H Ολομέλεια του ΣτΕ ομόφωνα απέρριψε τις αιτήσεις των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, δέκα κατοίκων του Ελληνικού, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης.
Να προχωρήσουν κανονικά οι επενδύσεις στο Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας σχετικές προσφυγές που είχαν υποβληθεί από κατοίκους και φορείς της περιοχής με τις οποίες ζητούσαν να κηρυχθούν μη νόμιμες οι σχετικές συμβάσεις με το ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ομόφωνα απέρριψε τις αιτήσεις των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, δέκα κατοίκων του Ελληνικού, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, οι οποίοι στρεφόντουσαν κατά της συγκεκριμένης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια και κατά ποσοστό 30%, 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και έκταση 4.850 τ.μ. στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (εξοχικό κέντρο Ακρωτήρι έκτασης 670 τ.μ., στεγασμένοι χώροι 160 τ.μ., κ.ά.).
Η Ολομέλεια απέρριψε όλους του ισχυρισμούς των δήμων και των κατοίκων ως αβάσιμους. Το ΣτΕ αναφέρει ότι οι πράξεις που προσβάλλονται δεν έχουν επενέργειες για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους συμβούλους Επικρατείας. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επανέλθουν και πάλι στο ΣτΕ εφόσον εκδοθούν νέες αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με τη μεταβίβαση, σχεδιασμό έργων, κ.λπ. (π.χ. το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής).
Οι δύο αιτήσεις της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης απορρίφθηκαν, καθώς οι διεκδικήσεις της αποτελούν ιδιωτική διαφορά, που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια και είναι αναρμόδιο το ΣτΕ να τις δικάσει και επειδή δεν αποδεικνύει η Ιερά Μητρόπολη, με νόμιμους τίτλους, ότι έχει δικαίωμα κυριότητας της επίμαχης έκτασης των 4.850 τ.μ.
Σημειώνεται ότι το κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο έχει εκχωρηθεί το Ελληνικό, στο οποίο πρωταρχικό ρόλο έχει η Lamda Development, έχει δεσμευθεί να κάνει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια, αρχής γενομένης με επένδυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.
Όπως εκτιμούν οι επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ, από τον όγδοο χρόνο της επένδυσης, το ελληνικό δημόσιο θα έχει ποσοστό 30% στην κερδοφορία του έργου, καθώς έως τότε η αποδοτικότητα του έργου θα έχει ξεπεράσει το 15%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου