Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Mafalda

Δημιούργημα του Αργεντινού Joaquín Salvador Lavado ή "Quino", η μικρή Mafalda αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα cartoon παγκοσμίως.
Η αρχή έγινε το 1962, όταν ο Quino σχεδίασε τον χαρακτήρα της Mafalda για μια διαφημιστική καμπάνια που δεν έγινε ποτέ.
Επίσημα η καριέρα της ξεκινάει στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964, μετά από προτροπή του Julián Delgado, εκδότη της εφημερίδας "Ρrimera Plana" και φίλος του Quino.
Τον Ιανουάριο του 1965 κάνει την εμφάνισή του ο χαρακτήρας του Felipe, φίλου της πρωταγωνίστριας. Ως τότε στο πλάνο υπήρχαν μόνο οι γονείς της Mafalda.
 
Στις 9 Μαρτίου 1965 η Mafalda σταματάει από την "Primera Plana" και μια εβδομάδα αργότερα ξεκινάει να εμφανίζεται καθημερινά στην "Mundo" που κυκλοφορεί στο Buenos Aires.
Στο επόμενο διάστημα ο Quino δημιουργεί και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που πλαισιώνουν τη μικρή Mafalda (η Susanita, o Manolito και ο  Miguelito).
Η "Mundo" θα κλείσει το Δεκέμβριο του 1967, οπότε θα περάσουν περίπου 6 μήνες για να εμφανιστεί ξανά η Mafalda, αυτή τη φορά στο περιοδικό "Siete Días Ilustrados".
Εν τω μεταξύ έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται τα άλμπουμ της μικρής ηρωίδας.
Μέχρι το 1969, πέντε τέτοια άλμπουμ θα έχουν κυκλοφορήσει.
Το 1970 μια νέα φίλη προστίθεται, η Libertad, ενώ ήδη από το 1968 η Mafalda έχει αποκτήσει αδελφό, τον Guille ή Νando σε ορισμένες χώρες (μεταξύ άλλων και η Ελλάδα).
Τον Ιουνίου του 1973 σταματάει να εκδίδεται σε συνέχειες, την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το 9ο άλμπουμ και το 1974 το 10ο.
Βέβαια η ιστορία δε τελείωνει εκεί. Το 1981 κυκλοφορεί στην Αργεντινή το φιλμ της Mafalda.
To 1989, με αφορμή τα 25 χρόνια ύπαρξης, κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με ακυκλοφόρητο υλικό.
Το 1992 κάνει την εμφάνισή της στην Ισπανία η έκδοση "Toda Mafalda", μια συλλογή με ιστορίες 10 ετών και επιπλέον ανέκδοτο υλικό.
Η Mafalda έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και έχει στο ενεργητικό της πολλά εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.
Η Mafalda, οι γονείς της, ο αδελφός της και οι φίλοι της. Η ίδια είναι ένα κορίτσι με ανησυχίες για την ανθρωπότητα και για το που πάει αυτός ο κόσμος!
 
Billy.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου