Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαίνια στην Αθήνα του χτες.


 Οι δύο πρώτοι κινηματογράφοι που λειτούργησαν στη περιοχή των Αμπελοκήπων, ήταν η "Χαραυγή" και ο "Α.Ο.Δ.Ο.", κατά τη δεκαετία του 1920. Ο "Α.Ο.Δ.Ο" βρισκόταν στη γωνία Πόντου και Κερασούντος (κοντά στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη). Η "πανηγυρική έναρξις" έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1926, όπως μας πληροφορεί η καταχώρηση της εποχής και λειτούργησε και στη δεκαετία του 1930. Το "Α.Ο.Δ.Ο." σήμαινε "Από Όλα Δια Όλους".*


Αρκετά χρόνια πιο πριν, όμως, είχαν γίνει στην Αθήνα κάποια άλλα εγκαίνια, ιδιαιτέρως πιο σημαντικά και  με σημαντική προβολή από τον τύπο της εποχής. Συγκεκριμένα, στις 26 Δεκεμβρίου 1903 εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο ζύθου των αδελφών Κλωναρίδου επί της οδού Πατησίων στα Πατήσια. 
Το γεγονός δεν άφησε αδιάφορους τους Αθηναίους. Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Εμπρός" στις 27/12/1903.
"Πρώτην φοράν αι Αθήναι παρέστησαν εις εγκαίνια τοσούτον μεγαλοπρεπή, οία τα χθεσινά του μεγάλου παρά τον άγιον Λουκάν εργοστασίου ζύθου των αδελφών Κλωναρίδου.
Από της 1ης μετά μεσημβρίαν άπειρα πλήθη λαού ήρξαντο συρρέοντα εις Πατήσια. Τα τραμ ανά τέσσερα και πέντε κατάφορτα, αι άμαξαι, τα βιζαβί, αι σούσται μετέφερον συνεχώς επιβάτας και των δύο φύλλων"

Φυσικά από τα εγκαίνια δεν έλειπαν και οι επίσημοι από την πολιτική ηγεσία και φυσικά ο δήμαρχος κ. Μερκούρης. 
Η παρουσία του κόσμου όμως δεν οφείλεται μόνο στο ενδιαφέρον του για το νέο εργοστάσιο, αλλά και στο γεγονός ότι είναι μια καλή ευκαιρία για... κατανάλωση μπύρας! Διότι μετά τον αγιασμό, στις 3 μ.μ. ακολούθησε η έφοδος! 
Η περιγραφή της εφημερίδας "ΣΚΡΙΠ", στις 27/12/1903, στο άρθρο της για τα εγκαίνια του εργοστασίου (με τίτλο "Τα εγκαίνια της μπύρας Κλωναρίδου. Όλαι αι Αθήναι στο πόδι") είναι γλαφυρή.
"Μόλις η Κυβέρνησις εξεστόμισε την πρώτην επίσημον επευφημίαν της επιτυχίας του Κλωναρίδου, στόματα διψαλέα ηνοίχθησαν από την άλλην αίθουσαν και ήρχισαν καταπίνοντα, ενώ οι κρουνοί έρρεον διαρκώς, και η μπύρα άφινε τον μουσικόν θόρυβον ρύακος που δεν σταματά.".

Το 1930 το εργοστάσιο Κλωναρίδου περνάει στα χέρια του Φιξ. Επί δημαρχίας Δημ. Αβραμόπουλου το εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο κατεδαφίστηκε και το οικόπεδο διαμορφώθηκε σε χώρο πρασίνου.


Billy.
(αρχείο Βilly Files)- *πληροφορίες για το σινεμά Α.Ο.Δ.Ο πάρθηκαν από το βιβλίο του κ. Νικ. Παραδείση "Αμπελόκηποι" (τόμος Α')


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου