Με αντικειμενικό σκοπό να αυξήσω την αναγνωσιμότητα του blog, έχω 2 εναλλακτικές.
1) Να το εμπλουτίσω με (λίγο) γυμνό.
2) Να ασχοληθώ με τις εκλογές.
Επειδή η επιλογή Νο(2) έχει περισσότερο γέλιο (ενίοτε και κλάμα), είναι η προφανής επιλογή!
Πρώτον πρέπει να συγχαρώ τους πολιτικούς αρχηγούς των 2 "μεγάλων" κομμάτων για την προσπάθεια τους να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε για να..... κυβερνήσουν τη χώρα.
Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο θέλει πραγματικά θάρρος και θράσος για να βγαίνει να ζητάει να (ξανά)ψηφίσουμε το κόμμα που τα έκανε γυαλιά καρφιά τα 2 τελευταία χρόνια.... Ειδικά όταν φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον σταδιακό εκτροχιασμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα, έχοντας κυβερνήσει τα 22 από τα 30 τελευταία χρόνια!
Βέβαια ο κ. Βενιζέλος μας ζήτησε συγνώμη. Την οποία συγνώμη θεωρεί ως "πολιτική πράξη". Είναι κάτι σαν την "ανάληψη της πολιτικής ευθύνης" του κ. Καραμανλή. Κενό γράμμα. Δεκτή αλλά δε σβήνει τις ευθύνες. Και εδώ μιλάμε για τεράστιες ευθύνες.....
Επειδή, όμως, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα με το Πασόκ πια, πάμε παρακάτω.
Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με την Καθημερινή (26/4/2012) είπε....
ΩΧ! Θα επανιδρύσει το κράτος και αυτός ? Ο υποψήφιος επανιδρυτής του κράτους είπε μεταξύ άλλων και τα εξής....
"Πρέπει να υπογράψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό για εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα δεν είναι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός όχι πληθυσμός"
Εκτός του ότι ανατρίχιαξα από τις μεγάλες κουβέντες του μεγάλου αυτού ανδρός (περί χώρας και χώρου ) τον περιμένω να έρθει με το συμβόλαιο να υπογράψουμε....αλλιώς με λόγια δεν έχει ψήφο.
Πάντως ο κ. Σαμαράς έχει αναφέρει με έμφαση περί "αποκατάστασης των χαμηλών εισοδημάτων". Δε μας έχει πει τι θεωρεί αποκατάσταση και πότε θα γίνει αυτή εφικτή. Μας έχει πεί μόνο πως αυτό θα μπορεί να γίνει με την εύρεση "ισοδύναμων μέτρων". Τα οποία ισοδύναμα σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ είναι της τάξης των 700 εκ. ευρώ (τουλάχιστον). Ποιά είναι όμως τα ισοδύναμα? Ένα παράδειγμα η.... καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Δηλαδή ένας τομέας όπου ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Άρα μήπως δεν είναι και τόσο διασφαλισμένα πολλά από αυτά τα "ισοδύναμα"?
Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν μια ομιλία του κ. Σαμαρά στη κομματική του νεολαία.
Στα πλάνα που έδειξε η τηλεόραση ακριβώς δίπλα του (ίσως λίγο πιο πίσω) φαινόταν ο κ. Β. Πολύδωρας. Χαρακτηριστικός υπουργός του Καραμανλή σε καίριο πόστο, με όχι επιτυχημένη θητεία.
Με αυτούς θα σχηματίσετε κυβέρνηση κ. Σαμαρά? (αν πάρετε αυτοδυναμία βέβαια)
Μήπως πρέπει να υπενθυμίσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΝΔ τη περίοδο 2004-2009?
(πυρκαγιές, επεισόδια στην πρωτεύουσα το 2008 κ.α.)
Διότι μπορεί οι αρχηγοί των 2 "μεγάλων" κομμάτων να άλλαξαν (ακριβώς γιατί απέτυχαν οικτρά οι προκάτοχοί τους), αλλά μην είστε καθόλου σίγουροι πως άλλαξε και η βασική σύνθεση των κομματικών μηχανισμών τους.
Ο κ. Σαμαράς λοιπόν αφού βρήκε πάνω από 500 εκ. "ισοδύναμα" (λεφτά υπάρχουν?), ξεπάγωσε έργα ύψους 14δις., και συρρίκνωσε το κράτος (στο Ζάππειο όλα αυτά) μας εντυπωσίασε με το ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργήσει. 15 υπουργεία με στόχο να γίνουν μόλις 10 σε βάθος 4ετίας!!!!
Αυτά βέβαια έλεγε και ο Καραμανλής το 2004, αλλά ας μη γινόμαστε κακοί.....
Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικές στα 2 "μεγάλα" κόμματα. Δε χρειάζεται να ασχολούμαστε σώνει και καλά με αυτά....
Mόνο μη περιμένετε να ασχοληθώ με μορφώματα τύπου Σύριζα και ΚΚΕ. Κάθε σχολιασμός είναι περιττός!
Υπάρχουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου.
Είναι μάλιστα τόσο ανεξάρτητοι που δεν αναγνωρίζουν παρά μέρος του χρέους και σίγουρα όχι τους τόκους! Με τι επιχειρήματα? Έτσι, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι τοκογλύφοι που μας έβαλαν και τόκους σε δάνεια! Μεγάλα μυαλά εκεί στους ΑΝΕΞ.ΕΛ.....
Μόνο που κ. Καμμένε πάντα η Ελλάδα έπαιρνε δάνεια με τόκους και μάλιστα η χώρα σου έχει υπογράψει για να τα πάρει και μάλιστα αποδεχόμενη και τους όρους (δηλ. τόκους κλπ).
Τώρα αυτό το καινούργιο φρούτο πολλών "υπερπατριωτών" πολιτικών που, μονομερώς και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου, δεν αποδέχονται ό,τι δεν τους αρέσει (η δεν τους συμφέρει) δεν το καταλαβαίνω! Ο λαϊκισμός στο αποκορύφωμά του μπας και ψαρέψουμε καμιά ψήφο από τίποτα αφελείς. Τζάμπα μαγκιές από ανθρώπους που και να μπούνε στη βουλή, μπορούνε να φωνάζουνε διάφορα γραφικά λαϊκίστικα εκ του ασφαλούς, εφ'όσον δε θα έχουν καμία ευθύνη για τη πραγματική διαχείρηση της κρίσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετά χρόνια επιμένουν πως θα μπουν στη βουλή αλλά μέχρι σήμερα είναι εκτός?
Ειλικρινά δεν έχω πεισθεί πως πέραν κάποιων εμμονών τους, έχουν κάτι να πουν. Ούτε κάποιες τεκμηριωμένες απόψεις δείχνουν να έχουν πάνω σε κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα. Είναι λυπηρό διότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό οικολογικό κόμμα.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ανέφεραν πως δεν θέλουν ως κόμμα την ανάπτυξη του κεφαλαίου (!) διότι αυτό δεν εγγυάται πως θα κυκλοφορίσει το χρήμα έξω στη πραγματική οικονομία (υπονοούν πως ο επενδυτής θα έχει μόνο κέρδος τελικά και όχι η κοινωνία) ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι θέσεις εκμετάλλευσης με πολύ χαμηλούς μισθούς. Το οικονομικό μοντέλο που ανέπτυξε μετά πως υποστηρίζει το κόμμα, ήταν κλίμακας χωριού, χωρίς καμία εγγύηση πως με το "όραμά" τους θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εν γένει, πόσω δε μάλλον να εξασφαλίζουν και υψηλούς μισθούς.
Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο ποιά θα είναι η πρότασή τους για την επόμενη μέρα των εκλογών στο υποθετικό σενάριο πως θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο, οι απαντήσεις ήταν τύπου "θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο...", "θεωρούμε...", "πιστεύουμε...", πάντα σε θεωρητικό τόνο και χωρίς καμία σαφήνια.
Παιδιά καλή η οικολογία, τα ραπανάκια και η φύση, αλλά αν δεν έχετε μια συνολική πρόταση για την κοινωνία -ειδικά τώρα- τότε να πάτε να δουλέψετε κηπουροί. Η πολιτική δε μπορεί να είναι μονοδιάστατη.
Και ο κ. Κουβέλης?
Ως ώρας έχει δείξει πως διαθέτει έναν πιο συγκροτημένο λόγο και μια πιο "φιλική" προσωπικότητα προς τον μέσο άνθρωπο, σε σχέση με τα ακραία δείγματα της αριστεράς που κυριαρχούσαν ως πριν από λίγο καιρό (και φυσικά αλωνίζουν ακόμα).
Κάποιες δηλώσεις πάντως σε σχέση με τις προθέσεις του κόμματος σε καίρια θέματα δεν εξασφαλίζουν πως η Δημοκρατική Αριστερά θα αποτελέσει το θετικό αριστερό κόμμα που χρειάζεται η χώρα. Βέβαια υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία, όπως οι ρητές δηλώσεις Κουβέλη περί προσήλωσης στο ευρωπαϊκό άρμα π.χ.
Σίγουρα δεν διαθέτει τα λαϊκίστικα χαρακτηριστικά άλλων (αριστερών και δεξιών) και ενδεχομένως να αποτελεί για κάποιους μια καλή εναλλακτική. Πάντως μια επιφυλακτικότητα δε βλάπτει!
Εκτός από τη Δημοκρατική Αριστερά, υπάρχει και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Δηλαδή η κ. Μπακογιάννη. Πρώην κορυφαίο στέλεχος της φιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ. (αντίθετα με τον κ. Σαμαρά που ανήκει στη πτέρυγα της "λαϊκής" δεξιάς).
Φαίνεται όμως πως μάλλον δεν έχει τη δυναμική που θα περίμενε. Δε ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει στη πράξη, αλλά φαίνεται πως για διάφορους λόγους δεν έχει ρεύμα ανάλογο του κ. Καμμένου (ο οποίος "κλέβει" ψηφοφόρους από τον Σαμαρά βέβαια και όχι από τη Μπακογιάννη). Ίσως γιατί δε διαγράφει μονομερώς το χρέος ή γιατί δε λαϊκίζει.
Μειωμένη δύναμη φαίνεται να έχει και το ΛΑός του κ. Καρατζαφέρη, μέρος των ψηφοφόρων του μάλλον το μπέρδεψε και φύγανε και αυτοί προς Καμμένο μεριά ή ακόμα και...Χρυσή Αυγή (?).
Πολύ μικρή αποδοχή έδειξε να έχει και ο σχηματισμός της Κατσέλη με τον Καστανίδη. Δεν έπεισε τους δυσαρεστημένους Πασόκους φαίνεται, κάποιοι εκ των οποίων πήγαν προς Κουβέλη (και μάλλον κάθε νοήμων άνθρωπος έχει πάψει και να σκέφτεται να ψηφίσει Πασόκ έτσι και αλλιώς)
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, η Κοινωνική Συμφωνία της Κατσέλη, γενικώς δεν έπεισε (όχι άδικα).
Αν κανείς από τους παραπάνω δε σας εκφράζει να ξέρετε πως στις εκλογές του 2012 θα λάβουν μέρος 29 κόμματα!
Και για να βοηθήσω λίγο παραθέτω τη λίστα.
1) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Ε. Βενιζέλος),
2) Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς),
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη),
7) Κοινωνική Συμφωνία (Λουκά Κατσέλη),
8) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάνος Καμμένος),
9) Δημοκρατική Αριστερά (Φωτ. Κουβέλης),
10) Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία (συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων) - (Σ. Μάνος και Γ. Βαλλιανάτος),
11) Οικολόγοι Πράσινοι
12) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
13) Κόμμα Φιλελευθέρων (Κ. Καλλιγιάννης),
14) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
15) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
16) ΟΧΙ (συνασπισμός των συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) (Σ. Παπαθεμελής),
17) Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος),
18) Κ.Ε.Α.Ν.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας),
19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) - Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία (συνετισμός συνεργαζόμενων κομμάτων),
20) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας
21) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- Ο.Κ.Δ.Ε.
22) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας),
23) ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
24) Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (Ν. Αλικάκος),
25) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης),
26) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ι. Παναγόπουλος),
27) Δημιουργία Ξανά (Γλαύκος Τζήμερος),
28) Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝ.ΚΙ. (Γεώργ. Μπέτσικας),
29) Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων) - (Παν. Θεοδωρόπουλος).
(Πηγή)
Σκεφτείτε λοιπόν διπλά αυτά που σαν υπόσχονται, κρίνετε ψύχραιμα και αντικειμενικά.
Μην αφήνεται να σας παρασύρουν με γνωστά κόλπα.... τα έχουμε δει και τα ξέρουμε.
Οι εποχές είναι δύσκολες και κατά συνέπεια εύκολες λύσεις δεν γίνεται να υπάρξουν.
Ας μη μας χαϊδεύουν τα αυτιά "ωραία" λόγια.
Άντε και καλό βόλι!
-Billy-
1) Να το εμπλουτίσω με (λίγο) γυμνό.
2) Να ασχοληθώ με τις εκλογές.
Επειδή η επιλογή Νο(2) έχει περισσότερο γέλιο (ενίοτε και κλάμα), είναι η προφανής επιλογή!
Πρώτον πρέπει να συγχαρώ τους πολιτικούς αρχηγούς των 2 "μεγάλων" κομμάτων για την προσπάθεια τους να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε για να..... κυβερνήσουν τη χώρα.
Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο θέλει πραγματικά θάρρος και θράσος για να βγαίνει να ζητάει να (ξανά)ψηφίσουμε το κόμμα που τα έκανε γυαλιά καρφιά τα 2 τελευταία χρόνια.... Ειδικά όταν φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον σταδιακό εκτροχιασμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα, έχοντας κυβερνήσει τα 22 από τα 30 τελευταία χρόνια!
Βέβαια ο κ. Βενιζέλος μας ζήτησε συγνώμη. Την οποία συγνώμη θεωρεί ως "πολιτική πράξη". Είναι κάτι σαν την "ανάληψη της πολιτικής ευθύνης" του κ. Καραμανλή. Κενό γράμμα. Δεκτή αλλά δε σβήνει τις ευθύνες. Και εδώ μιλάμε για τεράστιες ευθύνες.....
Επειδή, όμως, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα με το Πασόκ πια, πάμε παρακάτω.
Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με την Καθημερινή (26/4/2012) είπε....
«Θα αλλάξουμε το μοντέλο της οικονομίας και το σύστημα της διακυβέρνησης»
ΩΧ! Θα επανιδρύσει το κράτος και αυτός ? Ο υποψήφιος επανιδρυτής του κράτους είπε μεταξύ άλλων και τα εξής....
"Πρέπει να υπογράψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό για εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα δεν είναι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός όχι πληθυσμός"
Εκτός του ότι ανατρίχιαξα από τις μεγάλες κουβέντες του μεγάλου αυτού ανδρός (περί χώρας και χώρου ) τον περιμένω να έρθει με το συμβόλαιο να υπογράψουμε....αλλιώς με λόγια δεν έχει ψήφο.
Πάντως ο κ. Σαμαράς έχει αναφέρει με έμφαση περί "αποκατάστασης των χαμηλών εισοδημάτων". Δε μας έχει πει τι θεωρεί αποκατάσταση και πότε θα γίνει αυτή εφικτή. Μας έχει πεί μόνο πως αυτό θα μπορεί να γίνει με την εύρεση "ισοδύναμων μέτρων". Τα οποία ισοδύναμα σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ είναι της τάξης των 700 εκ. ευρώ (τουλάχιστον). Ποιά είναι όμως τα ισοδύναμα? Ένα παράδειγμα η.... καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Δηλαδή ένας τομέας όπου ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Άρα μήπως δεν είναι και τόσο διασφαλισμένα πολλά από αυτά τα "ισοδύναμα"?
Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν μια ομιλία του κ. Σαμαρά στη κομματική του νεολαία.
Στα πλάνα που έδειξε η τηλεόραση ακριβώς δίπλα του (ίσως λίγο πιο πίσω) φαινόταν ο κ. Β. Πολύδωρας. Χαρακτηριστικός υπουργός του Καραμανλή σε καίριο πόστο, με όχι επιτυχημένη θητεία.
Με αυτούς θα σχηματίσετε κυβέρνηση κ. Σαμαρά? (αν πάρετε αυτοδυναμία βέβαια)
Μήπως πρέπει να υπενθυμίσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΝΔ τη περίοδο 2004-2009?
(πυρκαγιές, επεισόδια στην πρωτεύουσα το 2008 κ.α.)
Διότι μπορεί οι αρχηγοί των 2 "μεγάλων" κομμάτων να άλλαξαν (ακριβώς γιατί απέτυχαν οικτρά οι προκάτοχοί τους), αλλά μην είστε καθόλου σίγουροι πως άλλαξε και η βασική σύνθεση των κομματικών μηχανισμών τους.
Ο κ. Σαμαράς λοιπόν αφού βρήκε πάνω από 500 εκ. "ισοδύναμα" (λεφτά υπάρχουν?), ξεπάγωσε έργα ύψους 14δις., και συρρίκνωσε το κράτος (στο Ζάππειο όλα αυτά) μας εντυπωσίασε με το ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργήσει. 15 υπουργεία με στόχο να γίνουν μόλις 10 σε βάθος 4ετίας!!!!
Αυτά βέβαια έλεγε και ο Καραμανλής το 2004, αλλά ας μη γινόμαστε κακοί.....
Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικές στα 2 "μεγάλα" κόμματα. Δε χρειάζεται να ασχολούμαστε σώνει και καλά με αυτά....
Mόνο μη περιμένετε να ασχοληθώ με μορφώματα τύπου Σύριζα και ΚΚΕ. Κάθε σχολιασμός είναι περιττός!
Υπάρχουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου.
Είναι μάλιστα τόσο ανεξάρτητοι που δεν αναγνωρίζουν παρά μέρος του χρέους και σίγουρα όχι τους τόκους! Με τι επιχειρήματα? Έτσι, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι τοκογλύφοι που μας έβαλαν και τόκους σε δάνεια! Μεγάλα μυαλά εκεί στους ΑΝΕΞ.ΕΛ.....
Μόνο που κ. Καμμένε πάντα η Ελλάδα έπαιρνε δάνεια με τόκους και μάλιστα η χώρα σου έχει υπογράψει για να τα πάρει και μάλιστα αποδεχόμενη και τους όρους (δηλ. τόκους κλπ).
Τώρα αυτό το καινούργιο φρούτο πολλών "υπερπατριωτών" πολιτικών που, μονομερώς και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου, δεν αποδέχονται ό,τι δεν τους αρέσει (η δεν τους συμφέρει) δεν το καταλαβαίνω! Ο λαϊκισμός στο αποκορύφωμά του μπας και ψαρέψουμε καμιά ψήφο από τίποτα αφελείς. Τζάμπα μαγκιές από ανθρώπους που και να μπούνε στη βουλή, μπορούνε να φωνάζουνε διάφορα γραφικά λαϊκίστικα εκ του ασφαλούς, εφ'όσον δε θα έχουν καμία ευθύνη για τη πραγματική διαχείρηση της κρίσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετά χρόνια επιμένουν πως θα μπουν στη βουλή αλλά μέχρι σήμερα είναι εκτός?
Ειλικρινά δεν έχω πεισθεί πως πέραν κάποιων εμμονών τους, έχουν κάτι να πουν. Ούτε κάποιες τεκμηριωμένες απόψεις δείχνουν να έχουν πάνω σε κοινωνικά ή οικονομικά ζητήματα. Είναι λυπηρό διότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό οικολογικό κόμμα.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ανέφεραν πως δεν θέλουν ως κόμμα την ανάπτυξη του κεφαλαίου (!) διότι αυτό δεν εγγυάται πως θα κυκλοφορίσει το χρήμα έξω στη πραγματική οικονομία (υπονοούν πως ο επενδυτής θα έχει μόνο κέρδος τελικά και όχι η κοινωνία) ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι θέσεις εκμετάλλευσης με πολύ χαμηλούς μισθούς. Το οικονομικό μοντέλο που ανέπτυξε μετά πως υποστηρίζει το κόμμα, ήταν κλίμακας χωριού, χωρίς καμία εγγύηση πως με το "όραμά" τους θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εν γένει, πόσω δε μάλλον να εξασφαλίζουν και υψηλούς μισθούς.
Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο ποιά θα είναι η πρότασή τους για την επόμενη μέρα των εκλογών στο υποθετικό σενάριο πως θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο, οι απαντήσεις ήταν τύπου "θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο...", "θεωρούμε...", "πιστεύουμε...", πάντα σε θεωρητικό τόνο και χωρίς καμία σαφήνια.
Παιδιά καλή η οικολογία, τα ραπανάκια και η φύση, αλλά αν δεν έχετε μια συνολική πρόταση για την κοινωνία -ειδικά τώρα- τότε να πάτε να δουλέψετε κηπουροί. Η πολιτική δε μπορεί να είναι μονοδιάστατη.
Και ο κ. Κουβέλης?
Ως ώρας έχει δείξει πως διαθέτει έναν πιο συγκροτημένο λόγο και μια πιο "φιλική" προσωπικότητα προς τον μέσο άνθρωπο, σε σχέση με τα ακραία δείγματα της αριστεράς που κυριαρχούσαν ως πριν από λίγο καιρό (και φυσικά αλωνίζουν ακόμα).
Κάποιες δηλώσεις πάντως σε σχέση με τις προθέσεις του κόμματος σε καίρια θέματα δεν εξασφαλίζουν πως η Δημοκρατική Αριστερά θα αποτελέσει το θετικό αριστερό κόμμα που χρειάζεται η χώρα. Βέβαια υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία, όπως οι ρητές δηλώσεις Κουβέλη περί προσήλωσης στο ευρωπαϊκό άρμα π.χ.
Σίγουρα δεν διαθέτει τα λαϊκίστικα χαρακτηριστικά άλλων (αριστερών και δεξιών) και ενδεχομένως να αποτελεί για κάποιους μια καλή εναλλακτική. Πάντως μια επιφυλακτικότητα δε βλάπτει!
Εκτός από τη Δημοκρατική Αριστερά, υπάρχει και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Δηλαδή η κ. Μπακογιάννη. Πρώην κορυφαίο στέλεχος της φιλελεύθερης πτέρυγας της ΝΔ. (αντίθετα με τον κ. Σαμαρά που ανήκει στη πτέρυγα της "λαϊκής" δεξιάς).
Φαίνεται όμως πως μάλλον δεν έχει τη δυναμική που θα περίμενε. Δε ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει στη πράξη, αλλά φαίνεται πως για διάφορους λόγους δεν έχει ρεύμα ανάλογο του κ. Καμμένου (ο οποίος "κλέβει" ψηφοφόρους από τον Σαμαρά βέβαια και όχι από τη Μπακογιάννη). Ίσως γιατί δε διαγράφει μονομερώς το χρέος ή γιατί δε λαϊκίζει.
Μειωμένη δύναμη φαίνεται να έχει και το ΛΑός του κ. Καρατζαφέρη, μέρος των ψηφοφόρων του μάλλον το μπέρδεψε και φύγανε και αυτοί προς Καμμένο μεριά ή ακόμα και...Χρυσή Αυγή (?).
Πολύ μικρή αποδοχή έδειξε να έχει και ο σχηματισμός της Κατσέλη με τον Καστανίδη. Δεν έπεισε τους δυσαρεστημένους Πασόκους φαίνεται, κάποιοι εκ των οποίων πήγαν προς Κουβέλη (και μάλλον κάθε νοήμων άνθρωπος έχει πάψει και να σκέφτεται να ψηφίσει Πασόκ έτσι και αλλιώς)
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, η Κοινωνική Συμφωνία της Κατσέλη, γενικώς δεν έπεισε (όχι άδικα).
Αν κανείς από τους παραπάνω δε σας εκφράζει να ξέρετε πως στις εκλογές του 2012 θα λάβουν μέρος 29 κόμματα!
Και για να βοηθήσω λίγο παραθέτω τη λίστα.
1) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Ε. Βενιζέλος),
2) Νέα Δημοκρατία (Αντ. Σαμαράς),
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη),
7) Κοινωνική Συμφωνία (Λουκά Κατσέλη),
8) Ανεξάρτητοι Έλληνες (Πάνος Καμμένος),
9) Δημοκρατική Αριστερά (Φωτ. Κουβέλης),
10) Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία (συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων) - (Σ. Μάνος και Γ. Βαλλιανάτος),
11) Οικολόγοι Πράσινοι
12) Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
13) Κόμμα Φιλελευθέρων (Κ. Καλλιγιάννης),
14) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
15) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
16) ΟΧΙ (συνασπισμός των συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) (Σ. Παπαθεμελής),
17) Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος),
18) Κ.Ε.Α.Ν.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας),
19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) - Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία (συνετισμός συνεργαζόμενων κομμάτων),
20) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας
21) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- Ο.Κ.Δ.Ε.
22) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας),
23) ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
24) Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (Ν. Αλικάκος),
25) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης),
26) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ι. Παναγόπουλος),
27) Δημιουργία Ξανά (Γλαύκος Τζήμερος),
28) Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝ.ΚΙ. (Γεώργ. Μπέτσικας),
29) Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων) - (Παν. Θεοδωρόπουλος).
(Πηγή)
Σκεφτείτε λοιπόν διπλά αυτά που σαν υπόσχονται, κρίνετε ψύχραιμα και αντικειμενικά.
Μην αφήνεται να σας παρασύρουν με γνωστά κόλπα.... τα έχουμε δει και τα ξέρουμε.
Οι εποχές είναι δύσκολες και κατά συνέπεια εύκολες λύσεις δεν γίνεται να υπάρξουν.
Ας μη μας χαϊδεύουν τα αυτιά "ωραία" λόγια.
Άντε και καλό βόλι!
-Billy-