Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Άγνωστες σελίδες της αυτοκίνησης στην Ελλάδα (Βουτσαράς, General Motors)

Κατά τη δεκεατία του 1920 ιδρύθηκαν στη χώρα μας αρκετές επιχειρήσεις στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων. Ένα από τα γνωστά ονόματα εκείνης της περιόδου ήταν αυτό του Βουτσαρά. 
Ο Δημήτριος Π. Βουτσαράς ήταν ο αντιπρόσωπος των αμερικάνικων Chevrolet, Buick και Cadillac, μέσω της "General American Motor Cars Co." (G.A.M.C Co)
Η επιχείρηση φαίνεται να δραστηριοποιήθηκε ήδη πριν το 1920, ενώ η έδρα της ήταν στην οδό Βουλής 3. Την άνοιξη του 1921 η G.A.M.C Co ξεκίνησε τη λειτουργία γκαράζ για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Βρισκόταν στη γωνία των οδών Βουκουρεστίου και Ακαδημίας 14.
Το 1929 ιδρύθηκε η "Βουτσαράς Ανώνυμος Γενική Εταιρία Αμερικανικών Αυτοκινήτων", με κύριο μέτοχο πάλι τον Δημήτριο Βουτσαρά, ενώ συμμετείχαν και οι δύο αδελφοί του, Αγαμέμνων και Κωνσταντίνος Βουτσαράς. Μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου κάλυψαν άλλοι μέτοχοι. Και αυτή η επιχείρηση συνέχισε τη διάθεση των Chevrolet, Buick & Cadillac στην ελληνική αγορά.
Με την ελληνική οικονομία να έχει μπει σε τροχιά μεγάλης ύφεσης, μετά το κραχ του 1929, οι μέτοχοι της επιχείρησης αποφάσισαν τη διάλυσή της, τον Οκτώβριο του 1932.
Ήδη εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα βιώνει οξύτατη κρίση, με τη πτώση της αξίας της δραχμής να μην ευνοεί τις εισαγωγές. Έτσι, ο αριθμός των εισαχθέντων επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα μας ανήλθε σε μόλις 273 μονάδες, έναντι 1.097 μονάδων το 1931.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Chevrolet (δημοφιλής στην Ελλάδα κατά το μεσοπόλεμο), 
το 1932 ήρθε 2η σε πωλήσεις επιβατικών, με 34 μονάδες !


Chevrolet, μοντέλο 1931




Billy
Στοιχεία:  αρχείο Τ.Ε.Ε.
The Henry Ford-Benson Ford Research Center [Jan. 1933], 
αρχείο bill files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου