Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΒ και του πουλιού το γάλα - Αναδρομή.


Το 1939, τρία αδέρφια της οικογένειας Βασιλόπουλου αγοράζουν ένα μπακάλικο από έναν θείο τους (ονόματι Παναγόπουλο), επί της οδού Βουλής 29. Έτσι οι Γεράσιμος, Γιώργος και Χαράλαμπος, ξεκινάνε μια μακρά πορεία στο χώρο του λιανικού εμπορίου.
Το κατάστημα το ανανεώνουν και το μετατρέπουν σε ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία «ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι» και λειτουργεί έως το 1966.

Το 1950 εξαγοράζουν ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου, ενώ στα τρία αδέλφια έχει προστεθεί εν τω μεταξύ και ο μικρότερος αδερφός, Γιάννης.Tο κατάστημα αυτό (Σταδίου 19) γίνεται ο προμηθευτής της βασιλικής αυλής, ενώ ελκύει πολλούς Αθηναίους, οι οποίοι μπορούν να βρουν εισαγόμενα προϊόντα ανώτερης ποιότητας.
Στο διάστημα 1951-53 οι αδελφοί Βασιλόπουλοι ιδρύουν τις εταιρίες αντιπροσωπειών / διανομών / εισαγωγών, Ατλάντα & Ξενία Ολύμπια πλασάροντας στην ελληνική αγορά ετικέτες όπως Uncle Bens, Colgate,  Quaker, Knorr, Kelloggs, Tide κ.α. διευρύνοντας έτσι και τη γκάμα των προϊόντων τους.

Το 1967 ο Γεράσιμος και ο Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, ιδρύουν την «ΑΒ ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι ΕΠΕ», μαζί με τον Χαράλαμπο Ποριάζη. Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς εγκαινιάζουν το πρώτο self-service κατάστημα στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου, στο Π. Φάληρο. Η δεκαετία του ’60 είναι άλλωστε η εποχή όπου μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του super market στη χώρα μας. Έτσι και ενώ όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στο χώρο του λιανεμπορίου αλλάζουν, το 1969 ιδρύεται η «ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ Gastronomia Delicatessen».

Το Δεκέμβριο του 1969 εγκαινιάζεται το κατάστημα στο Φάρο Ψυχικού, ανοίγοντας μια καινούργια σελίδα. Θεωρείται το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό super market, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Έκτοτε δημιουργούνται νέα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής, με μια ποικιλία χιλιάδων διαθέσιμων προϊόντων.
Το Δεκέμβριο του 1974 εγκαινιάζεται το κατάστημα στη Γλυφάδα, ενώ το 1990 η εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Την ίδια χρονιά ανοίγει και το κατάστημα στο Ελληνικό (Mega Βασιλόπουλος) που βραβεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου (A.I.D.A.)

To 1992 είναι άλλη μια χρονιά – σταθμός, εφόσον ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος μεταβιβάζει τη πλειονότητα των μετοχών της εισηγμένης (51%) στον πολυεθνικό όμιλο Delhaize Le Lion  διασφαλίζοντας, σε ένα ιδιαίτερα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την επέκταση και τη συνέχεια της εταιρείας.  To 1992 είναι η χρονιά που η εταιρία θα εγκαινιάσει και το μεγάλο κατάστημα στην Εθνική Οδό.
Το 2000 η ΑΒ Βασιλόπουλος προβαίνει στην εξαγορά των εταιριών ΤΡΟΦΟ και ΕΝΑ CASH & CARRY ενώ πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2008 εξαγόρασε την Plus Hellas.

To AB στο Φάρο Ψυχικού (1969).  Πρότυπο της εποχής του. Διέθετε μέχρι και κυλιόμενες σκάλες.
 
 
Η «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ» ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., δραστηριοποιείται στο χώρο του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Ιδρύθηκε το 1969 και είναι μέλος του Βελγικού Ομίλου Delhaize από το 1992. Την 31.12.2008 ο όμιλος «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ» λειτουργούσε 201 καταστήματα (150 καταστήματα λιανικής, 10 cash-and-carry και 41 καταστήματα δικαιόχρησης) και απασχολούσε 8.821 εργαζομένους. Κατά το 2008, οι Ενοποιημένες Πωλήσεις ανήλθαν σε 1.337,1 εκατ. ΕΥΡΩ και τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων σε 41,0 εκατ. ΕΥΡΩ. Η «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ» ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., είναι εισηγμένη  στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ABK) από το 1990.
(από την επίσημη ιστοσελίδα - ab.gr)


 

  Billy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου