Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Η αυγή του θριάμβου (1960)

Η "Αυγή του θριάμβου" είναι μια πολεμική περιπέτεια της ΡΙΣΣΑ Films.
Το σενάριο είναι του Φίλιππου Φυλακτού και του Γιάννη Β. Ιωαννίδη και η σκηνοθεσία του Φίλιππου Φυλακτού.

Υπόθεση: Kατά τη περίοδο της γερμανικής κατοχής, μια ομάδα αντιστασιακών κάνει σαμποτάζ σε διάφορους στόχους του εχθρού. Μια μέρα φτάνει στην Αθήνα ένας Έλληνας αξιωματικός, ο Γιώργος, με σκοπό να συνεργαστεί μαζί τους. Αυτή τη φορά στόχος είναι η ανατίναξη ενός γερμανικού πλοίου που είναι δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην ομάδα είναι και η Μαρία, που εργάζεται στο γραφείο του Γερμανού Διοικητή Φον Μίλερ και υποκρίνεται πως είναι ερωτευμένη μαζί του. Έτσι, αποσπάει διάφορα πολύτιμα έγγραφα. Όμως, μια μέρα γίνεται αντιληπτή και ο Φον Μιλερ τη σκοτώνει εν ψυχρώ. Ταυτόχρονα διατάζει τη σύλληψη και εκτέλεση πολιτών , σε αντίποινα για τα σαμποτάζ που γίνονται. Έτσι μια μέρα στηνεται μπλόκο στον ηλεκτρικό του Πειραιά και οδηγούνται στο κρατητήριο οι επιβάτες του τραίνου. Ανάμεσα τους βρίσκονται και μέλη της ομάδας, μαζί με τον Γιώργο ο οποίος όμως καταφέρνει αργότερα να δραπετεύσει. Τελικά, μετά απο περιπέτειες θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν την αποστολή με απόλυτη επιτυχία.

Παίζουν: Γιώργος Φούντας, Έφη Οικονόμου, Πάρη Λεβέντη, Κώστας Παπαχρήστος, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Νίκος Τσαχιρίδης, Βασίλης Κανάκης, Τάκης Μηλιάδης, Θανάσης Βέγγος, Ιωάννα Αρώνη, Σπύρος Ολύμπιος, Βάσος Ανδρονίδης, Γεράσιμος Μαλιώρης, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Γρηγορίου.
Τραγούδι: Πέτρος Αναγνωστάκης, Σούλη Σαμπάχ.

Χωρίς να διαθέτει κάτι το ξεχωριστό σε επίπεδο παραγωγής, σκηνοθεσίας ή σεναρίου, το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές. O Γιώργος Φούντας πλαισιώνεται από ένα καστ ικανών δευτεραγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου, που εδώ καλούνται να στηρίξουν ουσιαστικά την ταινία και το καταφέρνουν με αρκετή επιτυχία.

Η "Αυγή του θριάμβου" έκοψε 21.640 εισιτήρια και ήρθε 24η ανάμεσα σε 58 ταινίες, τη σαιζόν 1960-1961.

Ο Κώστας Παπαχρήστος (πάνω) και η Έφη Οικονόμου (κάτω) στην "Αυγή του θριάμβου"






Billy
(αρχείο bill files)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου