Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

The Blue Planet (Δανία)


Αρχιτέκτονες: 3XN

Τοποθεσία: Den Blå Planet, Jacob Fortlingsvej 1, 2770 Kastrup, Denmark

Έκταση: 10.000 τ.μ.

Έτος: 2013

Φωτοφραφίες: Adam Mõrk



[From the architect]

To The Blue Planet είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ενυδρείο στην Ευρώπη. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία,στις όχθες του Øresund, μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Copenhagen City Hall Square. Επιπλέον, είναι ιδεωδώς κατασκευασμένο κοντά σε αυτοκινητόδρομους, στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, στο μετρό και σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων.



Το The Blue Planet θα αποτελέσει ένα από τα πέντε σηματικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Δανίας.
Στο συνέδριο τουρισμού “A New Way to Grow”, το 2012, επελέγη ως το καλύτερο κατασκευαστικό δείγμα της χώρας, εξαιτίας των δυνατοτήτων εξέλιξης που διαθέτει, αλλά και της επιρροής του στην τοπική ανάπτυξη, την καινοτομία καθώς και της μοναδικότητας του ως τόπο προορισμού. 


Η ιστορία πίσω από το Ενυδρείο της Δανίας.

Το Ενυδρείο της Δανίας ιδρύθηκε από τον πολιτικό μηχανικό και κατασκευαστή  Knud Højgaard. 
Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1939, μόλις τέσσερις μήνες πριν το ξέσπασμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου και επτά μήνες πριν την κατάληψη της Δανίας από τους Γερμανούς. Οι συνέπειες ήταν τα κλειστά σύνορα και οι σημαντικές δυσχέρειες στη διαχείρηση εξωτικών ζώων στο ενυδρείο. Παρόλα αυτά, χάρη στην εκπληκτική προσπάθεια με την εκτροφή τοπικών ψαριών, το ενυδρείο έμεινε ανοικτό και ενεργό.
Μετά τον πόλεμο βρισκόταν σε κακή κατάσταση και ο Knud Højgaard προχώρησε σε εκτεταμένη ανακαίνηση. Στις επόμενες δεκαετίες το κτίριο δέχθηκε αρκετές φορές εκμοντερνισμό αλλά και επεκτάσεις.


Για περισσότερα από 73 χρόνια, το αρχικό κτίριο στο Charlottenlund αποτέλεσε τον χώρο για απόλαυση και εκπαίδευση όλων των ηλικιών. 
Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι εγκαταστάσεις έμοιαζαν να έχουν εξαντλήσει τα όρια τους, με τις απαιτήσεις της εποχής να ζητούν επιτακτικά επεκτάσεις και τη χρήση νέων ακριβών τεχνολογιών. 


Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Jesper Horsted, έφορος του ενυδρείου, έκανε το περίγραμμα για το πως πρέπει να σχεδιαστεί ένα νέο, σύγχρονο, ενυδρείο. Το παλιό κτίριο θα χρειαζόταν μια ανακαίνιση υψηλού κόστους, η οποία δεν θα έδεινε στους επισκέπτες μια σημαντικά καλύτερη εμπειρία. Η αναγκαία επέκταση δεν ήταν επίσης δυνατό να γίνει στην υπάρχουσα τοποθεσία, ούτε ήταν εφικτή οικονομικά λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική βελτίωση που θα είχε ως πόλος έλξης.


Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια νέα τοποθεσία και ένα νέο πλαίσιο που θα προσφέρει στις νέες γενιές επισκεπτών καινούργιες και εξαιρετικές εμπειρίες εξερεύνισης. 
Έχοντας αντλήσει ιδέες από επισκέψεις σε μερικά από τα καλύτερα ενυδρεία του κόσμου, αλλά και μερικές δικές του, ο Jesper Horsted σχημάτισε τις επιθυμίες του για τη σχεδίαση ενός εντελώς νέου ενυδρείου. 


Σήμερα, το Ενυδρείο της Δανίας βρίσκεται ξανά στο διεθνές προσκήνιο με world class αρχιτεκτονική, εκατοντάδες εκθέματα και χρήση προηγμένης τεχνολογίας για παρουσιάσεις. 



πηγή: archdaily.com
απόδοση: Billy



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου