Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Γιώργος Σειράς. Ο Νο1 Έλληνας Dj.


Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με το χώρο και έχοντας (θέλω να πιστεύω) υπηρετήσει τη μουσική, θεωρώ καθήκον να φιλοξενηθεί σε αυτό το blog, μια συνέντευξη του καλύτερου Έλληνα dj. Toυ Γιώργου Σειρά. Και, όχι δεν είναι τυχαίο που είναι εδώ και πολλά χρόνια ο Νο1 του χώρου... ο γράφων το γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Ο Γιώργος Σειράς γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει υπάρξει resident στο καλύτερο open air club στην Ευρώπη το Cavo Paradiso για πολλά χρόνια. Το 2003 κέρδισε το Athens Dance Award- best remixer. Επίσης είχε επί σειρά ετών την εκπομπή Club Kiss στον ραδιοφωνικό σταθμό Kiss FM 92.9.
 Η συνέντευξη του Γιώργου Σειρά παραχωρήθηκε στον συντάκτη Κυριάκο Μαραγκό και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tralala.gr

Ποιο ήταν ή ποιος ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσεις και πως έγινε αυτό;

G.S: Η αiτια ήταν ορισμένα mixed medleys που έφτιαχναν Αμερικανοί djs στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ήθελα να μπορώ να παίζω μουσική live στο club με τον ίδιο τρόπο.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το mk2 και το βινυλιο; θυμάσαι τη πρώτη σου εμπειρία;

G.S: Ξεκίνησα να παίζω στα μέσα των 80’s όπου στα πιο πολλά μαγαζιά δεν είχαν ΜΚ2

Από τότε μέχρι σήμερα, παίζεις καθαρά αναλογικά με βινυλιο, σωστά; Γιατί δεν μπήκες στο τρυπακι της νέας τεχνολογίας? Για παράδειγμα ο Μorales έπαιξε στο Cavo Paradiso φέτος, full tech στα τελευταία του σετ.

G.S: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το να παίζω με υπολογιστή…το βρίσκω ψεύτικο και ανούσιο. ‘Οσο για το αποτέλεσμα, κανένας μεγάλος dj που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι καλύτερος με το pc από ότι με δίσκους…ορισμένοι μάλιστα είναι τραγικά χειρότεροι….

Πως ήταν το clubbing στη δεκαετία του 80+90 και πως την βλέπεις σήμερα;

G.S: Τελείως διαφορετικό. Μεγάλα clubs με σοβαρά ηχοσυστηματα και με πραγματικούς djs,ούτε βίζιτες, ούτε ποδηλάτες και χωρίς την κατάρα των ελληνικών ‘’hits’’….

Έχεις τρομερές μουσικές γνώσεις και έχεις παίξει από disco, funk ως tech house κτλ…. Ποιος είναι ο ήχος του σήμερα και που πάει στο άμεσο αύριο;

G.S: Tο σήμερα και το αύριο της dance σκηνής είναι άτομα σαν τον Solomun,τον Noir και τον Maceo Plex.

Τι είναι αυτό που κατά τι γνώμη σου, κάποιος που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ding πρέπει να προσέξει η να ασχοληθεί περισσότερο;

G.S: θα πρέπει να είναι πραγματικός clubber για να μπορεί να νιώθει την κατάσταση, διαφορετικά δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από λίγο φασαρία γύρω από το όνομα του……

Αν κάποιος dj αποφασίσει να το γυρίσει από cd σε βινυλιο, ποια βήματα κατά τη γνώμη σου πρέπει να ακολουθήσει για να μυηθεί σωστά στις τεχνικές του βινυλιου, εκτός φυσικά από το ατελείωτο practice που θα κάνει μόνος του;

G.S: Just hard practice…

Η νέα γενιά, θεώρει dj τον δημιουργό και παραγωγό μουσικής…Αν δεις τη λίστα με τους 10 δημοφιλέστερους djs του πλανήτη, – παράγουν όλοι μουσική…. Ποια είναι η τοποθέτηση σου σε αυτό, το αφουγκράζεσαι ή δεν το υιοθετείς?

G.S: Μπορεί κάποιος να είναι καταπληκτικός dj και να μην τον ενδιαφέρει η παραγωγή….Οι λίστες τις περισσότερες φόρες είναι παραμύθι και οι πιο πολλοί παραγωγοί πολύ κακοί live djs…..

traktor, serato, mac, big mac ktl… τελικά το djing einai eεπιστήμη, συναίσθημα, τρόπος για να γνωρίζεις μέρη παίζοντας μουσική, η πρώτης τάξης ευκαιρία για highlight και γκομενιτσες? Τι είναι το djing για τον gs?

G.S: Το djing είναι τέχνη και feeling, όλα τα υπόλοιπα μαζί με το traktor είναι τρίχες για wanna be and never be djs…..

Πόσες ώρες απασχόλησε καθημερινά, με τα της μουσικής; ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμα ενός επαγγελματία σαν κι εσένα; σε τι δίνεις μεγαλύτερη συγκέντρωση, στο νέο υλικό ή στην εξέλιξη της τεχνικής σου…

G.S: Διαθέτω τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου στο να ακούω νέα κομμάτια…

Εδώ και πολλά χρόνια, έχεις συνδυάσει το όνομα σου, με το residency σου στο Cavo Paradiso… Τι σημαίνει για σένα το club auto, και τι feeling σου βγαίνει σε κάθε gig που ανεβαίνεις?

G.S: Το Cavo Paradiso είναι ίσως το μόνο αυθεντικό club της Ελλάδας …στο booth του Cavo νιώθω πάντα ότι μπορώ να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στο κοινό μου.

Ποια η καλύτερη ανάμνηση σου από τη μέχρι τώρα καριέρα σου;

G.S: Η καλύτερη ανάμνηση είναι το party με τον Erick Morillo το 2003 στο Cavo Paradiso.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου και τα γούστα σου, ο καλύτερος ξένος dj με τον όποιο έχεις συνεργαστεί;

G.S: Erick Morillo

Κεφάλαιο ραδιόφωνο…Για σειρά ετών, με το club kiss χάραξες πρώτος τον δρόμο, των dj sets στο Ελληνικό ραδιόφωνο, μετά σου ανατέθηκε και η δημιουργία και η διεύθυνση του πρώτου καθαρά dance radio του νrg πίσω στο χρόνο… ποια θέση έχει το ραδιόφωνο στη καρδιά σου;

G.S: Σημαντική μετά από 19 χρόνια καριέρας, αλλά προτιμώ και αγαπώ περισσότερο την αμεσότητα και την δράση που έχεις στο club….

Facebook/twitter και γενικότερα ιντερνέτ, ποια η σχέση σου και η άποψη σου για το κοινωνικό δίκτυο; σε βοήθησε ή και σε αποπροσανατόλισε;

G.S: Ότι πιστεύεις, έχεις!!!! Αν είσαι fashion victim δεν φταίει το facebook αν πιστεύεις σε χαζομάρες….

Πολλές φορές, γράφεις διάφορα χωρίς δισταγμό και 2η σκέψη στο fb όπου τα χώνεις και άσχημα…είναι πολλοί αυτοί που σε θεωρούν ασυμβίβαστο και ωμό… τι σε ενοχλεί?

G.S: Πολλές φορές διάφοροι καραγκιόζηδες, χωρίς δισταγμό και 2η σκέψη, βραβεύουν τον εαυτό τους σαν τον καλύτερο Έλληνα dj ενώ δεν μπορούν να μιξαρουν σε όλη τους την ζωή ούτε τσάμικα, άλλοι τυχάρπαστοι δηλώνουν ότι έπαιζαν στο studio 54 της Nέας Υόρκης, ενώ δεν έχουν καν διαβατήριο….Tόσο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι σε αυτόν τον χώρο που είμαστε ειλικρινείς και γνώστες του αντικείμενου έχουμε διαφορετική άποψη και ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ψεύτης και τι του αξίζει….Aν κάποιος είναι καραγκιόζης και του το πεις, δεν τον κράζεις ούτε του τα χώνεις, την αλήθεια λες!…..

Γυναίκα dj… ποια η γνώμη σου μύθος η πραγματικότητα?

G.S: Υπάρχουν καλές γυναίκες djs…απλά οι μοντελοβιζιτες ισοπέδωσαν τα πάντα και έτσι ο κόσμος είναι πολύ καχύποπτος όταν βλέπει γυναίκα μέσα στην κονσόλα…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου