Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Athens by night

Άλλο ένα ταξίδι στην Αθήνα του παρελθόντος. Μόνο που, αυτή τη φορά, το ταξίδι θα είναι νυχτερινό. Μερικές από τις φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν δημοσιευθεί και παλιότερα στην ενότητα της παλιάς Αθήνας.  Πάμε λοιπόν πίσω στο χρόνο... Αthens by night!

Η Ακρόπολη και, στο βάθος, ο Λυκαβηττός στα τέλη της δεκαετίας του '50.

H γνώριμη κοσμοπολίτικη όψη της Πλατείας Ομονοίας της δεκαετίας του '60, εδώ σε τρεις εντυπωσιακές νυχτερινές λήψεις.

Σπάνιες είναι, όμως, οι νυχτερινές εικόνες της Ομόνοιας σε παλιότερες εποχές, όπου η πλατεία ήταν πολύ διαφορετική. Στη φωτογραφία αυτή του 1936 (αρχείο ΕΛΙΑ) βλέπουμε τους τσιμεντένιους κίονες που υπήρχαν εκείνη την εποχή περιμετρικά της πλατείας, να είναι φωταγωγημένοι. 

"Φωταγώγησις Πλατείας Συντάγματος" για την άφιξη της Α.Μ. του Βασιλέως της Ιταλίας.

Η Πλατεία Συντάγματος σε άλλη μια νυχτερινή φωτογραφία του 1934. Ψηλά στο βάθος, διακρίνεται ο Παρθενώνας κατάφωτος.

Το Σύνταγμα τη νύχτα κατά τη δεκαετία του '50, από την οδό Όθωνος.

Στο βάθος, το αιώνιο σύμβολο της πόλης. Σε πρώτο πλάνο το Σύνταγμα (αριστερά η οδός Φιλελλήνων) κατά τη δεκαετία του '60. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη περίοδο γύρω στα μέσα της δεκαετίας, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει το μέγαρο Κορομηλά και το διπλανό κτίριο του αρχιτέκτονα Νικολούδη, μεταξύ της Πλατείας Συντάγματος και των οδών Ερμού και Μητροπόλεως. Στο οικόπεδο, θα κατασκευαζόταν (μετά το 1967) το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Περίπου την εποχή που κατεδαφιζόταν το μέγαρο Κορομηλά (γύρω στο 1963) αποπερατώθηκε το πολυόροφο κτίριο στη γωνία των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημ. Τριποδάκη και πήρε τη θέση του μεγάρου της οικογένειας Παχύ, το οποίο κατεδαφίστηκε γύρω στο 1960-61.

Νύχτα σημαίνει διασκέδαση και ο κινηματογράφος αποτελούσε μια προσφιλή εναλλακτική πρόταση. Πάνω το σινεμά IRIS επί της οδού Ακαδημίας, το 1964. Κάτω το σινεμά ΈΣΠΕΡΟΣ στην οδό Σταδίου, το 1955 κατά τη προβολή της ταινίας "Η Κάλπικη Λίρα". 

H Αθήνα τη νύχτα από ψηλά, το Δεκέμβριο του 1970. Οι διαφημιστικές επιγραφές Νέον δίνουν το δικό τους χρώμα στην εικόνα. (photo Robert Wallace)

Ο κινηματογράφος ΤΙΤΑΝΙΑ και το REX στη Πανεπιστημίου τη δεκαετία του '50. Στη θέση του ΤΙΤΑΝΙΑ στέκει από τη δεκαετία του '70 το ομώνυμο ξενοδοχείο. 


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)






1 σχόλιο:

  1. Όνειρο._

    Άσχετο, ο Robert Wallace, συνταξιούχος πλέον, εργάζεται ακόμα σαν ως φωτογράφος αλλά σαν χόμπυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή