Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η πλατεία Ομονοίας μέσα στο χρόνο.

Η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που έχουν πεζοδρομηθεί.
Σύμφωνα με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ (1834), ο χώρος προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το Θείο για την απελευθέρωση. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του ναού της Μητροπόλεως.
Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά. Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής. Το 1862 μετονομάσθηκε σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωsαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει λόγω του δυναστικού αιματηρές ταραχές στη χώρα.
Κατά την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου Α' η πλατεία ευπρεπίστηκε και δενδροφυτεύτηκε. Στήθηκε και μια μαρμάρινη εξέδρα, όπου κάθε Κυριακή παιάνιζε μια στρατιωτική μπάντα προς τέρψη των θαμώνων. Η πλατεία με την πάροδο του χρόνο αποτέλεσε το κέντρο της κοσμικής κίνησης στην Αθήνα μέχρι το 1930, οπότε ανασκάφηκε το υπέδαφος της για να γίνει ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιώς - Αθηνών.
Έκτοτε άρχισε να αποκτά περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα και να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας για τους κατοίκους της επαρχίας, που έρχονταν στην πρωτεύουσα. Στις 15 Οκτωβρίου 1954 άρχισε η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και ταχυδρομείο, αλλά και με τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1960 με τη διαμόρφωση της επιφάνειας της Πλατείας Ομονοίας σε τεχνητή λίμνη με συντριβάνια....
Με την πάροδο του χρόνου, η Πλατεία Ομονοίας υπέστη και άλλες μεταμορφώσεις, λόγω του αυξανόμενου κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της Αθήνας. Η τελευταία έγινε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και προκάλεσε γενική κατακραυγή για το αισθητικό της αποτέλεσμα
(Πηγή)

Η Ομόνοια το 1884 (φωτό απάνω) και λίγα χρόνια αργότερα, το 1890 (κάτω).
 
 
Η Ομόνοια στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη πρώτη φωτογραφία το 1903 και κάτω το 1907.
 
 
Πλατεία Ομονοίας, περίπου 1920.

Εργασίες για τη κατασκευή του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στα τέλη της δεκαετίας του '20. Τα εγκαίνια έγιναν στις 21 Ιουλίου 1930 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
 
Πλατεία Ομονοίας δεκαετία '30. Διακρίνονται τα αγάλματα των... οκτώ μουσών (όχι εννέα) στους ισάριθμους τσιμεντένοιυς στύλους. Αυτοί αρχικά χρησίμευαν για τιν εξαερισμό του υπόγειου σταθμού, αλλά οι μούσες τοποθετήθηκαν λίγο αργότερα για αισθητικούς λόγους, από τον τότε δήμαρχο Κ. Κοτζιά.  Όμως η παραμονή τους εκεί δε θα διαρκέσει πολύ αφού το 1936 θα αφαιρεθούν.
 
Επίδειξη τρακτέρ μάρκας Ford στην Ομόνοια, το 1949. Διακρίνεται το μπαρ "Βυζάντιον" και ακριβώς δίπλα το φαρμακείο του Μπακάκου.
 
Δεκαετία '50. Η Ομόνοια και τα ανθοπωλεία της.
 
Οι κυλιόμενες σκάλες που θα τοποθετηθούν στο σταθμό Ομονοίας, πρόχειρα τοποθετημένες επί της πλατείας.
 
Η Εφημέριδα "Εμπρός" στις 4 Απριλίου 1959 για την νέα όψη της Ομόνοιας.
 
Ιδού η κοσμοπολίτικη Ομόνοια της δεκαετίας του '60. Τα συντριβάνια, οι επιγραφές νέον και τα νέα κτίρια, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Δεξιά, δίπλα από το πολυόροφο κτίριο, το θέατρο Κοτοπούλη.
 
Η Ομόνοια το 1972.
 
Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει προς τα τέλη της δεκαετίας του '50, τη πλατεία Ομονοίας διέσχιζαν καθημερινά περί τους 300.000 ανθρώπους.
 
Billy.
(Photos - Αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου