Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Εμπρησμοί πολυκαταστημάτων. Αθήνα, Δεκέμβριος 1980.



Ήταν ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν ξέσπασαν πυρκαγιές σε δύο πολυκαταστήματα στη καρδιά της Αθήνας.   
Η αρχή έγινε στις 3:10 το πρωί, όταν ακούγονται οι πρώτες εκρήξεις στο “Μινιόν” και αμέσως μετά κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες. Τρία λεπτά αργότερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται στο κτίριο του καταστήματος “Κατράντζος Σπορ”, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου.
Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κινητοποιήθηκε, με κύριο μέλημα να μην επεκταθεί η φωτιά στα γύρω κτίρια. Η ένταση ήταν τέτοια που ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ποτουρίδης, διέταξε να έρθουν οι μαθητές των σχολών της πυροσβεστικής, για ενίσχυση.  Λίγες ώρες αργότερα πήγε στο χώρο της καταστροφής και ο πρωθυπουργός κ. Ράλλης.   Οι ζημιές που έγιναν ήταν τεράστιες, φτάνοντας τα 2 δις. δραχμές. Το “Μινιόν” ήταν ασφαλισμένο για πολύ λιγότερα χρήματα από το ύψος της καταστροφής. Η φωτιά κατέστρεψε χιλιάδες εμπορεύματα, όμως στη περίπτωση του “Κατράντζου» αχρηστεύτηκε και το ίδιο το κτίριο, αφού μέσα σε περίπου 2,5 ώρες από το ξέσπασμα της, είχε καταρρεύσει ήδη το μισό (τέσσερις από τους οκτώ ορόφους).  Οι πυρκαγιές αυτές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση “ Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80”. Στην προκήρυξη που έστειλε σε απογευματινή εφημερίδα ανέφερε ότι  έκαψε τα καταστήματα "γιατί οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων ήταν εξοντωτικές" και ότι, "ενώ οι προλετάριοι εργάζονται σκληρά, το μόχθο τους τον εκμεταλλεύονται τα αφεντικά".  Έντονη ήταν και η πολιτική αντιπαράθεση  για τις ευθύνες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους καθώς και τη γαλήνη του κόσμου. Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης απαντά στον Ανδρέα Παπανδρέου μιλώντας για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος» ενώ ενημερώνει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με το φως της μέρας, το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία γύρω από τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονταν τα κατεστραμμένα πολυκαταστήματα. Το “Mινιόν” αποτελούσε ένα τεράστιο συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων που κάλυπτε τις οδούς Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου.  Παρά τα μέτρα που πάρθηκαν μετά από αυτά τα γεγονότα, υπήρξε νέος γύρος εμπρησμών σε πολυκαταστήματα λίγους μήνες αργότερα.

Στις 3 Ιουνίου 1981 ξεσπάει πυρκαγιά, αυτή τη φορά στον “Κλαουδάτο” στη πλατεία Δημαρχείου και στο “ATENE” (Αφοί Τσιτσόπουλοι)  και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον “Δραγώνα” και τρείς μέρες αργότερα στον “Λαμπρόπουλο” στον Πειραιά. Δυστυχώς οι ένοχοι δε βρέθηκαν ποτέ (συλλαμβάνονται η Αικατερίνη και Ευαγγελία Τσαγκαράκη, δύο αδελφές 23 και 20 ετών αντίστοιχα, καθώς η μία φερόταν ότι "είχε επαφές με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου", όμως απαλλάσσονται) και η υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, έχει πια κλείσει.
 To Mινιόν (πάνω) και το Κατράντζος Σπορ (κάτω). Οι ζημιές ήταν τεράστιες, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Επί τόπου πήγαν και οι ιδιοκτήτες των 2 πολυκαταστημάτων. Ο κ Γεωργακάς του Μινιόν και ο κ. Κατράντζος. 


Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου