Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Το Ξυπόλυτο Τάγμα (1954)

Ο Γκρεγκ Τάλλας σκηνοθετεί μια ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ορφανών παιδιών, κατά τη διάρκεια της κατοχής. 
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που τα ορφανοτροφεία έχουν πια επιταχθεί από τους Γερμανούς. Δυο αδέρφια καταφεύγουν σε ένα εγκαταλελειμένο κτίριο και παίρνουν μέρος, μαζί με άλλα ορφανά, σε μια πρωτότυπη συμμορία. Πρόκειται για το "ξυπόλυτο τάγμα". Οι πιτσιρίκοι οργανώνουν επιθέσεις σε γερμανικά φορτηγά και κλέβουν τρόφιμα από τον εχθρό καθώς και από τους μαυραγορίτες. Σκοπός, η επιβίωσή τους αλλά και να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή θα βοηθήσουν και έναν αμερικανό αεροπόρο να δραπετεύσει ώστε να γλιτώσει από τους γερμανούς.

Το σενάριο είναι του Νίκου Κατσιώτη. Η παραγωγή είναι του Πήτερ Βουδούρη. 
Ο Γκρεγκ Τάλλας είχε εργαστεί στο Hollywood και κατάφερε με αυτή τη ταινία, να αποδώσει με ρεαλισμό το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σε τεχνικό επίπεδο, πρόκειται για μια αξιοπρεπή παραγωγή, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Όμως, το σημαντικότερο αφορά στο πως μεταφέρεται στο θεατή η ατμόσφαιρα εκείνης της σκοτεινής περιόδου. Μια περιόδου που απείχε μόλις μια δεκαετία από τη προβολή της ταινίας. 


Παίζουν: Μαρία Κωστή, Νίκος Φέρμας, Βασίλης Φραγκεδάκης, Αντώνης Βούλγαρης, Στράτος Κρόζος, Καίτη Γκίνη, Μανώλης Ρήγας, Γιώργος Αξιώτης, Νίκος Ζαχαρίας, Λόλα Χατζηχρή στου, Απόστολος Μπεκιάρης, Ευάγγελος Γιωτόπουλος, Χρήτος Σουκούρογλου, Ηλίας Παπαδόπουλος. 

Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη. 
Εκτέλεση μουσικής: Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. 
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους: 22 Μαρτίου 1954.
Ηρθε 3η σε ειπράξεις τη σαιζόν 1953-1954, με 85.394 εισιτήρια.




Ο Νίκος Φέρμας σε σκηνή από "Το ξυπόλυτο τάγμα" 






Billy
αρχείο bill files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου