Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

5 ρόλοι για τον Ανδρέα Μπάρκουλη

Στις 23 Αυγούστου 2016 ένας από τους πλέον σημαντικούς έλληνες ηθοποιούς έφυγε από τη ζωή. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης.
Γεννηθηκε στον Πειραιά, στις 4 Αυγούστου 1936. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Ζεν-πρεμιέ με αμέτρητες θαυμάστριες κατά τη δεκαετία του '60, με μακρόχρονη πορεία στο θέατρο και πρωταγωνιστής σε κινηματογραφικές ταινίες της "χρυσής εποχής" του ελληνικού σινεμά. 
Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1957 στη ταινία του Κώστα Ανδρίτσου, "Μαρία Πενταγιώτισσα", δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. 
Αργότερα έκανε και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Η ημερομηνία θανάτου του συνέπεσε με απουσία του γράφοντος, λόγω διακοπών, οπότε και δεν έγινε καμία αναφορά στο γεγονός από το παρόν ιστολόγιο. 
Ας δούμε όμως πέντε χαρακτηριστικούς ρόλους του Ανδρέα Μπάρκουλη, μέσα από ταινίες που αγαπήσαμε και συνεχιζουμε να απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.


1. TZENH TZENH (1966)
Mια από τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες της δεκαετίας του '60, με έντονες πολιτικές αναφορές. Ο Μπάρκουλης στο ρόλο του νεαρού υποψήφιου βουλευτή Νίκου Μαντά.  Ο Μαντάς επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αλλά έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές τον Γκόρτσο, που κρατάει χρόνια την έδρα του νησιού απ'όπου κατάγεται και τον οποίο προωθεί σθεναρά ο Σκούταρης. Όμως ο εύπορος θείος του Νίκου (Λ. Κωνσταντάρας) έχει τη λύση. Ανακαλύπτει οτι ο Σκούταρης εχει χρέη και φροντίζει να τα τακτοποιήσει. Επόμενος στόχος η Τζένη, κόρη του Σκούταρη. Εκείνη, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο του πατέρα της, πείθεται να "παίξει" την ερωτευμένη σύζυγο. Έτσι, η παλιά συμπάθεια μεταξύ του Νίκου και της Τζένης εξελίσσεται σε... λευκό γάμο για λόγους συμφέροντος. Σπαρταριστές καταστάσεις με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Καρέζη- Μπάρκουλη σε μεγάλα κέφια. 
Παραγωγή της Φίνος Φιλμ σε σενάριο Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Η ταινία έκοψε 527.323 εισιτήρια, αποτελώντας τη 3η εμπορικότερη τη σαιζόν 1965-1966.

2. ΌΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ (1969)
Κοινωνικό δράμα σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιαννίδη, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Εδώ, ο Μπάρκουλης υποδύεται τον διεφθαρμένο διακινητή νοθευμένων φαρμάκων. Δίπλα του, η Μαίρη Χρονοπούλου στο ρόλο μιας ηθοποιού που οφείλει την καλλιτεχνική της άνοδο σε εκείνον, εφόσον χρηματοδοτεί τις ταινίες της. Κάποια στιγμή θα την ερωτευτεί ένας νεαρός γιατρός (Φαίδων Γεωργίτσης) ο οποίος όμως σύντομα θα βρεθεί κατηγορούμενος για τη χρήση ελλατωματικής παρτίδας φαρμάκων, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή άρρωστων παιδιών. Τότε εκείνη, ξέροντας τι συμβαίνει, θα εναντιωθεί στον ασυνείδητο έμπορο του θανάτου. 
Η ταινία έκοψε 297.220 εισιτήρια και ήρθε 23η σε εισπράξεις τη σαιζόν 1968-1969.

3. ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ... ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ (1970)
Παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Το σενάριο είναι του Αλέκου Σακελλάριου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιαννίδη. Ο Μπάρκουλης υποδύεται έναν ρομαντικό μουσικό (Τάκης) και παίζει δίπλα σε μια ασυγκράτητη Ρένα Βλαχοπούλου (Τζένη). Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας έρωτας, όμως τα αδέρφια της (Γιάννης Μιχαλόπουλος και Τασσώ Καββαδία) δεν εγκρίνουν τη συμπεριφορά της εύπορης αλλά ανοιχτόμυαλης σαραντάρας Τζένης. Έτσι, προσπαθούν να της επιβάλλουν ως υποψήφιο γαμπρό έναν επίσης εύπορο ηλικιωμένο. Εκείνη, παρά τις προκαταλήψεις του περίγυρού της, θα φύγει με τον γοητευτικό άνδρα που ερωτεύτηκε. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, αν και πρόκειται για παραγωγή του 1970. Ο Μπάρκουλης περιέργως(;) "δένει" ικανοποιητικά με την χειμαρρώδη Βλαχοπούλου.
Έκοψε 360.495 εισιτήρια και ήρθε στην 11η θέση τη σαιζόν 1969-1970

4. ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ (1967)
Ίσως ένας από τους πιο επιτυχημένους ρόλους του Ανδρέα Μπάρκουλη, είναι σε αυτή την ταινία. Υποδύεται τον επιχειρηματία Βαλάσκο. Ο Βαλάσκος διευθύνει μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και έχει μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες. Κατά συνέπεια, τα κριτήρια για να προσλάβει κάποια γραμματέα έχουν να κάνουν κυρίως με τα... φυσικά χαρίσματα και ελάχιστα με τα τυπικά προσόντα. Απαραίτητη προϋπόθεση η γυναίκα να είναι ανύπντρη. Στην επιχείρηση εργάζεται και ο Στρατάκης, που είναι παντρεμένος με την Ειρήνη. Παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά στριμωγμένοι, εκείνος δεν αφήνει τη σύζυγό του να εργαστεί. Εκείνη προσπαθεί να τον πείσει για το αντίθετο. Μια μέρα επισκέπτεται το γραφείο του άντρα της, όμως από μια παρεξήγηση θα βρεθεί να προσλαμβάνεται ως ιδιαίτερη γραμματέας του Βαλάσκου. εφόσον η θέση είναι κενή! Η Ειρήνη μαθαίνει τις προτημίσεις του και του κρύβει ότι είναι παντρεμένη, μόνο και μόνο για να κρατήσει τη δουλειά. Όμως ο Βαλάσκος θα ερωτευτεί πραγματικά την Ειρήνη. Και τότε, θα αρχίσουν τα ευτράπελα. 
Ο Μπάρκουλης υποστηρίζει πολύ καλά τον ρόλο του, με συμπρωταγωνιστές το εξαιρετικό δίδυμο Στέφανου Ληναίου και 'Ελλης Φωτίου. 
Το σενάριο είναι των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη και η σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα.
Παραγωγή: Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης. 
Η ταινία έκοψε 324.337 εισιτήρια και ήρθε 12η σε εισπράξεις τη σαιζόν 1966-1967.

5. ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ (1960)
Αστυνομική ταινία σε παραγωγή της Τζαλ Φιλμ. Το σενάριο είναι του Γιάννη Μαρή και η σκηνοθεσία του Τζανή Αλιφέρη. Ο Μπάρκουλης υποδύεται τον Δημήτρη Φλωρά. Ο Δημήτρης είναι γιος του Κώστα Φλωρά (Χρήστος Τσαγανέας), ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του διάσημου ζωγράφου Καρνέζη (Μιχ. Νικολινάκος). Βέβαιος για την αθωότητα του πατέρα του, κινητοποιείται και, με τη βοήθεια της αστυνομίας, θα φτάσει να βρεί τον πραγματικό ένοχο. Σύμμαχός του θα σταθεί και μια γυναίκα που έχει σχέση με την υπόθεση, η Μυρτώ (Γκέλυ Μαυροπούλου).
Η ταινία θεωρείται ως ένα από τα κλασικά "φιλμ-νουάρ" του ελληνικού κινηματογράφου. Έκοψε 68.097 εισιτήρια και ήρθε στην 9η θέση, τη σαιζόν 1959-1960.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης στη ταινία "Όταν η πόλις πεθαίνει" (photo Finos Film)






Billy
photos 1&2 : αρχείο bill files

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Αν έχεις τύχη (1964)


Αστυνομική κωμωδία του 1964 σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου.
 Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πετρίδη. 

Υπόθεση: Ο Τέλης είναι ένας νεαρός καθηγητής που έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του. Μια μέρα βρίσκει στο δρόμο ένα λαχείο που κερδίζει τον πρώτο αριθμό. Ξαφνικά η ζωή του αλλάζει, όμως όχι χωρίς συνέπειες. Το μαγικό χαρτάκι το έχει ρίξει στα πόδια του ο Καρυάδης, ένας πλούσιος χρηματιστής, ο οποίος ζητάει από τον Τέλη τα χρήματα, με αντάλλαγμα ένα 10% από το συνολικό ποσό. Ο Τέλης αρνείται την προσφορά και τότε μπλέκει σε μια περιπέτεια. Σύντομα θα μάθει πως το λαχείο δεν ανήκει στον Καρυάδη αλλά στην ανηψιά του. Κάποια στιγμή θα μπει στο παιχνίδι και ο Πελοπίδας, ένας άνθρωπος της πιάτσας, που υποκρίνεται πως είναι με το μέρος του. Όμως πραγματικός του σύμμαχος θα αποδειχθεί ο Αλέκος, ένας μαθηματικός που συχναζει σε χαροπαικτικές λέσχες. Ποιος ήταν όμως ο λόγος που ο Καρυάδης πέταξε το τυχερό λαχείο στα πόδια του άνεργου καθηγητή;

Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λίλιαν Μινιάτη, Χρήστος Τσαγανέας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Ρίζος, Σαπφώ Νοταρά, Σούλη Σαμπάχ, Νίκος Φέρμας, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Μαργαρίτα Αθανασίου, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Ζαννίνο, Άρης Μαλιαγρός, Πάνος Νικολακόπουλος. 
Τραγούδι: Έρρικα Μπρόγερ, Μαργαρίτα Μπρόγερ, Σούλη Σαμπάχ.
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός

Ευχάριστη ταινία, με πρωτότυπο σενάριο και ενδιαφέρουσα πλοκή. Όλοι οι ηθοποιοί είναι καλοί στο ρόλο τους. Εξαιρετικός ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως πολυμήχανος αλλά πάντα άφραγκος χαρτοπαίκτης. 
Παραγωγή της Σάββας Πυλαρινός, Νίκος Βαρβέρης.
Η ταινία έκοψε 181.000 και ήρθε στην 28η θέση ανάμεσα σε 93 ταινίες, τη σαιζόν 1964-1965






Billy

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Σαν σήμερα: στατιστικά συγκοινωνιών Αθήνας 1967







Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου 1967, χορηγήθηκαν από την Υπηρεσία Συγκοινωνιών Αθηνών, 44 άδειες κυκλοφορίας καινούργιων αυτοκινήτων. Η τελευταία ταξινόμηση έφερε τον αριθμό κυκλοφορίας 259.427.
Την ίδια μέρα χορηγήθηκαν 41 ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης, 17 επαγγελματικές άδειες οδήγησης και 14 άδειες οδήγησης δικύκλου. 














Billy

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Πέθανε η Έφη Οικονόμου


ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (1938-2016) 
Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών η γνωστή ηθοποιός Έφη Οικονόμου που αγαπήσαμε μέσα από τις ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου.
Έκανε τις διακοπές της όπως πάντα στο Διακοφτό, όταν επιδεινώθηκε η υγεία της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο..Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso, η Έφη Οικονόμου είχε ανεύρυσμα θωρακικής και κοιλιακής αορτής, το οποίο ανακάλυψε το 2011. Πριν από μία εβδομάδα είχε αισθανθεί ζάλη, έκανε εξετάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Η καρδιά της όμως, δυστυχώς την πρόδωσε....
Η ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Αιγίου, καθώς είχε άμεση σχέση με την Αιγιαλεία αφού παραθέριζε κάθε καλοκαίρι σχεδόν στο Διακοφτό. Ήταν γεννημένη στην Πειραιά και ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Χάρη Παναγιώτου. Η γνωριμία της με τον σύζυγό της είχε γίνει πριν από 46 χρόνια, το 1970, στο στούντιο του Σκανάτοβιτς όπου πήγαν για να βγάλουν κοινές φωτογραφίες για την παράσταση που έπαιζαν στο Άλσος Παγκρατίου. Εκεί γεννήθηκε ο έρωτας τους, όπως αναφέρει ο ίδιος, και το 1974 παντρεύτηκαν και είχαν κοινή προσωπική αλλά και επαγγελματική πορεία αφού συνεργάστηκαν σε πολλές παραστάσεις. Στην μεγάλη οθόνη την είχαμε απολαύσει κυρίως σε ρόλους «κακιάς». Είχε παίξει στην τηλεοπτική σειρά "Εκείνες κι εγώ" (1976) δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο ρόλο της αιώνιας μνηστής του. Τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση ήταν τη σεζόν 1995-1996 στη σειρά του ΑΝΤ1 "΄Πάτερ ημών" στο ρόλο της πεθεράς του Κώστα Καρρά.
Το μέλος της θεατρικής ομάδας Διακοπτού, Μιχάλης Κόσσυφας έγραψε στο Facebook: «Από το 1980 παραθέριζε στο αγαπημένο της Διακοπτό. Το 1985, όταν ανεβάσαμε στο σχολείο την παράσταση «ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ» είχαμε την ευτυχία να γνωρίσουμε έναν γλυκό άνθρωπο που στάθηκε δίπλα μας με το να μας δίνει οδηγίες, να μας ενθαρρύνει και να μας μιλά με αγάπη. Η Εφη Οικονόμου, ηθοποιός και γνωστή από το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά και την TV, το ίδιο έκανε και όταν φτιάξαμε τη Θεατρική Ομάδα Διακοπτού. Με την ίδια αγάπη μας μιλούσε και ερχόταν σε όσες περισσότερες παρατάσεις μπορούσε. Ο γλυκός αυτός άνθρωπος και φίλη έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων….Καλό ταξίδι Έφη και σε ευχαριστούμε για όλα!»....Το τελευταίο αντίο θα της πουν αύριο Παρασκευή 5/8 , στο 3ο Νεκροταφείο στις 13:30 μμ.
Φιλμογραφία
----------------------
Νειάτα στη λάσπη (1984) [Χατζηπέτρου] Μονά... ζυγά δικά μου... (1979) Η Ωρα του Λύκου (1979)Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος (1970) (Άννα) Δάκρυα και Διπλοπενιές (1969) (Θεανώ) Μενούσης, Ο Λεβέντης της Ηπείρου (1969) Παιδί μου, Αγάπη μου (1969) (Άντζελα) Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968) Αποστολή Θανάτου (1968) Αφροδίτη το Κορίτσι που Πόνεσε (1968) (Τιτίκα) Ο Τίμιος Δρόμος (1968) Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967) Η Κοινωνία μας Αδίκησε (1967) Μανωλάκης ο Τέντυ Μπόυ (1967)Ο Προδότης (1967) Ο Σακαφλιάς (1967) (Νόρα) Η Κόρη μου η Ψεύτρα (1967) (Μήτση) Στο Κατώφλι της Μοίρας (1967) Ο εμποράκος (1967) [Κατερίνα Μαρά] Εισπράκτωρ 007 (1966) [Μπέμπα] Αδικία (1966) (Δώρα) Η Αχάριστη (1966) Ο Γυρισμός του Στρατιώτη (1966) Μην Αδικήσεις Ορφανή (1966) Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Λόλα]ο βλακόμουτρο (1965) (Φλώρα) Με Πότισες Φαρμάκι (1965) Με Ιδρώτα και Δάκρυα (1965) Προδομένη (1965) (Μόνικα) Μερικες το προτιμουν χακι (1965) Δεν Μπορούν να μας Χωρίσουν (1965) (Τζίνα) Γιατί μ`Εγκατέλειψες (1965) Το Ρομάντζο μιας Καμαριέρας (1965) (Μήτζη Χατζηπροβατά)Διψασμένη γι` Αγάπη (1965) Το Τελευταίο Δάκρυ (1965) (Αλίκη) Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη (1965) [Ντίνα Στεργίου] Το φτωχόπαιδο (1965) [Τζένη Τραγοπούλου] Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965) [Μαγδαληνή Παρασκευοπούλου]Είναι μεγάλος ο καϋμός (1964) [Βίκυ] Αθήνα Ωρα Δώδεκα (1964) Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [Στέλλα] Ο παράς και ο φουκαράς (1964) Οι προικοθήρες (1964) Ο Γυρισμος της Μανας (1964) Διαζύγιο αλά Ελληνικά (1964) (Σοφία Μόσχου) Αμαρτίες Γονέων (1963) Αστέρια στο Βούρκο (1963) Ενας Βλάκας με Πατέντα (1963) Για Λίγη Στοργή (1963) (Αγγέλα) Η Μικρή Ζητιάνα (1963)Κουράστηκα να σ`Αποκτήσω (1963) Ο Διαιτητης (1963) Ανάμεσα σε Δυο Αγάπες (1963) (Σόφη) Οσα Κρυβει η Νυχτα (1963) Εμείς τα μπατιράκια (1963) [κρατούμενη] Ένας βλάκας... με πατέντα! (1963) [Υρώ (Αργυρώ)] Ένας ντελικανής (1963) [Ρόζι] Το Μεγάλο Αμάρτημα (1963) Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο (1963) [Λίνα] Αγγελοι του Πεζοδρομιου (1962) Εσκότωσα για το Παιδί μου (1962) Ο Γερο-Δήμος (1962) (Χάιδω) Αστροναύτες (1962) [Ανδριανή] Λαφίνα (1962) [Μαρία] Πονεμένη Μητέρα (1962) Ορφανή σε ξένα χέρια (1962) [Λένα Νόταρη] Μην κλαψης για Μενα (1961) Ποιος θα Κρίνη την Κοινωνία (1961) Το Δράμα μιας Αμαρτωλής (1961) (Ρένα) Η αυγή του θριάμβου (1960) (Ελένη) Ηδονή και Πάθος (1960)Το Αγρίμι (1960) Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960) [Ρένα / Ντάλια] Λυγκος ο Λεβεντης (1959) Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959) [Ντάινα Γκούσταφσον]


Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ένα ξημέρωμα στους Αμπελοκήπους

Η ανατολή του ηλίου μπορεί να είναι μαγευτική οπουδήποτε. 
Ακόμα και στους πυκνοκατοικημένους Αμπελοκήπους. 
Αρκεί να βρεθείς στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή! 




Billy
Photo by Billy