Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η πολιτική στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Πέντε ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου που έθιξαν τα κακώς κείμενα της πολιτικής στη χώρα μας στις δεκαετίες του '50 & '60. Σα να μη πέρασε μια μέρα! ........


  Υπάρχει και φιλότιμο. (1965)

 Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, πρόκειται για την πλέον χαρακτηριστική ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου με αναφορές στη πολιτική.

Ο εκπληκτικός Λάμπρος Κωσταντάρας στο ρόλο του υπουργού Μαυρογιαλούρου έχει αφήσει εποχή. Ο Μαυρογιαλούρος απλά ζει στο κόσμο του, πιστεύοντας πως όλα κυλάνε φυσιολογικά. Σε αυτό τον βοηθάνε και τα κομματικά στελέχη Γκρούεζας (Δ. Παπαγιαννόπουλος) και Κώστας (Α. Ντούζος). Μέχρι που έρχεται η μαύρη επαφή με τη μαύρη πραγματικότητα και από ευθυξία ο υπουργός παραιτείται! Δυστυχώς για πάνω από 45 χρόνια μετά η ταινία παραμένει επίκαιρη στο πως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα!



Τζένη, Τζένη. (1965)

Άλλη μια χαρακτηριστική ταινία που έχει να κάνει με την πολιτική.
Σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη-Ασημάκη Γιαλαμά και σε σκηνοθεσία του Ντ. Δημόπουλου, παρακολουθούμε τις μηχανορραφίες του κομματάρχη του νησιού για την πολιτική επικράτηση του «εκλεκτού» υποψηφίου. Στο ρόλο του κομματάρχη ο Δ. Παπαγιαννόπουλος (ως Κοσμάς Σκούταρης).

Κάποια στιγμή, όμως, αναγκάζεται να συμμαχήσει με τον «εχθρό», αλλάζοντας στρατόπεδο, για οικονομικούς λόγους. Ο «εχθρός» είναι ο εφοπλιστής Κασσανδρής (Λ. Κωσταντάρας) ο οποίος προωθεί τον άπειρο αλλά φιλόδοξο ανιψιό του, Νίκο Μαντά (Αν. Μπάρκουλης) που θα υποστηρίξει τελικά και ο Σκούταρης. Ενδιάμεσα ένας «λευκός» γάμος του  με τη κόρη του τελευταίου, Τζένη Σκούταρη (Τζ, Καρέζη) για τα μάτια του κόσμου, αλλά και ένας πραγματικός έρωτας που γεννιέται μεταξύ των δύο νέων, μέχρι την τελική επικράτηση του Μαντά στον πολιτικό στίβο. Η ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες.



Θανασάκης ο πολιτεύομενος. (1954)

Ο Ντίνος Ηλιούπολουλος σε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους του, υποδύεται έναν εύπορο μεγαλομπακάλη που αναγκάζεται να χρηματοδοτεί τις πολιτικές φιλοδοξίες του γαμπρού του Θανάση Γκοβότσου (Βύρωνας Πάλλης). Αν και τη πρώτη φορά η κάθοδός του στις εκλογές δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αποφασίζει να ξανακατέβει ως υποψήφιος στις νέες εκλογές που σύντομα προκηρύσσονται. Έτσι ο Ηλιόπουλος αναγκάζεται από το γαμπρό του να ξαναβάλει το χέρι βαθειά στη τσέπη. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι και πάλι αρνητικό. Το μικρόβιο της πολιτικής είναι όμως δυνατό και ο Θανασάκης θεωρεί πως δε πρέπει να παρατήσει τις προσπάθειες. Σε αυτή τη προοπτική και με κίνδυνο την οικονομική του καταστροφή, ο Ηλιόπουλος κόβει κάθε παιρεταίρω ανάμιξη του γαμπρού του στη πολιτική, βάζοντάς τον να εργαστεί στην επιχείρησή του.

Σενάριο Χ. Γιαννακόπουλου-Α. Σακελλάριου και σκηνοθεσία Α. Σακελλάριου. Παίζουν ακόμα οι Άννα Συνοδινού, Κάκια Παναγιώτου, Νίκος Φέρμας, Τζόλυ Γαρμπή κ.α.



Ένας ήρωας με παντούφλες. (1958)

Ένας εκπληκτικός Βασίλης Λογοθετίδης στο ρόλο ενός απόστρατου στρατηγού (Λάμπρος Δεκαβάλας) που ζει με την οικογένεια του και συντηρούνται με τη μικρή του σύνταξη.
Μέχρι που εμφανίζεται συγγενικό του πρόσωπο λέγοντάς του πως η Πατρίδα θα τον τιμήσει με μεγαλοπρεπές άγαλμα στη πλατεία μπροστά απ΄το σπίτι του. Η οποία πλατεία βεβαίως θα φέρει και το όνομα του! Η χαρά του μετατρέπεται σε λύπη όταν μαθαίνει αργότερα πως πίσω απ’όλες αυτές τις τιμές κρύβονται παιχνίδια των αρμοδίων για μίζες, μαύρα κέρδη και κλεψιές.

Σενάριο Χ. Γιαννακόπουλου-Α. Σακελλάριου και σκηνοθεσία Α. Σακελλάριου. Παίζουν ακόμα οι Λαυρέντης Διανέλλος, Ίλια Λιβυκού, Βύρων Πάλλης, Νίτσα Τσαγανέα κ.α.



Ξύπνα Βασίλη. (1969)

Μια ταινία που δεν ασχολείται άμεσα με την πολιτική, αλλά εστιάζει στις ιδεολογικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών.
Έτσι ο συντηρητικός Βασίλης Βασιλάκης (Γ. Κωνσταντίνου) βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον συνάδελφο του Μάνο Αποστόλου (Αλ. Αλεξανδράκη), αριστερών πεποιθήσεων.

Ο Αποστόλου θα απολυθεί και στη νέα του δουλειά θα γνωριστεί τυχαία με την επίσης αριστερή αδελφή του Βασίλη, Ντίνα (Έλ. Ναθαναήλ). Γρήγορα ερωτεύονται και παντρεύονται.
Όταν ο Βασίλης αρχίζει να έχει προβλήματα στη δουλειά του, χαλαρώνει το συντηρητικό του προφίλ και προσεγγίζει τον Μάνο για να τον βοηθήσει στο τι πρέπει να κάνει.

Εν τω μεταξύ, όμως, ο Μάνος μαθαίνει πως έχει κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου, κάτι το οποίο κυνηγάει για χρόνια ο Βασίλης χωρίς επιτυχία. Έτσι ο Βασίλης καταλήγει στο τρελάδικο.
Όταν μετά από κάποιο διάστημα βγαίνει και επισκέπτεται το σπίτι του ζεύγους Αποστόλου, διαπιστώνει ότι οι πρώην «αριστεροί» έχουν γίνει πιο συντηρητικοί απ’ότι ήταν ο ίδιος λίγα χρόνια πριν και πλέον συναναστρέφονται όσους χλεύαζαν και αντιμάχονταν, ενώ ζουν μέσα στη πολυτέλεια.
Μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα (εν μέσω δικτατορίας) σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.
Χαρακτηριστικός ο ρόλος του Γ. Μιχαλακόπουλου, ως ποιητής Φανφάρας. Παίζουν ακόμα η Ελένη Ζαφειρίου, η Τασσώ Καββαδία, ο Γ. Τσιτσόπουλος κ.α.

-Βilly-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου