Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Oι εχθροί (1965)

Στις 18 Οκτωβρίου 1965 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, η δραματική ταινία της Finos Film, "Οι εχθροί".
Το σενάριο είναι του Νίκου Φώσκολου και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Υπόθεση: Ένας δημοσιογράφος, ο Αλέκος, (Αλεξανδράκης) γράφει με πάθος εναντίον της διαφθοράς που επικρατεί στην κοινωνία, στην εφημερίδα που δουλεύει,
Αυτό τον φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπο με τον εισαγγελέα, ο οποίος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων (Βύρων Πάλλης).
Μια μέρα τον καλεί στο γραφείο του να συζητήσουν και εκεί, ο δημοσιογράφος θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν περιστατικό. Ένας νεαρός , ο Στέφανος (Φ. Γεωργίτσης), έχοντας μείνει ανάπηρος στη κατοχή, μισεί οτιδήποτε γερμανικό και προξενεί ζημιές σε ό,τι του θυμίζει τη Γερμανία και τους Γερμανούς.
Αυτή τη φορά έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. Εκεί θα τρέξει η αδελφή του, Άννα (Τζ. Ρουσσέα), ώστε να παρακαλέσει να μη τον τιμωρήσουν. Τελικά θα μεσολαβήσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος που ερωτεύεται την νεαρή κοπέλα.
Ο Στέφανος είναι άνεργος και συνδέεται για χρόνια με μια κοπέλα, τη Γίτσα (Κ. Χέλμη), η οποία έχει βαρεθεί τη φτώχεια και θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια. Έτσι, έχει αρχίσει να κάνει παρέα με τον Λεωνίδα, έναν νεαρό (Τζανετάκος) που τον ενδιαφέρει μόνο η διασκέδαση και η καλοπέραση.
Ο Αλέκος κάνει πρόταση γάμου στην Άννα, αν και η υπερπροστατευτική μητέρα του δεν είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης.
Παράλληλα, η κοπέλα του Στέφανου πιστεύει τις υποσχέσεις του Λεωνίδα και της παρέας του και ,μαζί με άλλες κοπέλες, ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό ώστε να εργαστεί σαν χορέυτρια, όπως νομίζει.
Ο Αλέκος ανακαλύπτει πως ετοιμάζεται να φύγει ένα πλοίο από τον Πειραιά, με γυναίκες που προωθούνται από κύκλωμα στο εξωτερικό.  Το θέμα δημοσιέυεται αποκλειστικά στην εφημερίδα του. Ο εισαγγελέας είναι επίσης ενήμερος και επεμβαίνει, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του κυκλώματος και των γυναικών, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Γίτσα. Καλεί τον δημοσιογράφο στο γραφείο του ώστε να είναι ο πρώτος που θα γράψει την είδηση. Εκεί ο Αλέκος θα έχει έναν έντονο διάλογο με την αρχηγό της ομάδας, μια πρώην πόρνη η οποία γνωρίζει ποιός είναι και του αποκαλύπτει το ένοχο παρελθόν της μητέρας του. Ο κόσμος του ξαφνικά γκρεμίζεται. Ετοιμάζεται να παρετηθεί από την εφημερίδα, θεωρώντας ότι δεν είναι άξιος πια να γράφει κατακρίνοντας τους άλλους. Όμως, κάποιο πρόσωπο από το παρελθόν θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος μόνος πια, αποφασίζει πως η μόνη λύση γι'αυτόν είναι να φύγει στο εξωτερικό. Την τελευταία στιγμή επιστρέφει η κοπέλα του μετανιώμένη, όμως ο Στέφανος δεν θα ενδώσει. Η μοίρα θα τον οδηγήσει στη Γερμανία, εχοντας συνειδητοποιήσει πια ότι ο πόλεμος ανήκει στο παρελθόν.

Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Αλέκα Κατσέλη, Φαίδων Γεωργίτσης, Νότης Περγιάλης, Ανδρέας Ντούζος,΄Κατερίνα Χέλμη, Αλέκος Τζανετάκος, Βύρων Πάλλης, Νανά Σκιαδά, Σπύρος Καλογήρου, Κώστας Πρέκας, Δημήτρης Μπισλάνης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Ζωή Ευθυμίου, Στράτος Παχής, Ζέτα Αποστόλου, Γκόλφω Μπίνη, Γιώργος Κωβαίος.

Αλέκος Αλεξανδράκης & Ανδρέας Ντούζος, σε σκηνή της ταινίας,


Καλή σκηνοθεσία, δυνατό καστ ηθοποιών, αν και δεν κρύβει το "Φωσκολικό" του σενάριο (με ό,τι θετικό και αρνητικό αυτό συνεπάγεται). Πολύ καλή ερμηνεία από την Κατερίνα Χέλμη, ειδικά στη σκηνή του αποχωρισμού.
H ταινία έκοψε 308.880 εισιτήρια και ήρθε στη 13η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες, τη σαιζόν 1965-1966.




Billy
(photos/screenshots by Billy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου