Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Οι Μούσες της Ομόνοιας των 30s

Αθήνα 1934. Πλατεία Ομονοίας.
Στιγμιότυπο από τις εργασίες αναβάθιμισης της πλατείας Ομονοίας.
Στην φωτογραφία ένας από τους οκτώ αεραγωγούς εξαερισμού του υπόγειου σταθμού του ηλεκτρικού τρένου με την μούσα Θάλεια να περικλείεται από ξύλινη σκαλωσιά. . Οι βάσεις, ας σημειωθεί οτι, δόθηκαν για περίπτερα σε αναπήρους πολέμου. Το 1936 περίπου οι Μούσες και οι στύλοι αφαιρέθηκαν και αργότερα οι Μούσες δωρήθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας. Η Θάλεια βρέθηκε το 1950 στην Καρδίτσα μαζί με άλλες τρείς Μούσες. 
"Το 1936 ο δήμαρχος Αθηναίων Κων/νος Κοτζιάς αποφάσισε πως τα συγκεκριμένα γλυπτά δεν ταίριαζαν στην πλατεία Ομονοίας με αποτέλεσμα να ξηλωθούν και να παραμείνουν σε αποθήκες μέχρι και το 1950 περίπου. Κάπου εκεί με την συνεργασία των δύο Δήμων ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βάιος Τζέλλας πέτυχε την δωρεά των 4 αγαλμάτων από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα και οι μούσες τοποθετήθηκαν σε πέτρινα βάθρα στην αριστερή πλευρά του Παυσιλύπου
Πρόκειται για την Θάλεια προστάτιδα της κωμωδίας, την Κλειώ προστάτιδα της ιστορίας, την Αγλαΐα (εδώ υπάρχει μία ασάφεια καθώς θεωρείται μία από της 3 χάριτες και όχι κάποια από τις μούσες) και η τέταρτη που δεν διακρίνεται το όνομα της." (πηγή: kartitsacity.blogspot.gr)
Στο βάθος το Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

Kείμενο: Δέσποινα Δρεπανιά
Πηγή φωτογραφίας: "Η πλατεία Ομονοίας και η περίοδος του Μεσοπολέμου"
από το blog του Θωμά Σιταρά  paliaathina.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου