Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο οικισμός "Νέα Ανατολή" και το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α


Ο προσφυγικός οικισμός "Νέα Ανατολή" (φωτό πάνω), βρισκόταν στο τετράγωνο των Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πανόρμου, Αμπελακίων και Δημητσάνας, στους Αμπελοκήπους. Επρόκειτο για έναν οικισμό με κακές συνθήκες διαβίωσης, στον χωρο του οποίου λειτουργούσε και αγορά. 
Το 1958 ξεκίνησε η κατεδάφισή του. Σε αυτόν τον χώρο θα ανεγερθεί πολλά χρόνια αργότερα το μέγαρο της Αστυνομίας. Η έκταση για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας, στις 8 Ιουνίου 1970, Την παραχώρηση της είχε ζητήσει με έγγραφό του ο υπουργός Δημ. Τάξης, Στυλιανός Παττακός.  
Μετά τη πτώση της δικτατορίας, τα σχέδια για την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου δεν ακυρώνονται. Το γεγονός αυτο ξεσηκώνει αντιδράσεις και, μετέπειτα, το Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνει τη δωρεά (στις αρχές του 1975) θεωρώντας ότι η έκταση ανήκει στο δήμο. Όμως, το Δημόσιο και η νέα ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν διαφορετική γνώμη. 
Το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μετά τη δικτατορία, φορείς και Δήμος Αθηναίων (με δήμαρχο τον Ιωάννη Παπαθεοδώρου) αξίωσαν την ακύρωση της κατασκευής του πολυώροφου κτιρίου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Τελικά, παρά τις αντιδράσεις, η ανέγερσή του υλοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70. 
(photo: Billy)



Billy

1 σχόλιο: