Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πολιτική κρίση και συγκρούσεις στην Αθήνα του 1965


Εικόνα από τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, στις 20 Αυγούστου 1965. Αιτία, η ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο, από τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ήταν μόνο ένα κεφάλαιο από την κρίση που είχε ξεσπάσει μετά την παραίτηση του  Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, λόγω της σύγκρουσης του με τα Ανάκτορα.
Αμέσως μετά, ορκίστηκε  Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, μέλος της Ένωσης Κέντρου, του οποίου η κυβέρνησης  δεν πήρε ψήγο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της βουλής και έπεσε, στις 4 Αυγούστου. Ο βασιλιάς τότε έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στέφανο Στεφανόπουλο, ο οποίος δεν δέχθηκε να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του κόμματος, του οποίου η πλειοψηφία θα στήριζε μια κυβέρνηση μόνο υπό τον Παπανδρέου.
Κατόπιν αυτού ο Κωνσταντίνος αναθέτει την εντολή στον Τσιριμώκο, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση στις 20 Αυγούστου. Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους κορυφώνονται και το ίδιο βράδυ η αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με 15.000 διαδηλωτές. Οδοφράγματα στήθηκαν, περίπτερα καταστράφηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Συγκρούσεις σημειώνονται σε όλο το κέντρο... Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Ιπποκράτους, Αιόλου, Πατησίων, Σοφοκλέους, πλατεία Κοτζιά, Ακαδημίας κλπ. Όσο πέρναγε η ώρα τα πνεύματα οξύνονταν όλο και περισσότερο. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας και του Γεωργίου Παπανδρέου. Οι τραυματίες έφτασαν τους 150 (πολίτες και αστυνομικοί). Το άλλο πρωί, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο Ηλίας Τσιριμώκος επισκέφτηκε το κέντρο και διέταξε την σύλληψη όσων οργάνωσαν τη συγκέντωση!
Στις 28 Αυγούστου ο Τσιριμώκος ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του από τη βουλή.Το αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, είναι το ίδιο. Καταψηφίζεται με 159 κατα και 135 υπέρ. Απέναντί του βρήκε 134 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, 22 της ΕΔΑ (της οποίας βουλευτής υπήρξε και ο ίδιος) και 3 Προοδευτικών.
Υπέρ ψήφισαν 98 βουλευτές της Ε.Ρ.Ε του Κ. Καραμανλή, 26 βουλευτές της ομάδας του Νόβα και 11 της ομάδας του Τσιριμώκου.
Η κρίση φάνηκε να τελειώνει μετά από πολλές διαβουλεύσεις οι οποίες οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Στέφανο Στεφανόπουλο , στις 17 Σεπτεμβρίου 1965/ Τελικά ο Στεφανόπουλος κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου, με 152 υπέρ  και 148 κατά (126 της Ένωσης Κέντρου και 22 της ΕΔΑ).
Η κυβέρνηση αυτή θα ασκήσει τα καθήκοντά της έως τις 21 Δεκεμβρίου 1966, οπότε η Ε.Ρ.Ε. αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς αυτή. Ο Κων, Καραμανλής έρχεται σε συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου και τα Ανάκτορα για υπηρεσιακή κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών εντός μερικών μηνών, μέσα στο 1967.
Οι εκλογές αυτές δεν θα γίνουν ποτέ.... οι Συνταγματάρχες πρόλαβαν τις εξελίξεις.




Billy.
Photo: AP/Wire - αρχείο billy Files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου