Η φωτογραφία δείχνει τα πρόσωπα Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου, από τους Αμερικάνους, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Αυτή η αναγκαστική αντιπαράθεση, έφερε τους Γερμανούς πρόσωπο με πρόσωπο με τα χειρότερα έργα του Τρίτου Ράιχ.
Η λεζάντα λέει: "Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδο των Αμερικάνων παρακολουθούν ντοκυμαντέρ για τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης" (Image by United States Holocaust Memorial Museum.)
Η καταναγκαστική αυτή διαδικασία ήταν μέρος της πολιτικής των Συμμάχων στα πλαίσια της αποναζιστικοποίησης, που σήμαινε την κάθαρση της Γερμανίας από τα κατάλοιπα του Ναζιστικού καθεστώτος και την ανοικοδόμηση της κοινωνίας, της οικονομίας και των υποδομών.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε υποχρεωτικές επισκέψεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφίσες με φωτογραφίες πτωμάτων και Γερμανούς αιχμάλωτους πολέμου να παρακολουθούν αναγκαστικά ταινίες-ντοκυμαντέρ σχετικές με τη μεταχείριση των "κατώτερων" φυλών από τους Ναζί.
Πρέπει να δεις για να πιστέψεις. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την άρνηση των ανθρώπων είναι οι απτές αποδείξεις.
Όταν συμβαίνουν άσχημα και απάνθρωπα πράγματα πίσω από κλειστές πόρτες -ακόμα και σε μεγάλη κλίμακα- και μακρυά από τα μάτια της κοινωνίας, μόνο μια σοκαριστική αντιπαράθεση με τα γεγονότα μπορεί να θρυμματίσει τις ψευδαισθήσεις.
Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν ήταν απαραίτητα Ναζιστές. Το Ολοκαύτωμα είναι μια μόνο πλευρά του 2ου Π.Π.
Η άλλη πλευρά ήταν η μάχη για εδάφη και εξουσία. Ο 2ος Π.Π ήταν ο τελευταίος από μια σειρά πολέμων για κυριαρχία στην Ευρώπη. Τα ισχυρά εθνικιστικά αισθήματα και "ο πόλεμος ως προέκταση της διπλωματίας", ήταν κάτι το φυσιολογικό εκείνη την εποχή.
Η πρόσφατη Γερμανική ιστοριογραφία δείχνει ότι πολλοί Γερμανοί σίγουρα γνώριζαν για τις μαζικές δολοφονίες των Εβραίων και άλλων, αλλά δεν ήξεραν τι ακριβώς γινόταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπήρχαν πολλοί στρατιώτες που είχαν δει τέτοιους φόνους. Οι συχνές συγκεντρώσεις και μαζικές απελάσεις (ή αναχωρήσεις) Εβραίων, δεν ήταν μυστικό και πολλές φορές υπήρχαν παριστάμενοι που παρακολουθούσαν.
Υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις δημόσιων μαζικών εκτελέσεων. Ήταν, επίσης, σύνηθες στους Γερμανούς να ακούνε σε ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς περί μαζικών εκτελέσεων Εβραίων.
πηγή: rarehistoricalphotos.com
(μετάφραση-διασκευή κειμένου: Βilly)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου