Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο Foster στην Αθήνα?

Στις 27 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό, με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.
Μέχρι στιγμής σίγουρη θεωρείται η προσφορά της Lamda Development του ομίλου Λάτση, ενώ στο τελικό στάδιο έχει φτάσει η ισραηλινή Elbit καθώς και η βρετανική London & Regional Properties.
Οι δυο τελευταίες κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά, όμως η προσφορά του ομίλου Λάτση -στο τεχνικό σκέλος- θα φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Norman Foster.
Η υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι πληρούν τις οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις για τη διαχείριση του project για το σημαντικό "φιλέτο" του Ελληνικού. Το στρατηγικό σχέδιο (master plan) θα πρέπει να συμβαδίζει με τις χρήσεις γης που έχουν καθοριστεί και είναι αυτό που θα αξιολογηθεί πρώτο, σε σχέση με την οικονομική προσφορά.
Πάντως, σε περίπτωση που προκριθεί η Lamda Development με το σχέδιο να φέρει την υπογραφή του Foster, τότε η Αθήνα θα έχει τη τύχη να αποκτήσει έργα από έναν ακόμα αξιόλογο αρχιτέκτονα. Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιάσει για την Αθήνα, ο Sandiago Calatrava  και o Bernard Tschumi (Μουσείο Ακροπόλεως), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης από τον Renzo Piano.

O Νorman Foster, γεννήθηκε στη Βρετανία στις 1 Ιουνίου 1935, αποφοίτησε το 1961 και το αρχιτεκτονικό του γραφείο θεωρείται σήμερα ως ένα από τα καλύτερα στο κόσμο. Έχει αναλάβει πολλά και σημαντικά projects διεθνώς. Μερικά από τα έργα του μπορείτε να δείτε εδώ . Ελπίζω, πράγματι το Ελληνικό να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο project του Foster.

O Νοrman Foster λέγεται ότι θα αναλάβει το master plan του τεχνικού σκέλους της προφοράς του ομίλου Λάτση για το Ελληνικό. Θα ήταν ευτύχημα η εμπλοκή ενός αρχιτέκτονα του βεληνεκούς του Foster στη περίπτωση του Ελληνικού.

To American Air Museum (1997) στο Cambridge της Αγγλίας, ένα από τα έργα του Norman Foster.

To νέο campus του Πανεπιστημίου στο Τορίνο (Ιταλία /2007-2013), από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Foster.

Microelectronic Center, Duisburg Γερμανία (1996).

Το California State University Channel Island στις Η.Π.Α. (2008)

Valencia Congress Center, Ισπανία (1995-1998)



Billy.
(photos: Foster + Partners)













2 σχόλια:

  1. Φρεσκαδούρα ο φόστερ, τον κάνεις 50άρη όχι 80χρονο.

    Αλλά γιατί να εισάγουμε μέχρι και αρχιτέκτονες για έργα στην Ελλάδα; Είναι τόσο απαραίτητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλες οι μεγάλες πόλεις "εισάγουν" αρχιτέκτονες και μέχρι στιγμής -κατά κανόνα- δεν έχουν χάσει. Στη περίπτωση του Ελληνικού νομίζω είναι και επιβεβλημένο να γίνει κάτι τέτοιο. Πολλά από τα έργα επώνυμων αρχιτεκτόνων γίνονται σύμβολα και βάζουν τις πόλεις στο διεθνή χάρτη. Δεν είναι κακό νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή