Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

5 ρόλοι για τον Ανδρέα Μπάρκουλη

Στις 23 Αυγούστου 2016 ένας από τους πλέον σημαντικούς έλληνες ηθοποιούς έφυγε από τη ζωή. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης.
Γεννηθηκε στον Πειραιά, στις 4 Αυγούστου 1936. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Ζεν-πρεμιέ με αμέτρητες θαυμάστριες κατά τη δεκαετία του '60, με μακρόχρονη πορεία στο θέατρο και πρωταγωνιστής σε κινηματογραφικές ταινίες της "χρυσής εποχής" του ελληνικού σινεμά. 
Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1957 στη ταινία του Κώστα Ανδρίτσου, "Μαρία Πενταγιώτισσα", δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. 
Αργότερα έκανε και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Η ημερομηνία θανάτου του συνέπεσε με απουσία του γράφοντος, λόγω διακοπών, οπότε και δεν έγινε καμία αναφορά στο γεγονός από το παρόν ιστολόγιο. 
Ας δούμε όμως πέντε χαρακτηριστικούς ρόλους του Ανδρέα Μπάρκουλη, μέσα από ταινίες που αγαπήσαμε και συνεχιζουμε να απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.


1. TZENH TZENH (1966)
Mια από τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες της δεκαετίας του '60, με έντονες πολιτικές αναφορές. Ο Μπάρκουλης στο ρόλο του νεαρού υποψήφιου βουλευτή Νίκου Μαντά.  Ο Μαντάς επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αλλά έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές τον Γκόρτσο, που κρατάει χρόνια την έδρα του νησιού απ'όπου κατάγεται και τον οποίο προωθεί σθεναρά ο Σκούταρης. Όμως ο εύπορος θείος του Νίκου (Λ. Κωνσταντάρας) έχει τη λύση. Ανακαλύπτει οτι ο Σκούταρης εχει χρέη και φροντίζει να τα τακτοποιήσει. Επόμενος στόχος η Τζένη, κόρη του Σκούταρη. Εκείνη, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο του πατέρα της, πείθεται να "παίξει" την ερωτευμένη σύζυγο. Έτσι, η παλιά συμπάθεια μεταξύ του Νίκου και της Τζένης εξελίσσεται σε... λευκό γάμο για λόγους συμφέροντος. Σπαρταριστές καταστάσεις με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Καρέζη- Μπάρκουλη σε μεγάλα κέφια. 
Παραγωγή της Φίνος Φιλμ σε σενάριο Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Η ταινία έκοψε 527.323 εισιτήρια, αποτελώντας τη 3η εμπορικότερη τη σαιζόν 1965-1966.

2. ΌΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ (1969)
Κοινωνικό δράμα σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιαννίδη, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Εδώ, ο Μπάρκουλης υποδύεται τον διεφθαρμένο διακινητή νοθευμένων φαρμάκων. Δίπλα του, η Μαίρη Χρονοπούλου στο ρόλο μιας ηθοποιού που οφείλει την καλλιτεχνική της άνοδο σε εκείνον, εφόσον χρηματοδοτεί τις ταινίες της. Κάποια στιγμή θα την ερωτευτεί ένας νεαρός γιατρός (Φαίδων Γεωργίτσης) ο οποίος όμως σύντομα θα βρεθεί κατηγορούμενος για τη χρήση ελλατωματικής παρτίδας φαρμάκων, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή άρρωστων παιδιών. Τότε εκείνη, ξέροντας τι συμβαίνει, θα εναντιωθεί στον ασυνείδητο έμπορο του θανάτου. 
Η ταινία έκοψε 297.220 εισιτήρια και ήρθε 23η σε εισπράξεις τη σαιζόν 1968-1969.

3. ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ... ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ (1970)
Παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Το σενάριο είναι του Αλέκου Σακελλάριου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιαννίδη. Ο Μπάρκουλης υποδύεται έναν ρομαντικό μουσικό (Τάκης) και παίζει δίπλα σε μια ασυγκράτητη Ρένα Βλαχοπούλου (Τζένη). Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας έρωτας, όμως τα αδέρφια της (Γιάννης Μιχαλόπουλος και Τασσώ Καββαδία) δεν εγκρίνουν τη συμπεριφορά της εύπορης αλλά ανοιχτόμυαλης σαραντάρας Τζένης. Έτσι, προσπαθούν να της επιβάλλουν ως υποψήφιο γαμπρό έναν επίσης εύπορο ηλικιωμένο. Εκείνη, παρά τις προκαταλήψεις του περίγυρού της, θα φύγει με τον γοητευτικό άνδρα που ερωτεύτηκε. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, αν και πρόκειται για παραγωγή του 1970. Ο Μπάρκουλης περιέργως(;) "δένει" ικανοποιητικά με την χειμαρρώδη Βλαχοπούλου.
Έκοψε 360.495 εισιτήρια και ήρθε στην 11η θέση τη σαιζόν 1969-1970

4. ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ (1967)
Ίσως ένας από τους πιο επιτυχημένους ρόλους του Ανδρέα Μπάρκουλη, είναι σε αυτή την ταινία. Υποδύεται τον επιχειρηματία Βαλάσκο. Ο Βαλάσκος διευθύνει μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και έχει μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες. Κατά συνέπεια, τα κριτήρια για να προσλάβει κάποια γραμματέα έχουν να κάνουν κυρίως με τα... φυσικά χαρίσματα και ελάχιστα με τα τυπικά προσόντα. Απαραίτητη προϋπόθεση η γυναίκα να είναι ανύπντρη. Στην επιχείρηση εργάζεται και ο Στρατάκης, που είναι παντρεμένος με την Ειρήνη. Παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά στριμωγμένοι, εκείνος δεν αφήνει τη σύζυγό του να εργαστεί. Εκείνη προσπαθεί να τον πείσει για το αντίθετο. Μια μέρα επισκέπτεται το γραφείο του άντρα της, όμως από μια παρεξήγηση θα βρεθεί να προσλαμβάνεται ως ιδιαίτερη γραμματέας του Βαλάσκου. εφόσον η θέση είναι κενή! Η Ειρήνη μαθαίνει τις προτημίσεις του και του κρύβει ότι είναι παντρεμένη, μόνο και μόνο για να κρατήσει τη δουλειά. Όμως ο Βαλάσκος θα ερωτευτεί πραγματικά την Ειρήνη. Και τότε, θα αρχίσουν τα ευτράπελα. 
Ο Μπάρκουλης υποστηρίζει πολύ καλά τον ρόλο του, με συμπρωταγωνιστές το εξαιρετικό δίδυμο Στέφανου Ληναίου και 'Ελλης Φωτίου. 
Το σενάριο είναι των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη και η σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα.
Παραγωγή: Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης. 
Η ταινία έκοψε 324.337 εισιτήρια και ήρθε 12η σε εισπράξεις τη σαιζόν 1966-1967.

5. ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ (1960)
Αστυνομική ταινία σε παραγωγή της Τζαλ Φιλμ. Το σενάριο είναι του Γιάννη Μαρή και η σκηνοθεσία του Τζανή Αλιφέρη. Ο Μπάρκουλης υποδύεται τον Δημήτρη Φλωρά. Ο Δημήτρης είναι γιος του Κώστα Φλωρά (Χρήστος Τσαγανέας), ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του διάσημου ζωγράφου Καρνέζη (Μιχ. Νικολινάκος). Βέβαιος για την αθωότητα του πατέρα του, κινητοποιείται και, με τη βοήθεια της αστυνομίας, θα φτάσει να βρεί τον πραγματικό ένοχο. Σύμμαχός του θα σταθεί και μια γυναίκα που έχει σχέση με την υπόθεση, η Μυρτώ (Γκέλυ Μαυροπούλου).
Η ταινία θεωρείται ως ένα από τα κλασικά "φιλμ-νουάρ" του ελληνικού κινηματογράφου. Έκοψε 68.097 εισιτήρια και ήρθε στην 9η θέση, τη σαιζόν 1959-1960.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης στη ταινία "Όταν η πόλις πεθαίνει" (photo Finos Film)






Billy
photos 1&2 : αρχείο bill files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου