Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Oι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές

Οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές έγιναν στις 15 Απριλίου 1951. Νικητής στην Αθήνα αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς με ποσοστό 51.5%. Ο Κοτζιάς γεννήθηκε το 1892 και πέθανε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 8 Δεκεμβρίου 1951.
Είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων και προπολεμικά, τη περίοδο 1934-1936 και στη συνέχεια έγινε υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης, επί Ιωάννη Μεταξά.
Μετά τον θάνατο του, τον διαδέχθηκε  στη δημαρχία (για λίγες ημέρες) ο Κων. Δεληγιάννης ενώ τη τετραετία εξάντλησε ο Κων. Νικολόπουλος.
Με όσα είχαν προηγηθεί κατά τον εμφύλιο, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και οι δημοτικές εκλογές του '51 είχαν έντονα πολιτικό χαρακτήρα, κάτι που ίσχυσε και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 1954 (αλλά και αργότερα).
H εφημερίδα "Ελευθερία", έγραφε στη πρώτη σελίδα ανήμερα των εκλογών .
"Αυταί καθ'εαυτάς αι σημεριναί εκλογαί αποτελούν ιστορικόν σταθμόν. Διότι θ'αποκαταστήσουν-μετά δεκαεπτά ολόκληρα έτη- την δημοκρατικήν νομιμότητα, την οποίαν εποδοπάτησαν η δικτατορία, η κατοχή και ο λαοπροβλητισμός. Δι'αυτό και οφείλουν όλοι να ψηφίσουν."
Παρακάτω το άρθρο αναλύει τα πολιτικά κριτήρια που αφορούσαν τις εκλογές (κατά την εφημερίδα) με ιδιαίτερη αναφορά στα άκρα του πολιτικού σκηνικού.
"Παρά την επικρατούσαν δυστυχίαν οι πολίται έχουν ανασάνει. Το αίσθημα της ασφαλείας επανήλθεν εις τας ψυχάς των, αι αυθαιρεσίαι εμειώθησαν εις το ελάχιστον-και διαπιστούμεναι κολάζονται-  γενικώς δε όλοι συναισθάνονται ότι έχομεν εισέλθει εις το στάδιον της ομαλότητος. Εις τι οφείλεται το ευχάριστον τούτο γεγονός; Οφείλεται εις το ότι συνετρίβησαν τα άκρα: 
Δια των όπλων η άκρα αριστερά και δια της ψήφου της 5ης Μαρτίου η άκρα δεξιά." [εννοεί τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950]

"Την πολύτιμον αυτήν κατάκτησιν πρέπει να την κρατήσει [ο λαός] με τα δόντια. Και ημπορεί να την κρατήσει. Έν από τα μέσα που έχει εις την διάθεσίν του είναι και η σημερινή ψήφος. Πρέπει να την διαθέσει έτσι, ώστε να μείνουν τα άκρα εις την ηθικήν απομόνωσίν των. Με αυτό το θεμελιώδες πολιτικόν κριτήριον θα πρέπει να ψηφίσουν σήμερα οι Έλληνες πολίται, οι οποίοι τόσας δοκιμασίας υπέστησαν από την κακουργίαν του κομμουνισμού και από την εθνοκαπηλείαν της άκρας δεξιάς."



Billy.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου