Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο ηθοποιός Sir Christopher Lee


 Πέθανε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι σε ηλικία 93 ετών την περασμένη Κυριακή το πρωί. 

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν καθώς υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα.

Εγινε γνωστός για το ρόλο του ως Κόμης Δράκουλας σε μια σειρά από δημοφιλείς Hammer Horror ταινίες.

Μετρούσε παραπάνω από 275 τίτλους και δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει το κοινό του

Ο ρόλος του Κόμη Δράκουλα ήταν εκείνος που σημάδεψε την καριέρα του Κρίστοφερ Λι που γεννήθηκε το 1922 στο Λονδίνο ως  Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι (γιός Ιταλίδας κοντέσας και Βρετανού στρατιωτικού). Υποδύθηκε για πρώτη φορά τον Κόμη το 1958 δίπλα στον καθηγητή Βαν Χέλσινγκ, ήρωα με τον οποίο είχε ταυτιστεί από την δική του πλευρά ο στενός φίλος του Λι, Πίτερ Κούσινγκ.

Ο «Κόμης Δράκουλας» υπήρξε παραγωγή της Hammer Films, θρυλικής εταιρίας που ειδικεύτηκε στις ταινίες τρόμου. Η τεράστια επιτυχία της είχε ως αποτέλεσμα να γυριστούν πολλές ακόμη με τον Λι στον ίδιο ρόλο που έγινε ταυτόσημος με το όνομά του.

Ο ίδιος ο Κρίστοφερ Λι ωστόσο, δεν συμπαθούσε τον χαρακτηρισμό «θρύλος του τρόμου», κάτι που είχε επισημάνει και στην συνάντηση που είχα μαζί του στο Λονδίνο με αφορμή τον πρώτο «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». Ο ηθοποιός έλεγε πάντοτε ότι είχε εξελιχθεί και ήταν αλήθεια.

Εμβληματικός ρόλος στην κινηματογραφική καριέρα του ήταν επίσης ο Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι», όπου τον 007 είχε υποδυθεί ο Ρότζερ Μουρ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι παίζοντας τον Σάρουμαν στην τριλογία του «Αρχοντα» και στην τριλογία του «Χόμπιτ» καθώς επίσης τον Κόμη Ντοκου στην δεύτερη τριλογία του «Πολέμου των άστρων», ο Λι είχε καταφέρει να ανανεώσει το κοινό του έχοντας ξεπεράσει τα 80 του!!

Για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ο Λι μετρούσε παραπάνω από 275 τίτλους, έχοντας αρχίσει στα μέσα της δεκαετίας του 1940 με την σειρά «Kaleidoscope». Το 1948 εμφανίστηκε στον κινηματογραφικό «Αμλετ» του Λόρενς Ολίβιε.

Παρά τις αντιρρήσεις του ο τρόμος έπαιξε ρόλο στην καριέρα του. Είχε παίξει εκτός πολλών άλλων στην «Μούμια», στη «Μάσκα του Φρανκενστάιν» και στα «Πύρινα μάτια του Μαύρου Πύργου» του Τέρενς Φίσερ, στο «Η νεκοκεφαλή εκδικείται» του Φρέντι Φράνσις, στο «Αίμα του Φου Μαν Τσού» του Χεσούς Φράνκο,  αλλά και στον «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη» του Τιμ Μπάρτον.

Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Κρίστοφερ Λι για την οποία ένιωθε ιδιαίτερα υπερήφανος είναι το «Jinnah» όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή του Πακιστάν. «Θεωρώ τον ρόλο εξαιρετικά σημαντικό γιατί η  ευθύνη στους ώμους μου ήταν τεράστια» είχε πει.

Εν τω μεταξύ παρά την ηλικία του, ο Κ. Λι εξακολουθούσε να παραμένει στις επάλξεις. Η επόμενη ταινία του θα ήταν το «The 11th» με την Ούμα Θέρμαν η οποία επρόκειτο να διανεμηθεί το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου