηνές μιας Ελλάδας που χάθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Nick Dewolf, το υλικό του οποίου πρώτο το παρόν ιστολόγιο ανέδειξε.
Άλλο αγαπημένο θέμα αποτελεί ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος και οι πρωταγωνιστές του. Αναφορές σε ταινίες των δεκαετιών του '50, '60, '70 και '80, παραλειπόμενα και βιογραφίες ελληνων ηθοποιών (και όχι μόνο).
Από τη συγκεκριμένη ενότητα προέρχονται και τα δύο δημοφιλέστερα θέματα του bill-files:  Οι εμπορικότερες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60 & Οι εμπορικότερες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '70.
Το αφιέρωμα με τις εμπορικότερες ελληνικές ταινίες των 60s, αποτελεί αυτό με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο bill-files.

Το αυτοκίνητο, έχει και αυτό τη θέση του εδώ. Δεν γίνεται όμως παρουσίαση νέων μοντέλων, ούτε προσεγγίζεται σαν παράμετρος του lifestyle. Αυτά μπορεί να τα βρει κάποιος σε δεκάδες άλλες ιστοσελίδες και από ανθρώπους περισσότερο ειδικούς. Εδώ παρουσιάζεται το αυτοκινητιστικό παρελθόν της χώρας μας με αποκλειστικά αφιερώματα. Η πορεία της αγοράς αυτοκινήτου μέσα στο χρόνο, η παρουσία γνωστών ή λιγότερο γνωστών αυτοκινητοβιομανιών στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά σε αυτό τον τομέα. Και, φυσικά, η πορεία της αγοράς σήμερα, σε μηνιαία βάση.
Αυτά, βέβαια δεν είναι τα μοναδικά και τα θέματα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.
Η πορεία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα μέσα από αποκλειστικά αφιερώματα. Ποιές εταιρίες πρωταγωνίστηκαν στη χώρα μας από τη δεκαετία του '60 και πως εξελίχθηκε η εγχώρια αγορά μέσα στο χρόνο.


Το 2014 η αναγνωσιμότητα κυμάνθηκε, κατά μέσο όρο, στις περίπου 8.500 έως 9.000 προβολές σελίδων ανά μήνα. Καλύτερος μήνας, ο Ιούλιος όπου το bill-files άγγιξε τις 10.000 προβολές.
Συνολικά, το ιστολόγιο έχει επιτύχει περί τις 185.000 προβολές από περίπου 66.000 μοναδικούς επισκέπτες, ως σήμερα. Σίγουρα τα νούμερα μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά σε σχέση με άλλα blogs, όμως ενδεχομένως το αποτέλεσμα ξεπερνάει τις αρχικές βλέψεις.
Βάσει των στατιστικών του ιστολογίου, οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται με χρήση του Chrome, ως πρόγραμμα περιήγησης.
Τον Νοέμβριο το Chrome κατείχε το 50%, ενώ το Firefox ακολουθεί με αρκετή διαφορά, 29%. Τρίτο κατά σειρά το Safari με ποσοστό 10%, ενώ ο "παραδοσιακός" Internet Explorer περιορίζεται στη 4η θέση με μόλις 6%.
Ευχαριστώ όλους αυτούς που επισκέφτηκαν το ιστολόγιο μέσα σε αυτά τα τρια χρόνια και αυτούς που εξακολουθούν να το επισκέπτονται.



Billy





2 σχόλια:

  1. Εγώ όμως που είμαι κολλημένος στο παρελθόν έτσι ανακάλυψα αυτό το ιστολόγιο πριν λίγα χρόνια και έκτοτε δεν υπάρχει μέρα που να μην το δω.

    Να είσαι καλά Bill, πάντα οξυδερκής στις ματιές σου και τα σχόλια σου, να μας ταξιδεύεις σε παρελθόν και μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα'σαι καλά φίλε Ptboul. Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή