Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Η Εθνική Τράπεζα, αρχικά, είχε το ρόλο της εκδοτικής τράπεζας, κάτι ανάλογο της σημερινής Τράπεζας της Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1841).
Στη θέση του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τραπέζης, επί της οδού Αιόλου, υπήρχαν κατά τον 19ο αιώνα δύο χωριστά διώροφα κτίρια, οικοδομημένα κατά τη δεκαετία του 1840. Αριστερά βρισκόταν η οικία Δομνάνδου, η οποία αγοράστηκε το 1845 από τον Γεώργιο Σταύρου και στέγασε το πρώτο τραπεζικό κατάστημα της απελευθερωμένης Ελλάδας. Δεξιά βρισκόταν το ξενοδοχείο "Αγγλία" του επιχειρηματία Φραγκίσκου Φεράλδη, το οποίο αγοράστηκε με τη σειρά του μια δεκαετία αργότερα (1855), με την επέκταση των εργασιών της τράπεζας, ώστε να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες . Τα δύο κτίρια διέθεταν τον ίδιο αριθμό ορόφων και το ίδιο ύψος, ώστε το 1899-1900 ενοποιήθηκαν με σχετική ευκολία, προκειμένου να αποτελέσουν, πλήρως ανακαινισμένα και με νέα εξωτερική διαμόρφωση σε νεοκλασικό ύφος, το ενιαίο μέγαρο που γνωρίζουμε σήμερα.
Το έργο της ενοποίησης των δύο κτιρίων και της ενσωμάτωσής τους σε ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο ανατέθηκε στο διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Ευγένιο Τρουμπ, που σχεδίασε τα κλασικά μορφολογικά στοιχεία της εξωτερικής όψης της τράπεζας επί της οδού Αιόλου.
Μετά την ολοκλήρωση το κτήριο καταλαμβάνει όλο το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Γεωργίου Σταύρου και Σοφοκλέους και θεωρείται, ίσως, το πιο ακριβό και πολυτελές οικοδόμημα της σύγχρονης Ελλάδας στο λυκαυγές του 20ου αιώνα.
Το κτίριο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο λογότυπο της Ε.Τ.Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου